Havuz kimyasal sorunları ve çözümleri nelerdir?
İdeal havuz kimyasal oranları serbest klor oranı 1,0-1,5 ppm havuz suyu ph değeri ise 7,2-7,4 ppm arasında olmalıdır havuz suyu kimyasal değerleri bu seviyede sabit tutulması bir çok Bulanıklık havuz suyu sorunlarının önüne geçecektir aynı zamanda gereksiz havuz kimyasalı kullanmayacağınız dan dolaya ekonomik sağılıklı berrak bir havuzda yüze bileceksiniz.
Yüzme havuz suyu neden bulanık olur?
Merhaba öncelikle belirmek isterim ki havuz suyu problemlerinin bir çoğu yetersiz düzensiz ve havuz suyu test kiti ölçüm yapılmadan ezbere havuz kimyasalı kullanımından gerçekleşmektedir oran vermek gerekir ise %90 havuz suyu bulanıklığı kullanıcı hatası diye biliriz geri kalan %10 luk kısın ise havuz kapasitesi ile uyumlu olmayan filtrasyon problemleri ve yetersiz havuz filtresi pompası bakımı gele bilmektedir.
Havuz suyu kimyasal seviyesi kontrol edilirken her gün akşam havuz suyu pH değeri ve serbest klor miktarı haplı ve sıvılı havuz suyu test kitlerinden bir tanesi ile havuz suyu testi yapılmalı test sonucuna göre havuz kimyasalı havuz katılmalıdır.
1. Klor dezenfektan olarak kullanıldığında, hipoklorik asit formunda klor reaksiyonundan ve tükürük, terleme, azot veya amonyak formunda idrardan kaynaklanan organik atıklar şeklinde birleştirilmiş klor oluşumu, sudaki bir azalmayla ilişkili olabilir berraklık.
Aslında, kombine klor bileşikleri çok az dezenfeksiyon potansiyeline sahiptir ve dezenfeksiyon kontrolü eksikliği, suda biriken parçacıkların ve kirletici maddelerin alg çiçeklenmesine ve bulanıklaşmasına neden olabilir.
2. Havuz suyu ideal kimyasal seviyesi temiz ve berrak havuz suyu için hayati öneme sahiptir.
7.8'in üzerindeki pH, dezenfektanın okside edici bakteriler,yosunlar ve bulanıklığa yol açan diğer organik maddelerdeki etkinliğini azaltabilir.
PH değerinin uygun şekilde ayarlanması bu durumu düzeltebilir.
Toplam Alkalinite, suyun pH değişimlerine direnme kabiliyeti olarak tanımlanır.
Toplam Alkalinite 200 mg / l'nin üzerindeyse, oksitleyici etki de azalabilir.
Toplam çözünmüş Katılar (TDS), kalsiyum karbonatlar, çözünmüş organikler ve inorganik malzemeleri içerir.
Su tedarik seviyesinden 1500ppm'nin üzerindeki TDS seviyeleri organik materyalin oksidasyonunu sınırlayabilir ve bulanıklığa neden olabilir.
Yüksek fosfat seviyelerine bağlı alg büyümesi, suyun bulanıklığını önemli ölçüde etkileyebilir ve sümüksü duvarlar olarak fark edilebilir. Fosfat seviyelerinin 0.3ppm'nin altında tutulması, alglerin besinleri oldukları için en iyi uygulamadır.
3. Yetersiz filtrasyon, havuz kimyasallarından sonra bulanık bulutlu suyun en önemli nedenidir.
Birkaç değişken, filtrasyon sisteminin etkinliğini etkileyebilir
Filtre boyutunun yetersiz olması
Yetersiz pompa kapasitesi ve debi
Yetersiz sıhhi tesisat hatları
Filtre ortamı yetersiz
Bozulmuş kartuşlar
Kirli filtreler
Düşük havuz suyu kimyasal oranları
Kötü emiş
Ölü noktalar
Havuz suyu bulanıklığı nasıl giderilir ?
