Havuzlardan Bulaşan Salgın Hastalıklar Nelerdir?

14-01-2021 14:45
Havuzlardan Bulaşan Salgın Hastalıklar Nelerdir?

Yüzme havuzlarıyla ilgili en yaygın bulaşıcı ve salgın hastalıklar

Hayattaki neredeyse tüm hoş şeylerin olumsuz bir yanı var ... hoş olmadığını biliyoruz, ama öyle.Sıcak havalarda yüzme havuzunun berrak suyuna kim dalmayı sevmez ki?Çok azı ve çok azı, özellikle ülkenin yakındaki denizin ayrıcalığından yararlanmayan bölgelerinde bu zevkten vazgeçebilir.Buna rağmen o suyun kullanımından kaynaklanabilecek olası hastalıkları ve yüzme havuzu olan boş zaman ve dinlenme yeri olan bir alanı önlemek için bazı noktaları dikkate almalıyız.

Yaygın eğlence amaçlı kullanılan havuz hastalıkları türleri şunları içerir:

· İshal enfeksiyonları

· Cilt enfeksiyonları

· Yüzücünün kulağı

· Solunum yolu enfeksiyonları

Yüzme, aerobik egzersiz yapmanın harika bir yoludur, bu aktivitenin haftada 2,5 saati kronik hastalık riskini azaltabilir.Normal yüzücüler, hareketsiz insanlara göre yarı yarıya ölüm riskine sahiptir ve aynı zamanda karada tercih edilen bir egzersiz türüdür ve kaslarda veya eklemlerde daha fazla zorlanmaya neden olmadan daha uzun süre yapılabilir.Üstelik yararlı zihinsel etkilere sahiptir ve yaşlı insanlar için ve menopoz sonrası kadınların iskelet sistemini iyileştirmek için harika bir aktivite kaynağıdır.Şimdiye kadar tüm avantajlar.Bazı dezavantajlara ve en önemlisi bunların nasıl çözüleceğine bakalım.

Havuzdan bulaşan hastalıklar

Havuz Suyunda Mikropların Oluşumu Nasıl önlenir

Suda mikropların varlığını önlemek için halk, su merkezi personeli ve halk sağlığı yetkilileri tarafından basit önlemlerle rekreasyonel su kaynaklı enfeksiyonlar önlenebilir.İdeal su sıcaklığı yaklaşık 25 ° C, sudaki klor seviyesi milyonda 1–3 kısım ve pH seviyesi 7.2–7.8 olmalıdır.Havuz bakıcıları, mikropların yayılma olasılığını azaltmak için dezenfektanı ve pH seviyelerini günde en az iki kez kontrol etmelidir.Bu özelliklerin karşılanması, eğlence amaçlı su kaynaklı enfeksiyonlara neden olan mikroplara karşı ilk savunma hattıdır.

Uygun klor ve pH seviyelerini koruyarak hastalıkları önleyin

Uygun havuz bakımı, yaprakları sıyırmaktan ve algleri fırçalamaktan daha fazlasıdır. Havuzunuzun klor seviyesini ve pH'ını düzenli olarak kontrol ediyor - özellikle havuzunuzun en sık kullanıldığı zamanlarda.

Klor, suyla karıştırıldığında, birçok mikrop türünü öldürmek için ideal olan "zayıf" bir asit oluşturur. Bu nedenle havuzlarımızda ve jakuzilerimizde dezenfektan olarak klor kullanıyoruz. CDC , havuzunuz için 1 ppm ve jakuziniz için 3 ppm'lik bir serbest klor seviyesi önerir .

Ancak havuzunuzun pH'ı da önemlidir. Klor, yalnızca havuzunuzun pH'ı doğru aralıkta olduğunda işe yarar. Havuzunuzun pH'ı çok yüksekse (8'in üzerinde), klor mikropları öldürmede çok daha az etkilidir. Diğer taraftan, pH çok düşükse (7'nin altında) boru korozyonuna neden olabilir. CDC , havuzunuzun pH'ını 7,2 ile 7,8 arasında tutmanızı önerir .

