Klor Nedir
19-08-2021
12:57
Klor Nedir Ne İşe Yarar?
Klor, periyodik tablonun 7A grubunda yer alır. Keskin bir kokusu ve Elde edilen bu bileşenden mat sarı-yeşil yeşilimtırak rengindedir.
Çok hafif olmasına karşın tahriş edici ve zehirleyici bir gazdır. Havadan 2.5 kat ağırdır. Bir litre suda 2-3 litre klor çözebilirsiniz. Yüzme havuzlarında en sık kullanılan dezenfekte edici kimyasaldır.
Havuz suyunuza eklediğiniz klor, hipokloröz asit (HOCl) ve hipoklorit iyonuna (OCl-) ayrışır.
İkisi arasındaki temel fark, hipokloröz asit HOCl, istilacı bakteri, mantar ve virüslere karşı etkili olan güçlü bir oksidandır.
Sodyum hipoklorit en sık kullanılan ağartıcılardan biridir. yüzey temizlik kimyasalı olarak evlerde çamaşır sularının en temel katkı malzemesi olarak aktif rol almaktadır.
Ayrıca dezenfektan ve ağartma ajanı olarak da geniş kullanımı bulunmaktadır.
Hipoklorit iyonları ise 30 dakika kadar sürebilmesidir.
Klorun sularda dezenfektan etkisi bulunur.
Klor, içme suları ve havuzlarda sıklıkla kullanılan bir kimyasaldır.
Klor suyun dezenfeksiyonunu sağlar. Yüzme havuzlarının dezenfekte edilmesi ve hijyeninin sağlanması oldukça önemlidir.
İçme sularında patojen canlılar bulunur. Bu canlıların büyük çoğunluğu insan sağlığı için tehlike oluşturur. Suyun içilebilmesi ya da yüzülebilmesi için insan sağlığına en uyumlu hale getirilmesi gerekir.
Bu konuda en yaygın kullanılan yöntem klorlama dır. Klor doğru miktarda kullanıldığı taktirde sağlığa zararı yoktur aksine sudaki zararlı bakterileri yok ederek sağlık için yararlı hale getirir.
Her gün onlarca hatta yüzlerce kişinin kullandığı yüzme havuzları mikrop ve bakterilerin yaşaması ve çoğalması için oldukça uygun bir ortamdır.
Havuz suyunun çeşitli aşamalardan geçirilerek temizlenmesi ve bu temizliğin belirli bir rutinde tekrarlanması gerekir.
Havuzun dezenfeksiyonu gözle görünmeyen zararlı bileşenleri yok etmek için önemlidir. Havuz dezenfeksiyonunda en yaygın kullanılan yöntem klor kullanmaktır.
Kolay ve hızlı etki etmesi aynı zamanda uygun fiyatlı olması klor kullanımının sıklaşmasını sağlamıştır.
Havuz kloru üç şey yapar. Bilişim Teknoloji
oksitlenir
sterilize eder
Organik maddeyi öldürür
Hayattaki tek işlevleri bunlardır. Bunun için tasarlandı ve bunu yaparken çok iyi bir iş çıkarıyor. Bu çok önemli işi yapabilmesi için uygun klor seviyelerinin korunması gerekir.
Klor, yüzücülerinizi su kaynaklı hastalıklardan ve patojenlerden koruyabilir ve hem yer altı hem de yer üstü havuzları için harikadır.
Ancak dikkatli olun, yüksek düzeyde klor nefes almanız için tehlikeli olabilir. Havuz kloruna karşı hassasiyeti olanlar için iyonlaştırıcı veya klorsuz şok deneyebilirsiniz.
Klor Kullanım Alanları
Klor yaygın olarak suda kullanılsa da çeşitli alanlarda da kullanımı mevcuttur.
Şehirlerdeki şebeke suları düzenli olarak klorlanır. Bu hastalıkları büyük ölçüde önler.
Yüzme havuzlarında da dezenfeksiyon işlemlerinde kullanılır.
Enerji ve çevre alanında da kullanılır. Güneş enerjisi için kullanılan klor kum tanelerindeki silisyumu saflaştırarak güneş paneli çiplerine dönüştürülmesinde kullanılır.
Ev dezenfektanı olarak kullanımı da mevcuttur. Çamaşır, banyo ve mutfak gibi çeşitli alanlarda yüzey temizliği amacı ile kullanılır. Aynı zamanda beyazlatıcı etkisi de bulunur.
