Sıvı Havuz Kloru
22-01-2020
21:07
Sıvı Klor Sodyum Hipoklorit
Sıvı klor ve toz klor arasındaki farklar nelerdir?
Sıvı havuz kloru hakkında bilmek istediğiniz her şeyi öğreneceksiniz.
Öncelikle şunu bilmemiz gerekir. Havuz suyunda dezenfeksiyonu klor yapar.
Bu noktada kullanılan klorun muhteviyatının bir önemi yoktur. Yani toz klor (granül klor) veya sıvı klor kullanılabilinir.
Klorun muhteviyatı uzun süreli kullanımda önem kazanır.
Bunun sebebi ise toz klorların içinde bulunan stabilizatör maddesinin (siyanürikasit), havuza klor atıldıkça suda bakiye olarak kalmasıdır.
Sıvı klorun sudan güneş ışınlarından etkilenerek kaybolma suresi yaklaşık 3-5 saat iken toz klorun 7-9 saat arasındadır.
Toz klora bu üstünlüğü stabilizatör maddesi sağlarken, bir müddet sonra bu üstünlük büyük bir soruna dönüşmektedir.
Bakiye olarak kalan stabilizatör maddesi, su için de 100 ppm seviyesini geçince, stabilizatör içerikli klorun dezenfeksiyon işleminin zayıflamasına sebep olur.
Dezenfeksiyon işleminin zayıflamaması için de artık stabilizatör içermeyen klor kullanılması gerekmektedir.
Stabilizatör içermeyen klorlar ise sıvı klor (Sodyum hipoklorit) ve Kalsiyum hipoklorit ( yüzde 65'lik stabilizatörsüz granül klor) dir.
Sıvı-klor Nedir
Klor, insanların havuzlarını dezenfekte etmek için kullandıkları ana kimyasaldır, % 12-15'lik mevcut klor seviyesi ile zararlı bakterileri öldüren tuzlu suyun elektrolizi ile üretilen kimyasal bir elementir.
Muhtemelen bildiğiniz gibi sıvı klorun seyreltilmesi ile, çamaşır suyu elde edilir çamaşır suyunun etken maddesi sodyum hipokloritdir. aynı zamanda dezenfektan olarak diğer ev temizleyicilerinde temizlemek ve dezenfekte etmek için bulunan kimyasaldır.
Süper güçlü ve etkili likit klor havuz şoklamasınıda ilk tercih sebebi olan havuz kimyasalalıdır
İlkbahar havuz açılışlarında ve yaz sezonu içinde havuzda oluşan inatçı yosunlar bertarafından ve düzenli bakım için ideal bir havuz kimyasalıdır
Yüzme havuzları için katı granül formda (kalsiyum hipoklorit) veya sıvı ( sodyum hipoklorit ) olarak kullanılabilir.
Sıvı klor burada bahsedeceğimiz şeydir.
Sıvı klor ve toz klor kullanımı hangisi daha ekonomiktir.
Sıvı klor birim fiyatı toz klor ile mükaese edildiği zaman çok ucuzdur bunun sebepleri ise sıvı klor zayıf aktif klor miktarı %12 ile %15 aktif klor içeriği ph degerinin yüksek olması depolama koşullarına bağlı olarak aktif klor içeriğin hızla düşmesi sıvı klor havuz kimyasallarında stabilazatör olmadığı için havuzda uzun süre kalıcı olmaması tüketimin çok fazla olması sıvı klorun fiyatı toz klor fiyatlarında daha düşük olmasına rağmen tüketimi çok fazla olduğundan dolayı havuz bakımı için gereken toz klordan daha yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalırsınız.
Neden havuzlarda sıvı klor kullanılır.
Sıvı klor, klorun gaz formunun kostik sodadan köpürmesiyle yapılır. 13 civarında yüksek bir pH seviyesine sahiptir ve doğrudan havuza dökülebilir.