Diğer faktörler de kloru etkiler. Sudaki herhangi bir kir, ter, çiş veya kaka klor tarafından parçalanır - klor kullanılır ve havuzun veya jakuzinin klor seviyesi azalır. Ek olarak, yüksek sıcaklıklar (düşünün, sıcak küvetler), güneş ışığı ve suyu aerosol haline getiren veya sis oluşturan herhangi bir su özelliği veya jetler de klor kullanır.

 

Bu, havuzunuzun hem klor seviyesini hem de pH'ını düzenli olarak kontrol etmenizin önemli olduğu anlamına gelir. Hem klor hem de pH doğru seviyede ve aralıkta tutulduğunda, sonuç, mikrop öldürme ve havuz sistemi ömrü arasında mükemmel bir dengedir. Ek olarak, bu aralık hem çok yüksek hem de çok düşük pH değerlerinde oluşabilecek cilt ve göz tahrişini azaltır.

Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta, klorun mikropları hemen öldürmemesidir. Çoğu bakteriyi bir dakikadan kısa sürede öldürebilirken, diğer mikroplar klora daha toleranslıdır. Örneğin, rekreasyonel su ishal hastalığının yaygın nedenlerinden biri olan Crypto, uygun şekilde klorlanmış bir havuzda 10 güne kadar yaşayabilir.

Bu nedenle, arka bahçenizdeki yüzme havuzunda veya tüm topluluk tarafından paylaşılan bir havuzda güvenli bir şekilde yüzmek için adımlar atmak da önemlidir.

 

COVID-19'a neden olan virüs yüzme havuzlarında suya yayılıyor mu?

Hayır. Uzmanların bildiği kadarıyla, uygun muhafaza edilip dezenfekte edllen havuzlarda veya sıcak su havuzlarında  su yoluyla COVID-19'a neden olan virüs bulaşmamıştır.

Düzgün temizlenmemiş suda hayatta kalabilen bakterilerin yıkanmış, suda, havada veya yüzeylerde kendi başlarında kalamazlar.

"Virüsler sadece bir RNA veya DNA ipliğidir. Hayatta kalmak için bir konukçuya ihtiyaçları var ” .

Kolera ve tifo gibi bazı hastalıklar su yoluyla bulaşabilir, ancak bunlar bakteriyel enfeksiyonlardır. COVID-19, insanlar öksürdüğünde veya hapşırdığında öncelikli damlacıklar yoluyla bulaşan viral bir enfeksiyondur.

bilim insanları , "Bu bir solunum virüsü" dedi. "Solunum virüslerinin suda bulaşması alışılmadık bir durum."

havuzdan covid corona bulaşırmı

 

Yüzme Havuzunuzdaki Mikroplardan Endişelenmeli misiniz?

Koronavirüs güncellemesi: CDC'ye göre şu anda COVID-19'a neden olan yeni koronavirüsün havuz suyuyla yayıldığına dair bir kanıt yok . Bununla birlikte, halka açık havuzlarda sosyal mesafe uygulanmalı ve konut havuzlarının sahipleri, havuzların uygun şekilde işletilmesini ve bakımının yapılmasını sağlamaya devam etmelidir.

Mikroplar, yüzme havuzları ve jakuziler dahil hemen hemen her yerde bulunabilir. Bu, yüzme sırasında hastalanmayı önlemek için havuzunuzun ve sıcak küvetinizin uygun şekilde temizlenmesi ve bakımının gerekli olduğu anlamına gelir.

Güvenli yüzmek için ipuçları nelerdir?

Kendinizi ve ailenizi yüzme havuzunda bulunabilecek mikroplardan korumaya yardımcı olmak için şu ipuçlarını uygulayın:

Havuzun düzenli olarak temizlendiğinden ve uygun şekilde bakımının yapıldığından emin olun. Havuz sahibiyseniz, havuzunuzun klor seviyesini ve pH'ını takip ettiğinizden emin olun. Halka açık bir havuz kullanıyorsanız, havuzun denetim puanlarını isteyin veya çevrimiçi olarak arayın. Buna ek olarak, havuz malzemeleri mağazaları ve hatta birçok büyük süpermarket, klor ve pH seviyelerini kendiniz test etmek için kullanabileceğiniz test şeritleri satar.