1-Bulanık berrak olmayan havuz suyu problemi
Havuz suyu kimyasal seviyeleri kontrol edilmelidir eksik kimyasallar tamamlanmalıdır.
İdeal havuz kimyasal oranları serbest klor oranı 1,0-1,5 ppm havuz suyu ph değeri ise 7,2-7,4 ppm arasında olmalıdır.
Havuz suyu filtrasyon sistemi havuz pompası sepeti temizlenmeli makine dairesinde bulunan denge deposu çek valf var ise temizlenmelidir emiş hattında pompanın rahat emiş yapaması havalı emiş yapması havuz filtresinden verim alınamayacaktır.
Havuz kum filtresi kumları kontrol edilmeli eksik ise tamamlan malıdır.
Havuz suyu düzelinceye kadar havuz pompası çalışma süresi 24 saat gün çalışması önerilmektedir ve buna ilaveten Havuz suyu topaklayı parlatıcı kullanımı bulanık havuz suyu berraklaştırma da havuz filtrasyon süzme kapasitesi arttıracağından dolayı havuz suyu berraklığa kavuşma süresi kısalacaktır parlatıcı kullanım oranı 100m3 havuz suyu için sitem çalışır iken denge deposuna 2 lt katılması önerilmektedir.
2- Havuz Suyu rengi neden yeşil olur?
Yeşil berrak havuz suyu
Yeşil berrak olan havuz suyu olmasının tek bir sebebi vardır suda bulunan ağır metallerin ayrışması sonucundadır çözümü ise havuz kimyasal sevileri ideal oranlara getirilmelidir sonrasında havuz suyu çöktürücüsü ve parlatıcısı kullana bilirsiniz bizlerin önerisi havuz suyu topaklayıcı parlatıcı kullanılması yönünde olacaktır havuz çalışma süresini arttırmanız sorunun çözümü açısında daha hızlı olacaktır.
3-Havuzu yeni doldurdum berrak bir su var idi klor attım havuz suyu kahve rengi çay rengi aldı ne yapabilirim.
Havuz suyu dolumunda kuyu suyu kullanan bir çok havuzda bu tip ağır metal sorunları ile karşılaşılmaktadır Aslında yukarıdaki 2 nolu sorun ile bire bir ilişkili bir konu olmak ile birlikte çözümü biraz daha meşakkatli ve dikkat gerektiren bir konudur çözümü ise serbet klor oranı 3 ppm seviyeye yükseltilmeli ve ph oranı 7.4 ppm seviyesine çekilmelidir 100m3 havuz suyu için 2 lt havuz çöktürücü atılmalı havuz filtrasyon sistemi 24 saat gün çalışması önerilmektedir burada dikkat edicegimiz hususların başında havuz tabanına çökelen kahveringi agır metaller çöktürücü atıldıktan sonra en geç 12 ila 16 saat sonra süpürülmelidir eğer bir kaç gün sonra havuz tabanı süpürülür ise ağır metaller havuz seramik derilerine yapışacak ve leke olarak kalacaktır havuz esnetiği için güzel bir görünüm olmayacaktır.
Not:Demir oranı fazla olan sularda serbest klor oranı 0,0ppm oranına düşer ise ve havuza taze su alınması durumunda 2 nolu sorun havuz suyu berrak yeşil bir renk olacaktır bu durumda kalmamak adına havuz suyun'da her daim serbest klor bulunmalıdır aynı zamanda demir ve sertlik giderici compex havuz kimyasalları'da kullan bilirsiniz.
4-Havuz suyu tabanında çok tortu var süpürge yapar iken havuz bulanıyor.
