Kimyasal Dozaj Pompaları
04-11-2019
19:24
Dozaj Pompaları
Çeşitli sektörlerde kullanılmak üzeri farklı firmalar tarafından, farklı marka, model ve özelliklerde üretilmiş, klor, asit, sıvı gübre gibi çeşitli kimyasalların kullanım alanına dozlanarak verilmesini sağlayan özel tasarımlı pompalar, dozaj pompalarıdır. Dozaj pompalarının basınç debisi, diyaframın hareket etmesiyle sağlanmaktadır.
Elektronik cihazlar olarak çalışan bu pompalar, elektronik devreden gelen güç diyafram pistonunu çekmeye başladığında, sıvı çözelti pompa başına iletilmektedir. Bu sırada, emme ağzında bulunan valf kapanır ve basma ağzındaki valf açılmış olur. Buradan sıvı çözelti pompa yardımıyla basma hortumundan istenilen yere iletilir.
Daha sonra diyafram hareketiyle basma valfi kapanır çekme valfi açılır ve tekrardan pompa başına istenilen oranda sıvı çözeltinin doldurulması sağlanır. İşlem bu şeklide sürekli olarak devam eder. Her dozajla pompasının özel ayar sistemi vardı. Yapılacak olan dozajlama işlemlerine göre hassas ayarlamalar yapılarak istenilen oranda dozajlama yapılması sağlanır.
Otomatik Dozaj Pompaları
Otomatik dozaj pompaları ile daha çok içme suyu klorlama işlemleri gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. klorlama, içme suyu ve kullanım sularındaki tüm bakteri, virüs ve mantar gibi zararlı etkenlerin arındırılması için yapılmaktadır. Klorlama sistemi ile bütün organizmalarda dezenfeksiyon görevi görmekte ve bu işlem otomatik dozaj pompası ile sisteme aktarılmaktadır.
Şehir içme suyu klorlama işlemleri, belirli bir ölçüde ve zamanda yapılması gerektiği için otomatik pompalar sayesinde hem ekonomik hem de daha sağlıklı bir şekilde yapılmaktadır. Otomatik dozaj pompaları, elektrik enerjisiyle çalışmaktadır. Kullanım yerlerine göre güneş enerjisi sistemi ile çalışan otomatik dozaj pompaları çeşitleri de bulunmaktadır. Su kaynağından, depoya doğal yollarla gelen suyun depoda klorlanması için elektrik olmadığı zaman güneş enerji sistemi ile çalışan otomatik dozaj pompaları tercih edilmektedir.
Geliştirilmiş olan dozaj pompa sistemlerinde, güneş enerji sistemi ile çalışan pompalarla, 1ton/saat ile 60ton/saat su kullanım kapasitesine sahiptir. Depo sistemlerinde sıvı seviye kontrolü yaptırılarak otomatik çalışmaları sağlanabilmektedir. Klor dozajlaması yapılacak olan depolara kaç pompa ile su basıldığına göre kullanılacak olan dozaj pompa sayısı ve kapasiteleri belirlenmektedir.
Dozaj pompaları üzerinde ayarlama yapılırken, cihazların düşük basınçlarda çalışacak şekilde ayarlama yapılır. Düşük basınçlarda çalışacak olan pompaların kullanım ömrü daha uzun olacaktır. Otomatik dozaj pompaları sadece su depolarında değil tüm kullanım alanlarına göre özel ayar yapılarak kullanılabilmektedir.
Dozaj Pompası Fiyatları
Farklı amaçlar için kullanılan dozaj pompası fiyatları pompa kapasitesine göre 70 euro dan başlayan fiyatlar ile çok sayıda çeşidi ve özelliklerine göre fiyatları değişim göstermektedir.
Her özelliğe göre dozaj pompası fiyatları değişkenlik göstermektedir.