Hastaysanız yüzmeyin. Siz (veya çocuğunuz) ishaliniz varsa veya ishalden iyileşiyorsanız, bir havuza girerek mikropları yaymaktan kaçının.

Dışkı olayı ile nasıl başa çıkılacağını öğrenin. Havuz sahibiyseniz, yüzme havuzunuzdan kaka veya ishali çıkarırken uygun havuz temizleme ve iyileştirme tekniklerini izleyin . Halka açık bir havuz kullanıyorsanız, havuz görevlilerini veya cankurtaranları herhangi bir dışkı olayından hemen haberdar edin.

Yüzmeden önce hızlı bir duş alın. Bir havuzu banyo gibi düşünmek cazip gelebilir, ancak havuza girmeden önce sadece hızlı bir durulama bile suya getirdiğiniz kir ve ter miktarını azaltabilir - bu da uygun klor seviyelerini korumaya yardımcı olabilir.

Çıkarken kulaklarınızı kurulayın. Kulağınızda kirli su bırakılması sonucu ortaya çıkan kulak enfeksiyonlarını önlemek için havuzdan çıktıktan sonra kulaklarınızı iyice kuruladığınızdan emin olun. Kulak enfeksiyonu geçmişiniz varsa, bone veya kulak tıkacı takmayı düşünün.

Çocuklarınızı hazırlayın. Yüzme vakti gelmeden önce çocuklarınıza havuza işememelerini veya havuz suyunu yutmamalarını hatırlatın. Daha küçük çocuklar için, her saat banyo molaları ve bebek bezi değişimi planlayın - çocuk bezini havuz kenarında değil, banyoda değiştirdiğinizden emin olun.

Yüzme Havuzlarında görülen salgın ve bulaşıcı hastalıklar nelerdir?

İshal

Yüzme havuzu suyu kullanımıyla edinilen en yaygın enfeksiyondur. Yüzme havuzu suyunu kirletebilen mikroplar başlıca Cryptosporidium'dur - klora karşı toleranslıdır, günlerce yüzme havuzlarında yaşayabilir ve yüzme havuzlarındaki salgınlarda ishalin ana sebebidir, prevalansı son 4 yılda% 200 artmıştır. yıl—, yüzme havuzlarında görülen ishal salgınlarının dörtte birine neden olan Norovirus, Giardia lamblia, Escherichia coli 0157: H7 ve Shigella. Çocuklar, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler bu tür enfeksiyonlar için daha yüksek risk altındadır.

Enfeksiyonlar, vücudunda dışkı izleri bulunan bir kişinin suya girmesi nedeniyle dışkı ile kirlenmiş havuz suyunun yanlışlıkla yutulmasıyla yayılır. Klor bu mikropları yok eder, ancak hemen harekete geçmeyerek, banyo yaptığımızda bu bakterilerin bir kısmının hala canlı olduğu bir 'pencere' dönemi olabilir. En iyi korunan havuzlar bile hastalığı yayabilir.

Hepimizin korunabilmesi için yüzme havuzlarında sağlıklı davranışlara ihtiyaç vardır. Güvenli yüzmenize yardımcı olacak üç ipucu:

İshaliniz varken yüzmeyin, özellikle çocuk bezi kullanan çocuklar için önemlidir.

Havuz suyunu yutmayınız ve ağzınıza sokmayınız (sterilize edilmemiştir, klora rağmen insan tüketimi için uygun değildir).

Banyoyu kullandıktan veya çocuk bezini değiştirdikten sonra ellerinizi sabun ve suyla yıkayın. Yüzmeden önce duş alın (çocuklar da!). Makalenin sonunda çocuklar hakkında daha fazla ipucu görün.