Sıvı klor olarak büyük ticari otel havuzları aqua parlar yüksek havuz kullanıcıları olan havuzlarda kullanılır, çünkü bazı büyük ticari havuz sahipleri yüksek oranda havuza taze su alımı yapabilmektedirler.
Ticari bir çok havuzda bulunan otomatik sıvı dozaj pompaları ile sıvı klor otomatik olarak havuz suyuna dozlama yapılır.
Sıvı klor stabilatörsüz oluşundan dolayı havuz suyu kitlenmesi olmaz uzun süre taze su alımı olmasa dahi.
Stabilizatörlü Toz klor
Toz klor ve türevleri havuz bakımı için en ekonomik dezenfektan ürünlerdir.
Stabilize klor (toz granül klor, klor tabletleri, granüler şok), siyanürik asit ile karıştırılmış klordur .
Siyanürik asit bir stabilizatör olarak bilinir ve hatta gerektiğinde ayrı olarak satın alınabilir, ancak satın aldığınız birçok toz klor ve türevlerine zaten eklenmiştir.
Neden stabilazörlü klor kullanmalıyım İşte nedeni
Havuz kimyasalları ana dezenfektanı olarak kullanılan stabilazötörlü toz klor lar UV ışınları,daha az etkilenirler havuzdaki serbest klor miktarı gün boyunca belirli bir oranda kalmaya devam edecektir buda, sürekli olarak havuz daha fazla klor eklemek, zorunda kalmazsınız ve toz klor kullanmak sıvı klor kullanımına göre daha ekonomiktir.
Toz klorlarda bulunan siyanürik asit bir çeşit tampon görevi görür ve klorun daha uzun süre aktif kalmasına yardımcı olur.
Toz klor kullanımı dezavantajları CYA seviyeleriniz çok yükselirse , klorun uzun etkinliğini de azaltabilir ve hatta bazen klor kilidi olarak adlandırılan bir şeye yol açabilir.
Klor kilidi havuz kitlenmesi , ne kadar eklerseniz ekleyin havuzunuzun su kimyası seviyelerinin çok düşük klor seviyeleri göstermeye devam edeceği bir durumdur.
Havuz kitlenmesi durumunda havuz suyu yarı yarıya boşaltılır havuz suyu sıvı klor ile havuz şoklaması yapılır ve devamında ana dezenfektan olan sıvı klor kullanılmalıdır stabilazör seviyesi 50ppm civarına gerilediği zaman tekrar toz klor kullanımında geçe bilirsiniz.
Havuz suyunun kitlenmesini istemiyor iseniz stabilizatör seviyesini devamlı ölçmeli yüksek olduğu durumlarda sıvı klor kullanmalı ve havuza taze su alımını arttırmalısınız.
Sıvı klor kullanımı
Sıvı klor , yoğun gölgeli veya kapalı alanlar gibi güneşe çok fazla maruz kalmayan kapalı havuzlar veya havuzlar için en iyi seçimdir.
Ayrıca , klor seviyelerinin çok uzun süre yüksek kalmasını istemediğiniz için, havuzunuza şok tedavisi vermek için sıvı klor kullanırsınız .
Ayrıca, yoğun kullanım zamanlarında günlük tedavi için kullanmak için iyi bir üründür.
Sıvı klor veya sodyum hipoklorit, ev tipi ağartıcıdan 4 ila 6 kat daha güçlüdür ve tehlikeli bir malzemedir, bu nedenle kullanırken dikkatli olmak önemlidir.
Cildinizle temas ederse, bir hortumla veya duşta iyice durulayın. Daima koruyucu gözlük ve lastik eldiven giyin.
Sıvı klor, daha önce bahsettiğimiz gibi stabilizatörlü bir klor formu değildir, bu nedenle güneşin uv ışınlarıda havuzdaki klor sevisi hızlı yok olmaktadır ihtiyaç durumunda sıvı klor şoklaması için hava karardıktan sonra havuzunuza eklenmelidir.