Havuz suyu tabanında çok tortu olması be havuz süpürgesi yapar iken besi nuzullarından duman gibi havuza geri vermesinin sonucunda havuz suyu tekrar bulunmaktadır bu sorunun nedeni yetersiz filtrasyon sisteme ve sorunları havuz kum filtresi kumlarının eksik olması ve kum süzme kapasitesinin yetersiz olmasından kaynaklanmaktadır iki ad hızlı çözümü vardır çözüm 1 havuz filtrasyon sistemi sorunları çözülmeli ve filtre kumları değiştirilmelidirler.ikinci çözüm ize havuz filtrasyon sistemi normal süpürge konumunda iken altı yollu vana rinse pozisyonuna getirilir havuz süpürgesinden emilen su fitreden geçirilmeden tesr yıkama hattı ile logara verilmektedir bu ikinci alternatif'de havuzdan süpürge yapma hızınıza bağlı olarak ciddi oranda su kaybı olmaktadır çok önerilen bir sistem olmamasına rağmen havuz bakımı yapan meslektaşlarımız havuz suyu sorunların ve çözümlerinde bu yöntemi bazen kullanmaktadırlar.
5- Havuz suyunun düşük pH değeri
Düşük pH, herhangi bir sayıda faktörden kaynaklanabilir genelde havuz suyu ph değeri yükselme eğilimdedir nadiren'de olsa bazı suların ph değerleri çok düşüktür .
Yerel Su Kaynağı : Havuzunuzu doldurmak için kullandığınız yerel suyun kendisi düşük pH olabilir.
Kimyasal Kaynak : pH'ın çok yüksek olduğunu daha önce görmüş olan çok fazla pH düşürücü eklemiş olabilirsiniz. Ayrıca, Tricholor gibi bazı toz klor ve %90 klor tabletleri sadece 2.8 civarında düşük bir pH'a sahiptir.
Benzer şekilde, bromin sadece 4'lük bir pH'a sahiptir. Benzer şekilde, havuz suyunun şok edilmesi pH'ını düşürecektir.
Yağmur veya Yeraltı Suyu Kaynağı : Yağmur suyu asidik olabilir ve özellikle ağır bir sağanak havuzunuzun pH'ını düşürebilir.
Aynı şekilde yeraltı suyu asidik olabilir ve havuzunuza giren herhangi bir sel pH değerini azaltabilir.
Organik Kaynak : Yapraklar, böcekler, çim kesimleri vb. PH'ın düşürülmesine katkıda bulunacaktır.
İnsan Kaynağı : Ter, vücut yağları, tükürük ve idrar bir araya gelerek havuzun pH'ını düşürür.
6- Havuz bakımında çöktürücü kullanımı sonrası havuz renginde bulutlanma
Havuz bakımında kullanılan çöktürücü kullanımında içeriğinde bulunan ham maddeye göre konsantrasyon değişmektedir çöktürücü fazla kullanımında ve havuz kimyasal ürünlerinin marka değişiminde sık sık rastlanan sorunları başında yer almaktadır havuz suyu kimyasal oranları ideal seviyeye getirdikten sonra havuz filtrasyon sistemini kapatmanızı öneririz sabah havuz tabanına çökelen pamukçukları tahliye ile havuz filtresine girmeden sürmenizi önerebiliriz 4 şıkta buna yakın cevap vermiş idik sonrasında havuz parlatıcı kullanımı ile havuz suyu berraklaştırma sürecini hızlandıra bilirsiniz.
7-Sütlü berrak olmayan beyazımsı havuz suyu nedenleri
Toz klor ve türevleri kullanılan havuzlarda yıl boyu havuz boşaltılmadan kullanılan havuz'lar taze su alımı az yapılan havuzların havuz suları kitle'ne bilmektedir.
Havuz suyu stabilizatör siyanürik asit oranı ölçülmelidir 100-150 ppm seviyesinde sonuç çıkar ise havuz suyu kitlenmiş demektir ne yapabilirim peki diye soracak olur iseniz havuz suyu yarısına kadar boşaltılmalı taze su ile doldurulmalıdır siyanürik asit oranı 50 ppm seviyesine düşene kadar sıvı klor kullanılmadır sonrasında toz havuz kloru kullanımına devam edile bilir.