Dış kulak iltihabı

Kulağın dış kısmında çok yaygın olan ve her yaşta görülebilen eğlence amaçlı suların kullanımıyla ilişkili bir enfeksiyondur. Semptomlar genellikle yüzmeden birkaç gün sonra ortaya çıkar ve şunları içerebilir: kulakta kaşıntı, kulakta kızarıklık ve iltihaplanma, kulağa basınç uygulandığında ağrı ('pozitif tragus işareti', bu orta kulak iltihabından farklıdır. aynı zamanda çocuklar için de tipik) ve irin akıntısı.

Genellikle kulak kanalında uzun süre su kaldığında, mikropların büyümesine elverişli bir ortam yaratıldığında ortaya çıkar ve yüzme havuzlarında bulunanlar 'yüzücü kulağının' en sık görülen nedenlerinden biridir. Kişiden kişiye bulaşmaz.

kulak iltahabı

Otitis eksterna, kulağın dış kısmındaki bir enfeksiyondur, çok yaygın ve eğlence amaçlı suların kullanımıyla ilgilidir. Fotoğraf: Klaus D. Peter.

Önleme: Suyun girmesini önlemek için yüzme başlığı, kulak tıkacı veya kulak kalıpları takın. Yüzdükten veya duş aldıktan sonra kulaklarınızı havluyla iyice kurulayın, kulaklarınız suyun kulak kanalından dışarı akmasına izin verecek şekilde başınızı yana doğru eğin, başınızı tutarken kulak memelerinizi nazikçe farklı yönlere doğru çekin su çekmeye yardımcı olmak için yanlara doğru eğimli. Kulağınızda hala su varsa, kulaktan olabildiğince uzağa yerleştirerek kulak kanalından (kurutucu soğutma modu) hava üflemek için bir saç kurutma makinesi kullanabilirsiniz. Kulak kanallarına (pamuklu çubuklar, kurşun kalemler veya parmaklarınız gibi) nesneler SOKMAYIN, kulak kirini kendi başınıza çıkarmaya ÇALIŞMAYIN, genel olarak kulak kiri kulak kanalını enfeksiyondan korumaya yardımcı olur. Evet, ticari sunumlarında alkol bazlı kulak damlalarını veya yüzdükten sonra 1: 1 alkol ve beyaz sirke karışımını kullanabilirsiniz. Damlalar, kulaklarına tüp takılan, kulak zarına zarar veren veya kulak enfeksiyonu olan kişiler tarafından kullanılamaz.

'Atlet ayağı' ( tinea pedis )

Çeşitli mantarların neden olduğu ayak derisinin enfeksiyonu. En yaygın yer, birinci ve ikinci ayak parmakları arasındadır, ancak ayağın herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Genellikle ciltte çatlaklar veya kaşıntılı kırmızımsı lezyonlar verir.

Duşlar, soyunma odaları, yüzme havuzları gibi belirli alanlarda enfeksiyonlu deri veya mantarlarla temas yoluyla yayılır. Sık tekrarlayan kronik bir enfeksiyon olabilir. Normalde ciltte kremler ile tedavi ile tedavi edilir ancak diğer zamanlarda ağızdan tedavi gerektirir. Önleme için hijyen çok önemlidir:

Kısa, temiz tırnaklar

Duşlarda ve alt değiştirme masalarında çıplak ayakla yürümeyin

Zaten etkilenenler ayaklarını temiz, kuru ve serin tutmalıdır. Terlemeye yardımcı olması için sandalet giyin ve burnu kapalı ayakkabılardan ve pamuklu olmayan çoraplardan kaçının.

Sporcunun ayağı genellikle ciltte çatlaklara veya kırmızı, kaşıntılı lezyonlara neden olur. Fotoğraf: www.dermatologiapediatrica.net

Dermatit

Dematite, nemli ortamları tercih eden bir mikrop olan Pseudomonas aeruginosas neden olabilir. 'Kızarıklık' (genellikle kaşınan pembe lekeler), banyodan birkaç gün sonra kirli suyla doğrudan cilt temasından sonra ortaya çıkar.

