Neden Tuzlu Havuz Sistemi
13-07-2019
09:45
Neden Tuz Klor Jeneratörleri ?
Kullanımı ve saklanması tehlikeli olan klor, cildi ve gözleri tahriş edebilir. O zaman pek çok insanın geleneksel klorlu yüzme havuzlarına göre bazı büyük avantajlar sunan tuzlu su havuzlarını tercih etmesi şaşırtıcı değil. Bununla birlikte, tuzlu su havuzları, bir tane satın almadan önce göz önünde bulundurmanız gereken bazı olumsuz yönlere sahiptir. Hangi tür havuzun sizin için uygun olacağına karar vermek için, her birinin artılarını ve eksilerini göz önünde bulundurun.
Geleneksel Klorlu Havuzlara Karşı Tuzlu Su Sistemleri
Tuzlu su filtreleri ve havuzları hakkında fazla bir şey bilmiyorsanız, gerçekler sizi şaşırtabilir. Birincisi, deniz suyu kadar tuzlu olmaya yakın hiçbir yerde değiller. Aslında, tuzluluk oranının sadece onda biri var. İkincisi, tamamen klorsuz değildir. Bunun yerine, sistem kloru oluşturmak için elektroliz adı verilen ve suyu dezenfekte eden bir işlem kullanır.
Tuzlu Su Havuzunun Artıları ve Eksileri nelerdir?
Tuzlu Su Havuzu Avantajları
Tuzdan klor üreten sistem, dünyada en yaygın olarak kullanılan ve hem ekonomik hem de çevresel açıdan en çok tavsiye edilen su dezenfeksiyon yöntemidir.
Her tür yüzme havuzunda suyun devamlı kullanılır kalmasını garantilemenin en sağlıklı ve en düşük maliyetli yoludur.
Su arıtmada çok çeşitli uygulamaları ile Naturalchlor ürünleri özel ve umuma açık havuzlar, otel havuzları, belediyelere ait havuzlar, spor salonları, su parkları, göller, yunus akvaryumları, marinalar, termal güç istasyonları, nükleer enerji santralleri vb için tavsiye edilir.
Sağlıklı
Yüzme havuzunun suyunda bulunan az miktarda tuz konsantrasyonu, bakteri ve yosun oluşumunu engelleyen doğal bir antiseptik vazifesi görürken, yüzücülerin cildi üzerinde yumuşak bir etki bırakır. Düşük tuz konsantrasyonu ciltte tahrişe neden olmaz. Aksine, doğal bir rahatlama sağlar. Naturalchlor sistemi, geleneksel klorlama sistemlerinden farklı olarak, ciltte ve gözlerde rahatsızlığa yol açan ve nahoş bir kimyasal kokusuna sebep olan bağlı klorları da ortadan kaldırır. Ayrıca geleneksel yöntemlerde kullanılan ürünlerdeki izosiyanidler, renklendiriciler ve koruyucular gibi zararlı bileşenlerin havuz suyunda birikmesi sorunu Naturalchlor ile ortadan kalkmaktadır.
Tuz elektrolizi ile havuz suyu dezenfeksiyonu , suya tuz eklenmesinin ardından elektroliz ünitesinin anot ucunda aşağıdaki elektroliz reaksiyonu ile klor ( Cl ) oluşur.
Daha etkili
Klorun hijyen etkisi geleneksel sistemlerdekinden çok daha kuvvetlidir. Klor, su dezenfeksiyon döngüsünün belli bir noktasında sürekli olarak üretilir ve bu üretildiği noktada konsantrasyonu çok yüksek seviyelere ulaşır. Bu yüksek klor konsantrasyonu, havuzda mevcut bulunan klor seviyesinde elimine edilmesi mümkün olmayan kirletici maddeleri ortadan kaldırır. Bunun yanı sıra, su elektrot ünitesinin içinden geçerken bağlı klorlar ve vücut losyonu artıkları gibi kirletici maddelerin oksitlenip yok olmasını sağlayan güçlü bir elektriksel alana maruz kalır. Bu yalnızca bir tuz klorinatörü ile mümkündür. Yani bu yöntemle iki yönlü ve çok daha güçlü bir hijyen ve temizlik etkisi elde edilmektedir.
Güvenli
Klor otomatik bir sistemle üretilir ve suda çözünür. Tehlikeli kimyasalların kullanımını ya da depolanmasını gerektirmez, dolayısıyla yangın ya da patlama riski ortadan kalkar. Yüzme havuzu bakım dairelerinin aşındırıcı atmosferi ve kötü kokusu söz konusu olmayacağından personel çalışma koşulları çok daha iyi olacaktır.
Ekolojik Havuz
Klorun tuzdan üretilip fonksiyonunu tamamladıktan sonra tuza dönüştüğü kapalı bir döngü söz konusudur. Herhangi bir kimyasal madde birikimi olmaz, dolayısıyla havuzun boşaltılması gerekmez.
