Havuz'da Kimyasal Kullanımı
08-08-2022
16:40
Havuz Kimyasalları
Havuzların suyunda oluşabilecek bakteri ve mantarların bazıları insanlar için ciddi sonuçlar doğuran enfeksiyonlara ve hastalıklara neden olur.
Ancak zararsız olan bu bakteri ve mantarlar da aşırı şekilde popülasyon göstererek çoğalmaları sonucunda havuz suyu içerisinde tortu oluşumuna sebep olarak suyun bulanıklaşmasına neden olmaktadır.
Havuzlardaki bakteri ve mantarlar da yapıları ve büyüklükleri nedeniyle filtreler ile ayrıştırılamadığı için bakterilerin yok olması için havuz kimyasalları kullanılmalıdır.
Havuzdaki kirlerin, bakteri ve mantarların yok edilerek ya da zararsız bir seviyeye indirilerek havuz suyunun dezenfekte edilmesi ve bu işlemlerin sürekli yapılması için havuzların sağlıklı kullanılması için çok önemlidir.
Sağlıklı havuzlarda yüzme yapılabilmesi için de mekanik işlemlere ek olarak havuz kimyasallarının mutlaka kullanılması gerekiyor.
Havuz Kimyasalları Ne İşe Yarar?
Havuz kimyasalları havuzlardaki bakteri, kir, mantar ve havuz suyunun bulanıklaşmasına sebep olan tortuları giderir.
Havuz kimyasalları arasında en çok kullanılan ayak dezenfektan kimyasalı havuz girişlerinde dışarıdan havuz suyuna karışabilecek mantar, mikroorganizma ve zararlı bakterilerin öldürülerek yok edilmesini sağlar.
Havuzlarda genellikle ayrıştırma ve filtreleme yöntemiyle belli dönemlerde bakım yapılmaktadır.
Âmâ bakteriler çok küçük olduğundan filtreleme yöntemiyle yok olmadığı için havuz kimyasalları en etkili yöntem olarak kullanılmaktadır.
Havuz kimyasalları arasında etkili olan bir diğer havuz kimyasalı filtre ve yüzey temizleyici havuz kimyasalıdır.
Havuz kimyasalı asidik bir bileşik olduğundan dolayı havuzun kirlilik durumuna göre su ile seyreltilerek kullanılmaktadır.
Filtre ve yüzey temizleyici kimyasalı uygulandıktan sonra kirlerin çıkma durumuna göre havuza bol su bırakılır.
Havuz kış bakım kimyasalı ise kış aylarında havuz tesisatı içinde ve havuz suyunda yosunlaşma, kireçlenme ve donma sonucu oluşan çatlakları önleme amacıyla yılda bir defa kullanılır.
Yaz aylarında sıklıkla kullanılan havuz parlatıcı kimyasalı havuz suyu üzerinde kullanılır.
Havuz suyu üzerinde bulunan ve kirliliğe sebep olan topaklanmaların oluşumunu önleyen havuz parlatıcı kimyasalları da havuz kimyasalları arasında en çok tercih edilen kimyasallar arasında yer almaktadır.
Yosun önleyici, sıvı pH düşürücü ve havuz çökertici gibi havuz kimyasalları da havuz bakım ve temizliklerinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Havuz kimyasalları havuz koşullarına göre 100 m³ havuz suyu için 500-2000 gr kullanılır.
Havuza Ne Kadar Kimyasal Eklenmeli ?
Havuzların temizliği ve bakımında bakterilerin, kirlerin ve mantarların yok edilmesini sağlayan havuz kimyasalları havuzun kapladığı alan ve içerdiği suyun miktarına göre kullanılmalıdır.
Havuz suyunun içerisinde bulunan herhangi bir mantar, bakteri gibi organizmaların üremesi ve çoğalmasını engellemek için kullanılan havuz kimyasalları toksik etkisi vererek yok etmek amacıyla haftalık periyotlarla uygulanır.
Havuzlarda en çok kullanılan asit formatında seyreltilmiş sıvı bir bileşik olan sıvı pH düşürücü, genel olarak pH değeri yüksek olan suların klor değerinin aktif çalışabilmesi için ve pH değerlerini düşürmek için haftada bir kullanılır.