Belirtiler şunlardır: kızarık ve ödemli cilt ile sonuçlanabilen kaşıntı. Aynı zamanda saç köklerindeki iltihap kabarcıklarıyla da karakterizedir. Islak mayoyu uzun süre giymemek ve günlük olarak yıkamak önemlidir. İyi su pH'ı ve dezenfektan yönetimi bu dermatiti önleyebilir.

Gözde kaşıntı, burun tahrişi ve / veya nefes darlığı

Çoğunlukla kapalı yüzme havuzlarında oluşur ve su ve havada kloraminler gibi tahriş edici maddelerin kullanılmasından kaynaklanır. Alanın iyi havalandırılmasıyla bu önlenebilir.

Molluscum contagiosum (çiçek virüsü)

Beyazımsı renkli ve daha büyük olduklarında göbeklenebilir (ortasında küçük bir delik vardır) çok sayıda küçük kabarık deri lezyonu. Çok bulaşıcıdırlar ancak ciddi değildirler ve çocuklarda ve gövde ve ekstremitelerin üst kısmında çok daha yaygındır. Topikalden (Imiquimod krem) küretaja (lezyonları bir çeşit kaşıkla tek tek çıkarın) ve kriyoterapiye (sıvı nitrojenle 'yakmak') kadar çeşitli tedavileri vardır.

Vulgar siğiller (papilloma virüsü)

Yüzenlerin% 10 kadarı, özellikle ayaklarda enfekte olur. Sudan çıktığınızda daima ayakkabı giyerek korunmak çok önemlidir. Her zaman mevcut olmasa da, siğil bölgesinde siyah bir noktanın görünümü klasiktir. Tedavi yumuşakçaya benzer ve ayrıca salisilik asit kremlerinin uygulanmasıyla.

Çocuklar için özel ipuçları

Çocuklarınızı sormalarına gerek kalmadan (yaklaşık her saat) sık sık tuvalete götürün.

Çocuk bezini havuz kenarında değil banyoda değiştirin. Mikroplar havuzun içindeki ve çevresindeki yüzeylere ve nesnelere yayılabilir ve hastalık yayabilir.

Yüzmeden önce çocuğunuzu (özellikle dibe yakın yerlerde) sabun ve suyla iyice yıkayın. Hepimizin kalçalarımızda havuza giren görünmez miktarlarda dışkı var. Enfeksiyonu önleme açısından özel su bezi kullanmak daha güvenli görünmüyor.

Çocuklarınızı hiçbir zaman gözden kaçırmayın. Unutmayın, çocuklar saniyeler içinde ve sessizlik içinde boğulabilirler.

Çocuğunuzu güneş yanığından en az 15 SPF güneş engelleyici ve UVA ve UVB korumalı bir bronzlaşma kremi kullanarak koruyun ve yüzdükten sonra bronzlaşma kremini tekrar uyguladığınızdan emin olun. Birkaç kötü yanık cilt kanseri riskinizi artırabilir.

Şişirilebilir şamandıralar kullanmayın, bunun yerine çocuklar için onaylanmış can yelekleri kullanın.

Plastik çocuk havuzları bile mikrop üretebilir. Klor veya ağartıcı eklemek tavsiye edilmez çünkü eklenecek oranı hesaplamak zordur.

Yüzme havuzlarından sorumlu olanlar havuza nasıl bakmalı?

Havuzların etrafındaki yüzeyleri, örneğin hem en yakın olanları hem de sudan uzaktaki oyun alanlarını klorlu su ile temizleyin. Mikroplar bu yerlerde çok kolay yayılabilir.

Bebek bezi değiştirmek için belirli alanları etkinleştirin (bu bazen daha sonra yemek yiyeceğiniz masa ve sandalyelerde yapılır).

Ve son olarak, halk sağlığı kurumları ve su merkezi personeli, Eğlence Alanlarında Su Yoluyla Bulaşan Hastalıkların Önlenmesine yönelik önerileri yaymaya davet edilmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.