PH Değerinin Önemi
26-10-2019
16:32
Su analiz ph redox ölçüm elektrotları
PH Değeri Hakkında
pH, hidrojen iyonu konsantrasyonunun bir ölçüsüdür. pH, bir maddede hidrojen iyonlarının konsantrasyonunun litre başına mol cinsinden negatif logaritması olarak tanımlanır. Örneğin, saf su, 10-7 hidrojen iyonu konsantrasyonuna sahiptir standart şartlarda (25 ° C) litre başına mol, pH değeri 7'dir. pH ölçeği genellikle 0 ila 14 arasındadır. Bir asit su içinde tamamen iyonlaştığında normalde 0,0 pH olacaktır. Asitlik, daha düşük bir pH değerinin daha yüksek bir hidrojen iyonu konsantrasyonuna karşılık geldiği standart koşullarda 7'nin altında bir pH'a sahip bir maddeyi tarif eder. Alkali veya bir baz su içinde tamamen iyonlaştığında, suyun pH değeri 14.0 olacaktır. Alkalinite, standart koşullarda 7'nin üzerinde pH değerine sahip bir maddeyi tanımlar. Saf suyun pH'ı tam olarak 7.0 olduğundan, ne asit ne de bazdır, ancak nötr bir çözeltidir. Üçünün örnekleri, bazı ortak çözeltiler ve yaklaşık pH değerleri ile aşağıda verilmiştir. PH bir logaritmik ölçekte ölçüldüğü için, pH'ın her birim artışının, konsantrasyondaki 10'luk bir konsantrasyonda bir düşüşe tekabül ettiğini unutmayın.
Mevzu bahis olan su analix probları sayesinde suyun sahip olduğu değerleri anlayabilir ve emin olabilirsiniz. Çokça kullanmış olduğumuz ve hayatımızda çok büyük bir yeri olan suyun ph değeri kullanılabilir seviyelerde olmadığında çok büyük sorunlar ile karşılaşabilir ve bu problemler ile yüz yüze kalabilirsiniz. İnsan sağlığı için en uygun değerlerde suyu tüketmek oldukça önemlidir. Günümüzde suyun kullanımını birçok farklı alanda görebilirsiniz.
Örnek verilecek olursa arıtma su yumşatma sistemleri imalat sanayi suları veya içme suları sadece birkaç örnek içinde sıralanabilir. Bunun için de her alanda farklı özelliklere ve değerlere sahip olması gerekebilir. Evinizde kullanmış olduğunuz sularınızda veya bahçenizde var olan havuzda sağlıklı bir şekilde zaman geçirmek istiyor iseniz söz konusu olan bu idel ph degeri olan 7,2-7,6 ppm değerlere önem vermelisiniz.
Ölçümleri oldukça kolay yapılan bu ph değerlerini en uygun seviyelerde tutarak sıvının kullanılabilir bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Söz konusu olan bu ölçümleri günümüzde oldukça kolay bir kullanımı olan ve oldukça da teknolojik olan ph elektrodları sayesinde rahatlıkla yapabilirsiniz.
Ph Elektrodu Nedir?
Birçoğumuzun Kimya derslerinden veya deneylerden hatırlayacağımız turnusol kağıtları ile neredeyse aynı işlevi yerine getiren ph elektrotları günümüzde oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Çünkü sahip olduğu özellikler ile suyun sahip olduğu değeri ölçebilir ve bu konuda size yeterli olan bilgileri rahatlıkla verebilir. Bunun için de gerek içme sularınızda gerek havuzlarda gerekse de akvaryum sularında rahatlıkla kullanılıyor kısaca ph degerini tanımlamak için suyun asitik veya bazik olarak miktarsal ölçümünde ph değeri denilmektedir 7,0 ppm aldıntında olan ph değeri asitik ortam oluşmaktadır asitik ortam yüzme havuzlarında havuz kullanıcılarında deride kızarma gözlerde yanmaya sebebiyet vermektele birlikte havuz kenar küpeşteleri havuz derz ve izolasyonunda erimelere tahrişe sebep olmaktadır bir çok bilim insanı içme suyu dahil suyun ph değerini 7 ppm üstünde bazik olmasının insaglı açısında büyük bir öneme sahip olduğunu savunmaktadırlar.
Ph ölçümü elektronik ölçüm cihazları ile yapılabildiği gibi manuel test kitler ile de suyun ph değerini basit yöntemler ile öğrene bilmektedir.
Ph kelime veya sembol anlamı ile hidrojenin gücü anlamına geliyor. Bu da sıvının içinde bulunan hidrojen maddesinin ne kadar olduğu ile ilgili olarak size yeterli bilgiyi veriyor. Hayatımızda var olan veya adını bildiğimiz her sıvı maddenin bir ph değeri vardır. Bu değer asitlerde her zaman için daha düşük içen sıvı baz haline geldikçe de artar. Bunun sebebi de asitlerin içinde var olan hidrojenin azlığıdır.
Çünkü oldukça önemlidir. Suyun ph değeri ise asit ve bazlara oranla tam ortada diyebileceğimiz noktada yer alıyor. Ki bu değer de ortalama olarak 7 ph değeridir.
Redox Elektrod Nedir?
Redoks (İndirgenme-Yükseltgenme) veya ORP (Yükseltgenme İndirgenme Potansiyeli) bir su kütlesinin yükseltgen veya indirgenme potansiyelinin bir ölçüsüdür. Azaltma potansiyeli volt (V) veya milivolt (mV) cinsinden ölçülür. Pek çok önemli biyokimyasal işlem, oksidasyon veya indirgeme reaksiyonlarıdır (örneğin, amonyak> nitrit> nitrat). Bir nehirde veya arıtma tesisinde ORP seviyesi hangi reaksiyonların yaygın olduğunu (DO ve pH seviyeleri ile birlikte) yönetecektir.