Çeşitli gıda ürünlerinin korunmasında da kullanılır. Mikropları yok ederek gıda ürünlerinin temiz ve hijyenik şekilde tüketime hazır hale gelmesine yardımcı olur.
Sağlık alanında da pek çok yönden faydası bulunur. Klor elementi ilaç sektöründe yaygın şekilde kullanılır. Klorun kolesterolü düşürmeye ve alerjik reaksiyonları azaltmaya yaradığı bilinir. Kan torbası ve cerrahi dikişlerde de kullanılır.
Klorun doğru kullanımı hayatın pek çok alanında avantaj sağlar. En yaygın kullanım alanı da yüzme havuzlarıdır. Bunun en büyük sebebi oldukça etkili bir dezenfektan olması ve fiyatının uygun olmasıdır.
Farklı yüzdelerde ve farklı formlarda havuz kloru çeşidi bulmanız mümkündür.
Klor Çeşitleri Nelerdir ?
Klor havuz temizliğinin en önemli kimyasallarından biridir. Havuzda mikrop oluşumunu engellemek ve var olan mikropları yok etmek için klor kullanılır. Klorun kullanma miktarı, kullanım sıklığı ve klor türleri farklılıklar gösterir.
Sudaki klor miktarını test kitleri ile ölçebilirsiniz. 3 çeşit klor vardır. Klorlar farklı formlarda üretilir ve kullanım şekilleri değişkenlik gösterir. İşlevi aynıdır. Hangi tür kloru seçeceğiniz tamamen size bağlıdır.
1.Toz klor: Toz klorlar havuz klorlamada en sık tercih edilen türlerden biridir.
Toz forma getirilmiş klordur.
İsimlendirilmeleri içerisindeki etken maddelerin oranı ile yapılır.
Toz klorlar %56, %70 ve %90 oranında olarak üçe ayrılır.
Klor içerisindeki etken madde arttıkça havuzdaki dezenfeksiyon oranı da artar.
Fakat fazla klorun sağlık için zararlı olacağını göz önünde bulundurarak kullanım yapılmalıdır.
90 lık Toz klor 10-25-50 kg boyutunda ambalajlarda bulabilirsiniz.
Sık ve uzun süreli kullanımda oldukça avantajlıdır.
2.Sıvı klor: Sodyum hipoklorit diye de bilinir. En sağlıklı klor türlerinden biri olduğu için sıklıkla tercih edilir. Sıvı formda olduğu için suda hızlı karışır ve çözülür.
Havuzda bulunan bakteri, mikrop ve mantarları yok etmede etkilidir. Günlük kullanımda 10 metreküp havuza 0,4 litre ile 1 litre arasında kullanım yapılır. Çeşitli gramajlarda sıvı klor çeşitlerini bulmanız mümkündür.
3.Tablet klor: Adından da anlaşılacağı üzere tablet formundaki klor şeklidir. Yavaş salınım özelliği bulunur. Bu avantajı ile su içerisinde uzun süreli dezenfeksiyon sağlar.
Miktarını tam olarak belirleyebilirsiniz. Suda herhangi bir atık bırakmaz. %90 oranında aktif klor bulunur. Yosun önleyici özelliği de vardır.
Genellikle havuz içerisinde skimmer sepetine ya da klanüratör sepetine koyularak kullanılır. Tablet klorlar hazne içerisinde eriyerek işlevlerini gösterir.
Kullanacağınız klora karar verdikten sonra kullanma talimatlarını okumayı ihmal etmemelisiniz. Doğru yöntem ile havuz temizliğini gerçekleştirebilirsiniz.
Hazır Suda Klor Var mı?
İçme sularında kir, bakteri ve mikroplar bulunabilir. Bu suların içilebilir hale gelebilmesi için çeşitli temizlik işlemlerinden geçmesi gerekir.
Suyun kullanılabilir hale gelmesi için bu işlemler oldukça önemlidir. Hazır sularda ve çeşme sularında işlemler farklılık gösterse de dezenfeksiyon işlemleri yapılarak suyun temizliği sağlanarak kullanıma hazır hale gelir.
Bu aşamalar sırasıyla;
•Sudaki partiküller bir araya toplanır,
•Bir arada toplanan partiküller sedimantasyon yolu ile dibe çöktürülür.
•Filtreleme işlemleri yapılarak dibe çökmeyen parçacıklar da sudan uzaklaştırılır.