Havuzlarda genel olarak havuz suyu pH değeri 7,0 – 7,3 değerleri arasında yosunları ortadan kaldırmak için değil, oluşabilecek yosunu engellemek için kullanılır.
Her hafta havuz suyuna eklenen sıvı pH düşürücü kimyasalın ölçüsü 100 metre küp suya 1-1,5 litre şeklinde uygulanmalıdır.
Havuz yüzeyinin temizliği için tercih edilen havuz parlatıcı kimyasallar ise yosun önleyici kimyasallardan 1 saat sonra kullanılmalıdır.
Havuz çökertici havuz kimyasalları 100 metreküplük bulanık su içine 1 ya da 1,5 litre kadar eklenerek birer hafta aralıklarla uygulanmalıdır.
Havuz kimyasalları birçok kimya ürünleri ve dezenfektan ürünleri üreten büyük ölçekli firmalar tarafından üretilmektedir.
Havuz kimyasallarının fiyatları üründe kullanılan maddenin içeriğindeki bileşenlere göre değişiklik göstermektedir.
Havuz İçin Hangi Klor Kullanılmalı ?
Ev, site, otel ve villa havuzlarında bakım ve temizlikte bakteri önleyici olarak kullanılan klor toz ve sıvı halde üretilmektedir.
Kimyasal klorlar bakterileri ve algleri yok etmek için yaygın olarak tercih edilen havuz kimyasalları arasında yer almaktadır.
Klor, tuzlu suyun elektrolizi ile üretilmektedir.
Bakteri ve yosun gibi mikroorganizmaların hücre duvarlarını kırmada ve daha sonra onları oksitlemede oldukça etkili olan klor düzenli aralıklarla havuzlara eklenmelidir.
Tehlikeli bir madde olan klorun dikkatli bir şekilde kullanılması gerekir. Havuz sahipleri kloru kullanmadan önce eldiven ve gözlük takmalıdır.
Sıvı klorun pH değeri 13 civarındadır ve doğrudan havuza kolayca dökülebilme imkânı vermektedir. Sıvı klor kullanan büyük ticari havuzlar vardır.
Toplu olarak ekleyebileceği için büyük ticari işletmeler otel havuzları yoğun kullanımlarından dolayı stabilizatör olmaması sebebi ile tercihlerini sıvı klordan yana kullanırlar.
Sıvı klor, genellikle diğer formlardan daha ucuz olmasına rağmen stabilizatör içermediğinden dolayı havuzda aktif kalma süresi kısa süreli olmaktadır.
Klor içerik oranı %12 seviyesindedir. Depolama kurullarına bağlı olarak aktifliğini kısa sürede kaybeder.
Havuzda ph 14 seviyesinde olan klor tek pH’yi engellemek için suya eklenmesi için çok daha fazla aside, ph düşürücüye ihtiyaç duyar.
Sıvı klor kullanımı küçük müstakil villa havuzlarında havuz açılışında şok klor uygulamasında ve havuz stabilizatör seviyesinin 100 ppm civarında olduğu durumlarda kullanılmaktadır.
Havuz kimyasalları arasında en etkili olanların başında ve en çok kullanılanı sıvı klordur.
Sıvı klor hem kullanım kolaylığı sağladığı için hem de kısa sürede etkili olduğundan dolayı büyük ölçekli havuzlarda sıklıkla kullanımı tercih edilir.
Havuz Kimyasalları Nasıl Kullanılır?
Havuz suyunun bakım ve temizlik işlemlerinin düzenli olarak her hafta yapılması gerekir.
Havuz kimyasalları havuz sularındaki mantar ve kirlerden kaynaklı kötü koku, kötü görünüm ve bakteri oluşumunu engeller.
Havuz kimyasalları havuz suyuna göre ideal oranlarda kullanılmalıdır. Havuz kimyasalları arasında yer alan su pH düşürücü, yosun önleyici ve yüzey temizleyici kimyasalları havuzun kapladığı alan ve içerdiği su miktarına göre kullanılması gerekir.
Havuz kimyasalları kullanmadan önce havuz suyu testlerinin mutlaka yapılması gerekir.