Klorun eklenmesi gerektiğini belirledikten sonra, havuz pompanız çalışırken kloru havuzun derin ucuna yavaşça dökün.
Klorun havuzda sirküle olmasını sağlamak için pompayı bir gece çalıştırın.
Klor seviyeleri 3 ppm'in altına düşene kadar havuza girmeyin!
Ne kadar sıvı klor eklemelisiniz?
Her şeyden önce, havuzunuzun kaç galon su tuttuğunu kontrol edin.
Ardından, ne kadar ihtiyaç duyduğunu belirlemek için klor seviyenizi test etmeniz gerekir.
Sıvı klor Uygulama Şekli: Uygulama, tercihen akşam saatlerinde ve havuzun kullanımda olmadığı zamanlarda yapılmalıdır.
Açık yüzme havuzu suyunda serbest klor 1-3 ppm arasında (100 m3havuz suyunda 1 ppm için 850 ml-3 ppm için 2.550 ml arasında); kapalı yüzme havuzu suyunda serbest klor 1-1,5 ppm arasında (1 ppm için 850ml- 1,5 ppm için 1.275 ml arasında kullanılır) olmalıdır.Uygulama dozu; sıcaklık, havuza girenlerin sayısı vb. kriterlere göre değişkenlik gösterebilir.
Sıvı klor ve toz klor
Bugün size sıvı klor hakkında bildiğim her şeyi öğrettim, ancak bu mutlaka havuzunuz için en iyi seçim olduğu anlamına gelmez. Bu seçim size kalmış, bu yüzden temel farklılıklar şunlardır:
Sıvı klor, toz formundan daha yüksek bir pH seviyesine sahiptir. Öncelikle ticari havuz sahipleri veya çok fazla aktiviteye sahip havuzlar tarafından kullanılır ve tozdan daha ucuzdur, bu nedenle büyük havuzlara toplu olarak eklenmesi gerektiğinde, ekonomik olarak daha mantıklıdır.
Sıvı klor da dengesizdir, bu nedenle açık havuzlarda, güneşten korumak ve havuzunuzu aşınmasını önlemek için genellikle siyanürik asit eklemeniz gerekir.
Toz klor sıvıdan biraz daha pahalıdır, ancak daha düşük bir pH seviyesine sahiptir ve stabilize formda satın alabilirsiniz, böylece varsa çok fazla siyanürik asit eklemeniz gerekmez. Bu kullanımı biraz kolaylaştırır.
Birkaç çeşit toz klor vardır : Triklor Diklor, lityum hipoklorit ve kalsiyum hipoklorit.
Her birinin kendi avantajları vardır, ancak sodyum dikloro İzosiyanürat %56 toz klor ve Triklor izosiyanürat %90 toz klor toz klor türevleri sıvı klora ile kıyaslandığı zaman en ekonomik en popüler dezenfektan ürünlerin başında toz klor bulunmaktadır.
Sonuç olarak
Toz Havuz Kloru kullanmak havuz suyunda uzun süre Etkinliğini kaybedildiğinden dolayı daha ekonomiktir günlük olarak havuz suyu kimyasal seviyesini test etmeniz gerekmektedir diğer kimyasal parametreleri olan pH ve alkalinite seviyelerinizi test etmek ayrıca önemlidir .
Ve herhangi bir havuz kimyasalını tutarken, cildinizden ve evcil hayvanlardan ve insanlardan uzak tutarak her zaman güvende olun.
Artık klor hakkında bilmeniz gereken her şeyi bildiğinize göre, tüm yıl boyunca pırıl pırıl temiz bir havuzun keyfini çıkara bilmelisiniz.
Havuzunuzu temiz tutmak, açık, güvenli ve eğlenceli bir yüzme demektir!
Havuz bakımı için gerekli olan havuz kloru fiyatlarını buradan incelebilirsiniz.