•Bar seviye kontrollü dozaj pompası,
•Manuel seviye sensorlu dozaj pompası,
•Manuel dozaj pompası,
•Analog dozaj pompası,
•Dijital sıvı seviye kontrollü dozaj pompası,
•Deterjan dozaj pompası,
•Parlatıcı dozaj pompası,
•Otomatik dozaj pompası
Dozaj pompalarında bar ayar özelliklerine göre fiyat seçenekleri değişmektedir. Markalara göre lt/bar oranları farklı olmaktadır. Kullanım yerine göre ihtiyaç duyulan basınç oranları hesaplanmalı ve kullanım alanına en uygun özelliklerdeki dozaj pompaları en uygun fiyatlara alınmalıdır. Kullanım yerine göre basınç ayarı yüksek olan pompaların satın alınması, yüksek maliyetlere yol açacak ve istenilenden daha fazla dozajlama yapılabilecektir. Fazla dozajlama, işin kalitesini ve yapısını bozabilecektir.
Dozajlama pompalarının fiyatları, kullanım amacına, saatte verilebilecek olan sıvı litre ölçüsüne göre farklı fiyat seçenekleri ortaya çıkartacaktır. Tüm dozaj pompası modelleri kolay kullanılan ve kimyasallara karşı dayanıklı ürünlerdir. Ürün fiyatlarını incelerken, sıvı basma miktarını 0.5 bardan 20 bar değerine kadar olan tüm ürünleri inceleyebilir, karşılaştırmalar yaparak işinize en uygun olanını en uygun fiyata seçmeye çalışırsınız.
Dozaj pompası fiyatları satıcı firmalar tarafından farklı indirim oranlarında müşterilerine sunulmaktadır. Kullanım tipine göre, dijital ya da analog dozaj pompası seçimi yaptıktan sonra, en uygun fiyatlara satın alma işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Dozajlama Pompaları
Dozajlama pompaları ile sıvı gübre, klor, asit gibi çeşitli kimyasal enzimlerin dozlanarak, içme suyu, havuz, sulama sistemleri gibi farklı kullanım alanlarına verilmesini sağlamaktadır. Elektronik olarak çalışan sistemlerdir ve her zaman enerjiye ihtiyaçları vardır. Bunun için elektrik enerjisi ya da güneş enerji sistemlerinden faydalanılır.
Dozajlama pompaları, kimyasalların aşındırıcı özelliklerine karşı dayanıklı plastik gövde yapısına sahiptir. Hareketli parçalarında seramik bilye kullanıldığı için bakım gerektirmeden uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanılabilmektedir. Tüm kullanım alanları için iki tipte üretilmektedir. Dijital dozaj pompaları ve analog dozaj pompalarıdır.
Analog dozaj pompaları üzerinde potansiyometre cihazı bulunmakta ve istenilen ayarlamanın kolay yapılmasını sağlamaktadır. Sıvı seviye sensörleri sayesinde, sıvı belirli bir oranın altına düştüğünde otomatik olarak çalışmaya başlayacaktır. Dijital dozaj pompalarında, dijital ekran sayesinde istenilen ayarlamalar daha kolay ve sağlıklı bir şekilde yapılabilecektir.
Dozaj pompalarının özellikleri şunlardır;
•Üzerindeki potansiyometre sayesinde strok hızı ayarlanabilmekte,
•Dikey monte edilebildiği için kolay ve esnek kurulum yapılabilmekte kullanımı kolay olmakta,
•Plastik gövdesi sayesinde aşındırıcı kimyasallara karşı daha dayanıklı,
•Elektronik devre sistemi ile kontrol edilebilen elektromıknatıs özelliği ile uzun ömürlü diyafram sistemine sahiptir.
•Emme ve basma aksesuarlarını üzerinde bulundurmaktadır.
•Seramik bilge kullanıldığı için dayanıklı ve az bakım istemektedir.
Dozaj pompalarının bu özellikleri bilinmeli ve satın alınacağı zaman tüm teknik özellikleri incelenmelidir. Seçim yapılırken kullanım alanlarına göre seçim yapılmalıdır.