•Katı ve gözle görülen maddeler sudan uzaklaştırıldıktan sonra mikroorganizma, bakteri ve mantarları yok etmek için biyolojik arıtma işlemleri gerçekleştirilir.
•Dezenfeksiyon işlemleri sırasında klorlama kullanılabilir.
Klor Testi Nasıl Yapılır?
Klor testi; sudaki klor miktarını ölçmek için yapılan bir testtir. Bu testin yapılması oldukça önemlidir.
Suda klor kullanımından önce test kiti ile sudaki oranı ölçerek en etkili dezenfeksiyon sonucunu alabilirsiniz.
Aynı zamanda yeterli miktarda kimyasal kullanmanıza ve tasarruf etmenize olanak sağlar.
Yüzme havuzlarında bilinçsiz klorlama ciltte ve gözlerde tahrişe yol açabilir. Suda dezenfeksiyon işlemleri yapılmadan önce test yapılmalı ve suyun kimyasal oranları öğrenilmelidir.
Ardından klorlama yapılarak doğru oranlar kullanılabilir. Klor ölçümü yapılırken serbest klor, bağlı klor ve toplam klor seviyesinin öğrenilmesi amaçlanır. Bu miktarlar öğrenildikten sonra klor kullanımı yapılabilir.
Klor seviyesi olması gereken seviyeden yüksek ise öncelikle taşırma yöntemi ile suyun bir miktarını havuzdan uzaklaştırmalısınız. Ardından saf su eklemesi yaparak suyu yenilemelisiniz.
Böylelikle su devir daimi olmuş olur ve klor miktarı eşitlenmiş olur.
Serbest klor: Havuz suyunun içerisinde serbest şekilde dolaşan ve havuza girebilecek bakteri ve diğer maddeleri yok etmek için bulunan klor serbest klordur.
Serbest klorun suda bulunması gereken oran 1 ila 3 ppm aralığıdır.
Serbest klor DPD1 hapı ile ölçülebilir. Test kiti içerisindeki ölçüm gözüne DPD1 hapı atılır ve eritilir. Havuzda klor miktarına bağlı olarak açık ya da koyu pembe arasında bir renk oluşumuna sebep olur.
Bağlı klor: Havuz içinde bulunan mikroorganizma ve bakteriler ile reaksiyon halinde olan klora bağlı klor denir. Havuz suyunda maksimum 0.6 ppm oranında olmalıdır.
Bu oranın üzerinde bir sonuç var ise mutlaka havuz suyunun klor şoklaması yapılması gerekir.
Bağlı klor miktarı sudaki toplam klordan serbest klorun çıkarılması ile bulunur.
Toplam klor: Havuz suyunda bulunan klorun tamamı toplam klordur.
Serbest klor ölçümü yapıldıktan sonra ölçülür.
Su içerisine DPD3 hapı atılarak ölçümlenir. Toplam klor ölçümü yapılırken kullanılan bir yol da sıvı test kitleridir.
Klorin Nedir?
Klorin, klor gazı olarak da bilinir. Oldukça tehlikeli ve zararlı bir gazdır.
Klor Nasıl Kullanılır?
Klor havuz temizliğinde kullanılan en önemli kimyasallar arasındadır. Onlarca kişinin kullandığı havuzun içerisinde gözle görülmeyen pek çok bakteri, mikrop ve mantar bulunabilir.
Bunlar havuz suyunu fiziksel olarak temizleyerek yok olmaz ve insan sağlığına zararları mevcuttur. Havuzdaki bakterileri yok etmek için dezenfeksiyon işlemi yapılır. Bu işlem için en yaygın kullanılan kimyasal klordur.
Klor belirli periyotlarla suya eklenerek sudaki bakterileri yok eder. Bir miktarı da su içinde serbest olarak kalarak suya karışacak mikroorganizmaları yok etmek için hazırdır.
Klorun kullanım sıklığı ve kullanım miktarı çeşitli etkenlere göre değişebilir. Havuzun kullanım sıklığı ve havuzu kullanan kişi sayısı arttıkça klor kullanım miktarı da artabilir.
Aynı zamanda havuzun boyutu da kullanacağınız klor miktarını etkiler.
Genel olarak toplu kullanılan havuzlarda 100 metreküp suya günlük olarak 0,5 kg klor kullanılması önerilir. Klorlama yapmadan önce bir test kiti ile sudaki klor miktarı ölçülmeli ve gerekli miktarda ekleme yapılmalıdır.