Havuzlarda havuz kimyasalları genellikle havuz bakıcısı ve bu konu hakkında uzman kişiler tarafından kullanılmalıdır.
Havuz kimyasalları ürünün markasının kullanım talimatlarına uygun olarak kullanılması gerekir.
Havuz kimyasallarının kullanımı liner havuzlarda ve şişme havuzlarda farklı şekillerde olmaktadır.
Toz, klor ve toz ph düşürücüler atıldığı bölgelerde renk değişimine yol açabildiğinden dolayı kullanım talimatları da dikkat edilerek havuz kimyasallarının kullanılması gerekir.
Ayrıca liner kaplamalara zarar vermemek için skemmer sepetine tablet klor konularak havuza eklenmelidir.
İner havuzların zarar görmemesi için sıvı klor ve sıvı ph düşürücüsünün kullanılması gerekir.
Havuz kimyasalları arasında en çok kullanılan havuz klorları havuz sularını dezenfekte etmek için kullanılan uçucu havuz kimyasallarıdır.
Havuz suyunda bulunması gereken en az klor miktarı 1,5 ppm’dir.
Havuz kimyasalları cilt sağlığına zararlı maddeler içerdiğinden dolayı kullanımı esnasında muhakkak plastik eldiven kullanılmalıdır.
Havuzlarda havuz kimyasallarının ciltle teması halinde bol su ile durulanması gerekir.
Havuz'da Kaç ppm Klor Olmalı?
Site, ev, otel ve villalarda bulunan havuzların bakım ve temizliğinde kullanılan esas havuz kimyasalları arasında ilk sırada olan klor havuzun içerisinde bulunan her türlü mikroorganizmanın öldürülüp havuz kirliliğinin temizlenmesini sağlar.
Yüzme havuzlarını dezenfekte eden klor çeşitleri sıvı ve granüllü şekillerde tercih edilmektedir.
Klor çeşitlerinin kullanım havuz alanlarına göre avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.
Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen klor parametreleri baz alınarak klor kullanımı yapılmalıdır.
Sağlık Bakanlığı ideal olarak kullanılabilecek serbest klor değerini, kapalı havuzlarda 1,00- 1,50 ppm belirlerken açık havuzlarda ise 1,00-3,00 ppm olarak belirlemiştir.
Havuzlarda kullanılacak ortalama bağlı klor değeri açık ve kapalı havuzlar için en fazla 0,2 ppm olarak belirlenmiştir.
Havuzlarda uygulanacak serbest klor miktarı suda dezenfeksiyonu sağlayan klor miktarıdır.
Bağlı klor miktarı ise amonyaklara bağlanmış yani havuzun içerisindeki kirlilikleri tutan klordur.
Bağlı klor türü barındırdığı kirlilikler nedeniyle insan sağlığını büyük ölçüde tehdit etmektedir.
Toplam klor miktarı ise bu iki değerin toplanmasıyla ortaya çıkar. Havuz test kitleri ile bu ölçümlerin yapılarak Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği klor miktarı kullanılmalıdır.
Havuza Klor Attıktan Sonra Ne Zaman Girilir?
Havuzların bakımında ve temizlenmesinde periyodik olarak kullanılan klor maddesi havuz kimyasalları arasında en çok kullanılan ve dezenfektan görevi gören kimyasal uçucu maddedir. Havuzlarda kullanılan serbest klor miktarı suda dezenfeksiyonu yapan klor miktarı olarak da bilinir.
Bağlı klor ise amonyaklara bağlanmış yani havuzun içerisinde ki kirlilikleri tutan klor anlamına gelir.
Bu klor türü barındırdığı kirlilikler nedeniyle sağlığı da tehdit ettiğinden dolayı havuz kimyasallaşması sonucunda hızlı bir şekilde havuzdan uzaklaştırılmalıdır.
Toplam klor miktarı ise bu iki değerin toplanmasına denir.
Havuz test kitleri ile bu ölçümlerin yapılarak klor kullanılmalıdır.
Havuzdaki serbest klor ve bağlı klor seviyesinin dengelenmesinden sonra havuzda klor kullanılabilir.
Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği klor miktarına göre havuz suyunda bulunması gereken klor seviyesi açık havuzlarda 1,5-3 mg olması gerekirken kapalı havuzlarda 1-1,5 mg olması gerekir.
Suyun ph değerininse 7,2 ile 7,6 olması gerekir. Bu oranlara uyulmadığında havuzlarda bulunan fazla klor insanların sağlıklarının bozulmasına neden olur.
Havuz için kullanılan toz, sıvı ya da tablet klorların kaliteli olması ve Sağlık Bakanlığı’nın onayını almış olması gerekmektedir.
Havuzda kullanılacak klor ürününün suda iyi çözünmesi ve havuzun temizliğinin iyi yapılması da gerekir.
Çabuk çözünmeyen klor insanlardan gelen amonyak sayesinde ortaya çıkan bağlı klorla etkileşime girerek klor seviyesinin artmasına neden olmaktadır.
Bu yüzden havuza klor uygulaması yapıldığında havuz 8 saat çalıştırılarak klorun çözülmesinin sağlandıktan sonra havuza girilmelidir.
Havuz klorlanması akşam saatlerde yapılmalıdır. Sabah ve gün içinde klor çözülerek havuz dezenfekte edilmiş bir şekilde kullanılabilir.
Havuza uygulanan bağlı klor oranı olması gereken değerden daha çok olması durumunda mutlaka havuzlara klor şoklaması yapılmalıdır.
Havuz Pompası Çalışma Süresi Nedir?
Havuz pompası havuz suyunu süpürge vakumu veya denge deposu aracılığıyla emen ve bu suyu farklı ölçülerdeki filtrelerden geçirerek temizleyen alettir.
Havuza takviye edilen temiz suyu havuza dağıtım kanalları aracılığıyla geri pompalayan bir devir daim motoru olan havuz pompası havuz bakım ve temizlik işlemlerinde kullanılan en önemli alettir.
Havuz pompası merkezkaç pompa olarak da bilinir. Havuz pompaları korozyona dayanıklı malzemelerden tasarlandığı için uzun süre bozulmadan havuz kimyasalları ile birlikte havuz dezenfektan uygulamalarında kullanılır.
Havuz pompası, yüzme havuzlarındaki hava dolaşımı sistemi için büyük önem taşımaktadır. Havuz pompası, hidrolik ıslak uç ve elektrik motorundan oluşan sağlam ve dayanıklı bir alettir.
Havuzlardaki suyun görsel netliğini korumak, su kaynaklı bulaşıcı hastalıkları önlemek ve su devir daimini sağlamak için havuz kimyasalları ile her hafta havuz bakımlarında kullanılmaktadır.
Havuz pompaları aynı zamanda havuzda kullanılan kimyasal maddelerin orantılı bir biçimde yayılmasını sağlayarak, çeşitli bakteri oluşumlarını da engeller.
Havuz devir daim pompası, suyu ana gider aracılığıyla çeker, filtrelerden geçirerek filtrelerde bulunan kalıntıları dışarı atar.
Temizlenmiş filtrelerdeki girişlerden temiz su tekrar havuza geri verilir. Havuzlarda kullanılan havuz pompası havuzun büyüklüğüne ve havuz pompasının motor gücüne göre değişiklik gösterir. Genellikle kullanılan havuz pompası motorlarının hızı 3.450 rpm olarak seçilir.
Havuz pompası pompalama hızı genellikle 2,5 metre/saniye olmaktadır. Havuz pompası suyun yoğun olduğu saatlerde yapılması daha doğru bir işlem olur. Havuz büyüklüğü fazla ise, havuz pompası tercihen gece çalıştırılmalıdır.
Havuz pompalarının kullanımı yüksek kullanım maliyeti gerektirdiğinden dolayı geceleri elektrik tüketimi uygun olduğundan dolayı havuz pompası filtreleme çalışmalarında, çoğunlukla gece saatleri tercih edilir.
Yüzme havuzlarının kış dönemine kıyasla yaz ve bahar aylarında kullanım oranı arttığından dolayı, havuz pompalarının kullanımı yaz aylarında daha çok yapılmaktadır.