Gübre Dozaj Pompası
Bahçe, sera ya da daha geniş tarım arazilerinde kullanılan sulama sistemlerinde gübre dozaj pompası sistemlerini kullanarak, düzenli ve kontrollü bir şekilde gübreleme yapabilirsiniz. Dozaj pompası ayarları sayesinde, ürünlerinize, belirli aralıklarla daha az miktarlarda gübre vererek, bitkilerin gübre ihtiyaçlarını düzenli bir şekilde sağlamış, daha verimli ürünler elde etmiş olabilirsiniz.
Gübre dozaj pompalarında yapılacak olan ayarlamalar % değer üzerinden sabit olarak yapılır. % ayar değeri değiştirilmez ve sıvı debisine göre ayarlama yapılabilmektedir. Gübre dozaj pompalarında çalışma sistemi diğer sistemlere göre farklı olabilmektedir. Yapılacak olan ayarlamalar ile tüm noktalara eşit oranda gübreleme yapılabilecektir. Gübre dozaj pompaları, otomasyon sistemine bağlanır ve sulama sistemlerinde, tüm bitki alanlarına eşit miktarda kimyasal sıvı gübre verilmesi sağlanır.
Gübre dozaj pompası cihazları hafif ve dayanıklı ürünlerdir. Kurulumu ve kullanımı basittir. Tüm pompa çeşitleri gibi analog ve dijital tipleri bulunmaktadır. Kullanılacak olan alanın yapısına göre, bar kapasitesine göre seçim yapılabilmektedir. Gübre dozaj pompası üzerinde ürün türüne göre yapacağınız hassas ayarlamalar, gübreleme işleminin sağlıklı yapılmasını sağlarken, ürünlerde verimin artmasına neden olacaktır.
Kimyasal Dozaj Pompası
Kimyasal dozaj pompası sistemleri kullanım alanlarına göre değişiklik göstermektedir. Piyasada farklı markalara ait çeşitli ürünler bulunmaktadır. Gelişen teknoloji sistemlerinden faydalanan firmalar, dijital kimyasal dozaj pompası tiplerini üretmeye başlamıştır. Dijital kimyasal dozaj pompaları, kimyasalların doğru ölçümünü ve istenilen oranda kullanımını kolaylaştırmaktadır. Dozaj pompalarının otomatik emiş özellikleri bulunmakta, kullanım alanlarına kurulumları ve hassas ayarlarının yapılması çok kolaydır.
Kimyasal dozaj pompalarında, dişli tip proses pompa sistemleri kullanılmaktadır. Dişli tip kimyasal dozaj pompaları, artan ve azalan hacim sistemine göre çalışmaktadır. Artan hacim olduğunda emme işlemi, azalan hacim olduğunda da basma işlemini yapmaktadır. Pompanın motoru çalıştığında motor milinden gelen dönme hareketi dişliler aracılığı ile pompada vakum oluşması sağlanır.
Vakum ile emme ve basma işlemleri sırasıyla gerçekleştirilir. Kimyasal dozaj pompaları, sabitlenebilir bir alanda olmak kaydıyla tüm kullanım alanlarında kullanılabilmektedir. Kimyasal dozaj pompaları, kullanılacak olan kimyasallardan zarar görmemesi için gövde yapılarında aşınmaya karşı dayanıklı plastik ürünler kullanılmaktadır. Kimyasal dozaj pompalarında kullanılan aksesuarlar sayesinde kullanım kolaylığı sağlanmaktadır.
Hava motoru, ısı kontrol bölümü, tamir kitleri, rilif valfi, hız sürücüleri, farklı diş yapıları kimyasal dozaj pompaları aksesuarları arasındadır. Kimyasal dozaj pompaları, su arıtma süreçlerinde, filtrasyon, ph ayarı, floküsyon, CIP, Ro kimyasal dozaj işlemlerinin yapılmasını kolaylaştırmaktadır. İstenilen ayarlamaların kolay yapılabilmesi, kullanım alanını çeşitlendirmekte ve daha verimli sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.
Elektro-mekanik Dozaj Pompaları
Dozaj pompaları, kimya sanayi, gıda sanayi, tekstil sanayi, kağıt sanayi, soğutma sistemleri, havuzlar, içme ve kullanım suyu arıtma tesisleri vb. gibi tüm endüstriyel alanlarda kullanılabilmektedir. Tüm kullanım alanlarında, kimyasalların istenilen oranda, kontrollü ve otomatik dozlanmasını sağlamak için tercih edilmektedir.