Ekonomik
Havuzun bakım maliyetinde %80 oranında, toplam dezenfektan kimyasal ürün kullanımında %100 oranında tasarruf sağlar. Ekipmanın amorti edilmemesinden sonra maliyet geleneksel klorlama sistemlerinin %10u kadar olacaktır.
Klor seviyelerinin düşük olması nedeniyle, tuzlu su havuzları gözler ve cilt üzerinde daha yumuşaktır.
Araştırmalar, tuzlu su sistemlerinin, sahipleri güvenli olmayan kimyasalları depolamaya ve işlemeye zorlayan klor havuzlarından daha güvenli olabileceğini göstermektedir. Aynı şekilde, çalışmalar yoğun klorlu yüzme havuzlarına düzenli olarak maruz kalmanın uzun vadeli riskler oluşturabileceğini göstermektedir.
Tuzlu su havuzları, pek çoğu arzulanan olarak yumuşak hisseden su üretir.
Tuzlu su sistemindeki tuz hücreleri yalnızca gerektiği kadar klor ürettiği için, geleneksel klorlu yüzme havuzlarına kıyasla havuzlar çok daha az bakım gerektirir.
Tuzlu Su Havuzlarının Dezavantajları
Tuzlu su havuzları daha büyük bir ilk yatırım gerektirir, bu da onları geleneksel havuzlardan daha pahalı hale getirir.
Geleneksel havuzlardan daha karmaşık olan tuzlu su havuzları genellikle küçük problemler için bile deneyimli teknisyenler gerektirir.
Tuz, bazı malzemelere zarar verebilir; bu nedenle, belirli ısıtıcı tipleri, armatürler, su altı aydınlatmaları, gömlekleri ve hatta bazı duvarcılık işlerini kullanmaktan kaçınmanız gerekebilir.
Bir Tuz Klor Jeneratörü nedir?
Tuzlu su havuzundaki birincil makine parçası tuz klor jeneratörüdür. Elektroliz kullanarak, jeneratör, çözünmüş tuzu klor bazlı yüzme havuzlarında kullanılan iki sanitize edici madde olan hipoklorik asit ve sodyum hipoklorit içerisine kırar. Sürekli işlem aynı zamanda kloramin oluşumunu da önler.
Bir tuz klor jeneratörü genellikle yanlış bir şekilde tuzlu su filtresi olarak adlandırılır. Jeneratör havuz suyunu filtrelemediğinden bu doğru değildir. Ayrı bir tuzlu su filtresi havuzdaki kalıntıları temizler.
Bir Tuz Klor Jeneratörü Ne Tür Tuz Kullanıyor?
Tuz klor jeneratörü ile üç tip tuz kullanılır: güneş tuzu, mekanik olarak buharlaştırılmış tuz ve mineral kaya tuzu.
Mekanik olarak buharlaştırılmış tuz da deniz suyundan yapılır, ancak üretilen ısı, güneş ışığından ziyade organik madde yanıkları olarak buharlaştırmak için kullanılır. Bununla birlikte, mekanik olarak buharlaşmış tuz, havuza zarar veren mineraller içerebilir.
Granül kaya tuzu yerden kazılır ve en saf tuz şekli olarak kabul edilir.
Havuzumun Ne Kadara İhtiyacı Var?
Havuzunuzun ihtiyaç duyduğu tuz miktarı, tuz klor jeneratörünüzün düzgün çalışması için gereken tuz seviyesine bağlıdır. Bu miktarı bulmak için kullanıcı el kitabına bakın - genellikle 3.000 ila 4.000 ppm (milyon başına parça) aralığındadır.
Havuzunuzdaki galon sayısı ve mevcut tuz seviyeleri ne kadar tuz ekleneceğini belirler. Havuzun mevcut tuz seviyesini belirlemek için bir tuzlu su test kiti kullanın, ardından bir tuz masasına sahip galonlardaki havuzun büyüklüğüne göre ne kadar tuz ihtiyacınız olduğunu hesaplayın, mevcut tuz seviyesini çıkarın (jeneratör kılavuzunuz bir tuz masasını içermelidir).
Bir Tuz Jeneratörü Maliyeti Ne Kadardır?
Bir tuz klor jeneratörü seciminde havuz pompa çalışmasüresi havuz haçmi dikkate alınarak tüketim hesaplanır çıkan sonuca göre 800 ila 2500 euro arasında satın alınabilir. Jeneratörün tuzlu su havuzu sisteminin sadece bir parçası olduğunu unutmayın. .
Bir Tuz Klor Jeneratörü Ne Kadar Sürer?
Konut tuzlu su havuzlarının çoğunda kullanılan tuz hücreleri, 10.000 saatlik çalışma için veya yaklaşık üç ila beş yıl boyunca iyidir. Bir jeneratörün ömrü, havuz bakımı sıklığı, tuz seviyesi, su kimyası ve diğer faktörler dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır.
Karar Verme
Ekstra maliyeti karşılayabiliyorsanız, bir tuzlu su havuzu, geleneksel klorlu havuzlardan alamayacağınız önemli avantajlar sunabilir.