Klor takviyesi havuzda kimse yokken yapılmalıdır. Klorun havuz suyunda tam olarak çözülebilmesi için klorlama işleminden 45 dakika ila 1 saat aralığında havuz kullanılmamalıdır.
Klor kullanımı öncelikle doğru klor çeşidini ve miktarını ayarlayarak yapılır. Toz ya da granül klor kullanılacak ise klor paketten çıkarılmalı ve doğru ölçüde alınmalıdır.
Havuzun bir köşesinden başlanarak tüm havuzu gezerek olabildiğinde homojen şekilde yayılmalıdır. Suya klor boşaltıldıktan sonra zamanla çözünür ve suda tamamen yok olur.
Klor etkisini gösterene kadar beklenmeli ve havuz kullanılmamalıdır. Klor kullanılmadan önce kesinlikle klor seviyesi ölçülmeli ve doğru dozajda kullanılmalıdır.
Aktif Klor Nedir?
İçme suyunda ve havuzlarda dezenfektan olarak kullanılan bir maddedir. Suyu mikroorganizmalardan arındırır ve hijyenik hale getirir. Aktif klor terimi suyu dezenfekte eden, çalışma halindeki klordur. Aktif klorların dezenfekte etme süresi ve etkinliği miktara ve çeşitli etkenlere göre değişiklik gösterir.
Havuz Kloru Nedir?
Havuzlar özellikle sıcak yaz aylarının vazgeçilmez aktivitelerindendir. Çok kişinin kullandığı havuzlarda günlük kullanım miktarı 100 m3 suda 0,5 kg olarak önerilir. Çekirdek aile ev havuzlarında ise 100m3 suya 0,5 kg yeterli gelecektir.
Günde onlarca kişinin kullandığı havuzların gerekli hijyen koşullarını sağlaması ve temizliklerinin yapılması gerekir.
Düzenli bir şekilde temizlenmeyen havuzlar insan sağlığı için tehlikeli bir duruma gelebilir. Havuz temizliği fiziksel ve kimyasal olarak 2 adımda yapılır. Kimyasal temizliğin de en önemli adımı klorlamadır. Klor, suları dezenfekte etmekte kullanılan kimyasal bir bileşendir.
Havuz kloru havuz suyunda bulunan mikrop, bakteri ve mantar gibi gözle görülmeyen zararlı organizmaları yok eder. Suyu insan sağlığına uygun hale getirmeye yarar. Ayrıca havuzda yosun oluşumunu da engeller.
Havuz suyu temiz ve şeffaf görünse de içerisinde zararlı bakteriler bulunabilir.
Bu bakteriler bertaraf edilmediği taktirde havuzları kullanan kişilere enfeksiyon ve hastalık bulaşabilir. Düzenli klorlama ile havuzu kolaylıkla temiz ve dezenfekte hale getirmek mümkün.
Sağlık bakanlığı havuzlardaki klor oranının 0,3 ila 0,6 ppm aralığında olması gerektiğini söylemektedir.
Havuz klorlarını toz, sıvı ve tablet halde bulabilirsiniz. Ayrıca farklı oranlarda aktif bileşenlerden oluşan seçenekleri ile satışa sunulur. Havuz için klor olmazsa olmaz kimyasallardandır.
Özellikle halka açık havuzların düzenli aralıklarla klorlanması ve dezenfekte edilmesi gerekir. Klor kullanımında parlayıcı bir madde ile temasından kesinlikle kaçınılmalıdır.
Kaçınılmadığı takdir de yangına sebebiyet verebilir. Kloru barındırırken çocukların ulaşamayacağı yerde saklayın.
Klorun asit ile bir araya gelmesi durumunda zehirli gaz yayar ve bu gazın solunması ciddi şekilde insan sağlığına zararı vardır tehlikelidir. Kloru kullanırken göz ve cildinize temas etmemeye çalışın.
Klor gözde ve ciltte tahrişe yol açabilir. Temas halinde olduktan sonra bolca su ile temas ettiğiniz bölgenizi yıkayın.
Klorun Özellikleri
Klor, yüzme havuzlarının en önemli temizlik ürünleri arasındadır. Havuz suyunu onlarca kişinin kullanabileceği ve temiz kalabileceği bir hijyen seviyesinde tutmak klorlama ile mümkündür.
Klorun temel amacı temiz ve sağlıklı bir havuz sağlamaktır. En etkili ve kolay yollardan biri klor kullanmaktır ve en yaygın dezenfeksiyon yöntemi klorlamadır.