Elektro manyetik dozaj pompaları, hassas dozajlama yapmak için Avrupa Birliği standartlarına göre farklı kapasite özellikleri ile üretilmektedir. Dijital ve analog modelleri ile piyasada yer almaktadır. Çalışma prensibine göre şebekeden aldığı güç ile elektrik motorunda dönme hareketi sağlar. Bu dönme hareketi ile pompanın çalışmasını sağlar. Elektro mekanik dozaj pompaları saatte 5000 litre kapasitesine ve 250 bar basınç ile çalışabilme özelliğine sahiptir.
Bu özelliği ile geniş ölçü aralığında dozajlama yapma işlemlerini kolaylaştırabilmektedir. Elektro mekanik dozaj pompaları yapıları gereği kendi içerisinde iki gruba ayrılmaktadır. Birincisi, yay geri dönüşlü dozaj pompaları, ikincisi ise pozitif deplasmanlı dozaj pompalarıdır.
Bu özellikleri ile pompalarını kapasiteleri ve çalışma basınç ayarlarının birbirinden farklı olduğunu göstermektedir. Elektro-mekanik dozaj pompaları 230 V elektrik gücü ile çalışabildiği gibi, 110 V, 24 V, 24 VDC, 12 VDC besleme özelliklerine sahip modellerden oluşabilmektedir. Kullanım yerine ve işlem kapasitesine göre en uygun olan modelin seçilmesi, yapılacak olan işin kalitesini artıracak, kullanım kolaylığı sağlayacaktır.
Dozaj Pompası Nedir Nerelerde Kullanılır?
Dozaj pompası sistemleri, sıvı kimyasalların, klor ve asit türü ürünlerin belirlenen oranda dozajlanarak verilmesini sağlayan pompa türü ürünlerdir. Farklı model ve özelliklerde üretilmektedir. Model ve üretim özelliğine göre ürün fiyatları değişmektedir. dijital dozaj pompaları, analog dozaj pompaları şeklinde iki türde üretilmektedir. Her modelin litre/saat oranı ve basınç değerleri farklı olabilmektedir.
Basınç değerlerine göre her modelin fiyatı değişkenlik gösterecektir. Dozaj pompası seçimlerinde, kullanım alanlarınızda ihtiyacınız olan basınç değerinin hesaplamasını yapmalı, en uygun özelliğe sahip olan ürünü seçmelisiniz. Uygun özelliklerdeki dozaj pompalarının seçimi, kullanım kolaylığı sağlarken, istenilen dozlama işlemenizi kolaylaştıracaktır.
Dozaj pompası kullanım alanları tüm endüstriyel sanayi alanları olarak gösterilebilir. Günümüzde, tekstil sanayi, kimya, gıda, kağıt, ısıtma ve soğutma sistemleri, havuz sistemleri, içme suyu ve kullanım suyu arıtma sistemleri gibi alanlarda klorlama ya da çeşitli kimyasal sıvıların belirli oranda dozajlanabilmesi için bu pompa sistemleri kullanılmaktadır. Diğer kullanım alanı ise tarım sektörüdür.
Bitkilere sıvı gübrenin, belirlenen oranda, dengeli bir şekilde verilmesini sağlamak için dozaj pompaları kullanılmaktadır. Dozaj pompaları, üzerinde yer alan ayar sistemi sayesinde kullanım alanlarına göre hassas olarak ayarlanabilmektedir.
Yapılan ayarlar ile ihtiyaç olduğu oranda kimyasal, klor, asit ya da gübrenin verilmesi, yapılan işte istenilen verimin en üst seviyede elde edilmesini sağlayacaktır. Dozaj pompaları, kullanım alanlarının durumlarına göre farklı modellerde kullanılabildiği gibi elektrik ya da güneş enerji sistemiyle de çalışabilmektedir.
Dozajlama pompası fiyatları ve pompa özelliklerine linkten ulaşa bilirsiniz.