ORP, kimyasal reaksiyonlardan elektronları serbest bırakmak veya almak için sulu bir sistem kapasitesini ölçer. Bir sistem elektronları kabul etme eğiliminde olduğunda, oksitleyici bir sistemdir. Elektron saldığı zaman, indirgeyici bir sistemdir. ORP değerleri, su kalitesini belirlemek için pH değerlerine çok benzer şekilde kullanılır. ORP değerleri, elektron kazanmak veya kaybetmek için sistemlerin göreceli durumunu tanımlar.
ORP birçok içme suyu ve atık su prosesleri ve uygulamalarında çok önemlidir. ORP ölçümleri soğutma kulelerinde, yüzme havuzlarında, taşınabilir su kaynaklarında ve diğer su analiz uygulamalarında klor veya klor dioksit ile dezenfeksiyonu kontrol etmek için kullanılır. Bakterinin sudaki ömrü ORP seviyesi tarafından belirlenir. Atık sularda, ORP ölçümü, kirleticileri gidermek için biyolojik arıtma çözeltileri kullanan arıtma işlemlerini kontrol etmek için sıklıkla kullanılır.
Değinildiği üzere söz konusu olan sıvıların sahip olması gereken değerleri ölçerken kullanılan birçok farklı üretim vardır. Yukarıda da değinildiği üzere asitlerden bazlara gidildikçe hidroksit oranı arttığı için ph değeri de otomatik olarak yükseliyor.
Çünkü yine yukarıda da değinildiği üzere ph sembol anlamı itibari ile hidrojenin gücü anlamına geliyor. Söz konusu olan hidroksit de içerisinde bolca hidrojen barındırdığı için doğal olarak ph değeri de yükseliyor. İnsan sağlığı için çok düşük ve çok yüksek ph değerleri zararlı olabilir.
Yüksek oranda veya çok düşük oranda ph değerine sahip olan maddeler ve sıvılar genellikle aşındırıcı ve tahriş edici özelliklere sahip olan maddelerdir. Dolayısıyla da insanlar tarafından kullanımları ve temas edilmeleri zararlı sonuçları meydana getirebilir.
Ürünlerin ph değerleri;
•Kola 2.5
•Sirke 2.9
•Bira 4.5
•Kahve 5
•Süt 6.5
•Saf su 7
•Kan 7.5, gibi daha birçok maddenin sahip olmuş olduğu ph değerleri örnek olarak verilebilir.
Yukarıda örnek olarak verilenler günlük hayatımızda sıkça rastladığımız ve kullanımlarında herhangi bir sağlık sorunu yaratmayan maddelerdir. Bunların yanında oldukça düşük veya yüksek olan oranlar insan sağlığı için oldukça tehlikelidir.
Ph Ölçüm Prob Elektrot
Sıvıların sahip olduğu bu değerler insanlara kullanımları sonrasında ne tür sağlık sorunları ile karşılaşabilecekleri konusunda uyarabiliyor. Çünkü insanın tüketebileceği ve bunun yanında kullanamayacağı bazı maddeler vardır. Söz konusu olan bu maddeler bazı testlerin sonucunda belirlenmiş olup bu konuda gerekli olan önlemler alınmıştır.
Örnek olarak kullanmış olduğumuz temizlik malzemeleri yüksek oranda bazik oldukları için kullanımları tehlikeli olabilir. Kullanımlarından kasıt insan tarafından tüketilmedir. Bunun yanında kezzap gibi aşındırıcı ve yakıcı etkiye sahip olan asitlerin de ph değerleri oldukça düşüktür.
Bu nedenle de kullanımı ve teması oldukça tehlikelidir. Tüm bu konularda söz konusu olan elektrotları kullanabilir ve bu konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Redox Ölçüm Prob Elektrotu
Asitler ve bazlar günlük hayatımızda sık sık kullanmış olduğumuz ürünlerin sahip olduğu kimyasal özellikler olabilir. Örneğin yukarıda da belirtildiği üzere temizlik malzemeleri örnek olarak çamaşır suyu yüksek oranda bir ph değerine dolayısıyla da bazik olabilir. Ancak bunun temizlik alanında kullanılması hayatımızda kolaylık sağlayabilir.
Bunun yanında oldukça düşük seviyelerde olan ph değerlerine sahip olan asitlerin de günlük hayatımızda bazı kullanım alanları vardır. Sirkenin veya kezzabın kullanım alanları mevcuttur.
Peki, ph değerleri hangi aralıklarda seyrediyor? Söz konusu olan bu ph değerleri 0 ile 14 arasında değişkenlik gösteriyor. 0 ile 7 arasında olanlar asit; 7 ile 14 arasında olanlar ise baz olarak adlandırılıyor. İşte söz konusu olan bu elektrotlar da tam olarak bu ölçümleri yapabilmek için kullanılıyor.
Cl Serbest Klor Probu, Elektrotu
Çok bazik olan veya çok asidik olan maddeleri daha da seyreltmek ve ortalama bir hale getirmek için kullanılan maddelerden birisi de Klordur. Özellikle de asitlerin seyreltilme aşamalarında sık sık kullanılan ürünler arasında yer alıyor.
Serbest Klor Probu, Elektrodu ; serbest veya toplam klorun ölçümü, tayini için kullanılır. Geniş ürün yelpazesi; uygulamaya özel ürünler seçilmesini sağlar ve bu sayede en doğru serbest klor ölçümü, tayini sonuçları elde edilebilir.
CI Klor Prob Kullanım Alanları
Su arıtma prosesleri
Yüzme havuzu
İçme ve kullanma suyu depoları
Gıda hijyeni