Toz ve granül klorları sadece havuza dökerek kullanabilirsiniz. Sıvı kloru da aynı şekilde suya ekleyerek suyu dezenfekte etmesini sağlayabilirsiniz.
Tablet klorlar için özel aparatları tercih edebilirsiniz. Suda kalıntı bırakmayan tablet klorların kullanımı da oldukça pratiktir. Suda yosun oluşumunu da önleyen klor pek çok yönden avantajlıdır.
Klorun öne çıkan özellikleri şu şekildedir;
•Havuzu kullanan insanların sağlıklarına zararlı patojenlerin etkisiz hale gelmesi klor yardımı ile olur.
•Virüs, bakteri ve mantarlara karşı oldukça etkili bir çözüm seçeneğidir.
•Havuz suyunu berraklaştırır ve suyu yumuşatır.
•Havuzların içerisinde ve su depolarında zararlı bakteri ve parçacıkların çoğalmasını önler.
•Havuzların ve içme sularının insan sağlığına uygun hale gelmesini sağlar.
•En etkili su dezenfektanları arasındadır.
•Serbest klorlar suyun içerisinde kalarak suda oluşacak bakterileri de temizler ve uzun süreli hijyen ile temiz bir havuz sağlar.
•Uygun fiyatlıdır. Bütçenizi zorlamaz.
•Klor sanılanın aksine kokusuz ve tatsızdır. Havuzlardaki keskin koku genellikle yanlış dozdan meydana gelir. Doğru dozajdaki klorun herhangi bir hissiyatı bulunmaz.
Sıvı Klor Kullanım Avantajları Nelerdir?
Klorun en büyük avantajlarından biri havuzun görünümünün daha berrak olmasını ve suyu içerisindeki mikroorganizmaların yok edilerek çoğalmasını engellemeye yarar.
Sıvı klor kullanım kolaylığı ile büyük avantaj sağlar.
Ayrıca bazı durumlarda klor şoklaması yapılması gerekebilir. Klor şoklaması için yaygın olarak sıvı klor kullanılır. Sıvı klor kullanımının avantajları şu şekildedir;
•Sıvı kloru havuza direkt olarak dökerek uygulayabilirsiniz.
•Pratik bir şekilde ölçülebilir ve doğru ölçüde kullanılabilir.
•Sıvı klor içerisinde stabilizatör içermediğinden dolayı ticari işletmeler tarafından da oldukça tercih edilir.
•Sıvı klorun kullanımı toz klor ile kıyaslanınca sağlık açısından çok az yan etkilere sahiptir.
•Çok kişinin kullandığı halka açık havuzlarda sıvı klor otomatik havuz sistemleriyle uyumlu olduğundan dolayı çokça tercih edilir.
•Sıvı klor şoklama işlemleri için de uygundur. Havuzlarda bazı nedenlerden dolayı klor şoklaması yapılması gerekebilir.
Klor şoklaması için yaygın olarak sıvı klor kullanılır.
Klor Fiyatları
Yüzme havuzlarının olmazsa olmaz kimyasallarından biri olan klor uygun fiyatlı kimyasallar arasındadır.
Havuz bakımını sağlamak için kullanılır. Havuzdaki gözle görülmeyen kirleri yok eden ve havuzu insan kullanımına uygun hale getiren bu kimyasal pek çok yönden avantajlıdır.
Aynı zamanda yosun önleyici etkisi de olan klor havuzu her açıdan temiz tutmaya yarayan işlevsel bir kimyasaldır. Farklı oranlarda bileşenler ile havuz klorları bulmanız mümkündür.
Klor, fiyat olarak seçenekleri olan bir konudur. Farklı gramajlarda satışa sunulan klorların fiyatları değişkenlikler gösterebilir.
Dezenfektan olarak uygun fiyatlı bir seçenek olan kloru 10/25/50 kg lık bidonlarda satın almayı tercih edebilirsiniz. Uzun süre kullanım için yeterli miktarda klora sahip olabilirsiniz.
Tablet klorlar ve sıvı klorlarda da fiyatlar değişkendir. Kullanım sıklığına ve türüne göre klorları seçerek havuz dezenfeksiyonunu sağlayabilirsiniz.
Farklı bütçe aralıklarına uygun klorları çeşitli markalardan bulabilirsiniz. Araştırmalar yaparak bütçenize uygun klor seçeneğine ulaşmanız mümkündür.