Havuzlarda havuz pompası kullanımı hava sıcaklığına bağlı olarak da değişmektedir. Havuz pompalarının çalışma süresi minimum 4 saat, maksimum 12 saat olmaktadır.
Havuzlarda daha çok yaz aylarında hemen hemen her gün havuz pompasının çalıştırılması gerekir.
Haftada bir defa da havuz kimyasalları ile birlikte mutlaka havuz pompası kullanılmalıdır.
Özellikle büyük ölçekli havuzlarda, motor gücü ve çalışma hızı yüksek pompaların tercih edilmesi gerekir.
Havuzda Sıvı Klor Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Kapalı ve açık havuzlarda havuz temizliği için kullanılan havuz kimyasalları arasında yer alan sıvı klor, yoğun gölgeli veya kapalı alanlar gibi güneşe çok fazla maruz kalmayan kapalı havuzlar veya açık havuzlar için en iyi klor çeşididir.
Otellerde ve tatil merkezlerinde sıklıkla tercih edilen sıvı klor havuzdaki klor seviyesinin çok uzun süre yüksek kalmasını istenmediği zamanlarda yüzme havuzlarına şok tedavisi vermek için sıklıkla kullanılır. Havuzların yoğun kullanım zamanlarında günlük havuz temizliği ve bakımı için kullanılan kimyasal madde olarak kurtarıcı görevi görmektedir.
Sıvı klor veya sodyum hipoklorit, ev tipi ağartıcıdan 4 ila 6 kat daha güçlüdür ve tehlikeli bir havuz kimyasalıdır.
Bu nedenle sıvı klor kullanılırken çok dikkatli olmak gerekir. Sıvı klorun ciltle teması halinde bir hortumla bol su ile durulanmalıdır.
Hatta anında duş alınmasıdır. Havuzlarda sıvı klor uygulaması esnasında daima koruyucu gözlük ve lastik eldiven giyilmesi gerekir.
Sıvı klor stabilizatörlü bir klor formunda olmadığı için güneşin uv ışınları da havuzdaki klor seviyesi hızla yok olmaktadır.
Gün içinde yoğun olarak kullanılan havuzlarda ihtiyaç durumunda sıvı klor şoklaması için hava karardıktan sonra yapılmalıdır.
Sıvı klor eklenmesi gerektiğini belirledikten sonra, havuz pompası çalıştırıldıktan sonra sıvı kloru havuzun derin ucuna yavaşça dökülmesi gerekir. Sıvı klorun havuzda sirküle olmasını sağlamak için havuz pompasının bir gece çalıştırılması gerekir.
Sıvı klor seviyeleri 3 ppm'in altına düşmeyene kadar havuza kesinlikle girilmemesi gerekir.
Havuzlarda kullanılacak sıvı klor miktarını havuzun kaç galon su tuttuğunu kontrol ederek belirlemelisiniz.
Sıvı klor açık yüzme havuzu suyunda serbest klor 1-3 ppm arasında (100 m3havuz suyunda 1 ppm için 850 ml-3 ppm için 2.550 ml arasında) Kapalı yüzme havuzu suyunda ise serbest klor 1-1,5 ppm arasında (1 ppm için 850ml- 1,5 ppm için 1.275 ml arasında) olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Yüzme havuzlarında sıvı klor uygulama dozu sıcaklık, havuza girenlerin sayısı gibi farklı kriterlere göre de değişiklik göstermektedir.
Sıvı klor uygulaması havuzda kullanılacak diğer havuz kimyasalları miktarında göre de farklılık gösterir. Sıvı klor uygulamasının genellikle akşam saatlerinde havuzun kullanılmadığı zamanlarda yapılması önerilmektedir.
Sıvı klor uygulamasının iyi sonuç vermesi havuzun havuz kimyasalları ile birlikte temizliğini iyi sağlaması için mutlaka havuz pompası ile birlikte kullanılması gerekir.
Sıvı klor uygulaması toz klor uygulamasından daha etkili sonuç veren havuz kimyasalları arasında yer alır.
Sıvı klor uygulaması likit olduğundan dolayı toz klor gibi havuz yüzeyindeki tortullara takılmadan suyla hemen özdeşleşen klor olduğundan dolayı birçok otel işletmesi tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.