Havuz suyu dezenfektanları nelerdir
20-06-2020
13:14
Havuz suyu dezenfeksiyon yöntemleri
Dezenfeksiyon havuzunuzdaki mikropları, bakterileri ve diğer mantarları ortadan kaldırır. Güvenli bir şekilde yıkanabileceğiniz temiz ve berrak suyu garanti eden budur. Farklı su arıtma türleri vardır: klor, brom, tuz elektrolizi, aktif oksijen, ultraviyole.
Klor
Bireylerde veya topluluklarda en sık karşılaşılan su arıtmasıdır. Klorun başarısı, düşük maliyeti, verimliliği ve kullanım kolaylığından kaynaklanmaktadır. Antibakteriyel ve anti-algicid gücü artık kanıtlanamamıştır. Ana dezavantaj, yanlış dozlandığında cildi ve gözleri tahriş edebilmesidir. Bazı insanlar karakteristik kokusundan rahatsız olabilirler. Klor çeşitli formlarda bulunur: gaz, sıvı veya katı (çakıl taşları, granüller, efervesan tabletler). Klor, yosun veya mantarlarla kontaminasyon durumunda şok tedavisi olarak da kullanılabilir.
Brom
Yüzme havuzlarını dezenfekte etmek için kullanılan bromin deniz suyundan ekstrakte edilir Klor gibi etkili bir antibakteriyel ve yosun önleyicidir. En büyük avantajı kullanım rahatlığıdır. Bununla birlikte, su yıkananlara tahriş riski olmadan yumuşak ve kokusuzdur. Brom, sürekli tedavi sağlayan brominator adı verilen otomatik bir dozlayıcı kullanılarak uygulanır. Etkili olması için, pH değeri 7'den yüksek olan sularda kullanılmalıdır. Brom ile arıtılmış su, klorlu sudan daha hoş olacaktır, ancak brom arıtımı daha pahalıdır.
Aktif oksijen
Aktif oksijen çok iyi bir dezenfeksiyon kapasitesi sunar, etkisi hızlı ve etkilidir. Ayrıca kokusuzdur ve cildi, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş etmez. Havuz suyu bulutlu veya yeşilse şok tedavisi olarak da kullanılabilir. Eğer durum buysa, aktif oksijenle yapılan şok tedavisinin her türlü tedaviyle uyumlu olduğunu bilin. Yani: Aktif oksijen ile tedavi her zaman bir dengeleyici ile birleştirilmelidir, çünkü artık gücü düşüktür. Kullanımı basit, ancak fiyatı oldukça yüksek olarak kabul edilebilir.
Tuz elektrolizi
Tuz elektroliz tedavisi otomatiktir ve sizin için düzenli bakım gerektirmez. Elektroklorinatör sürekli olarak çalışır ve havuza eklenen tuzu doğal klora dönüştürür. Bu kimyasal reaksiyona elektroliz denir. Tuz klora dönüştüğünde, orijinal haline geri döner, sonra tekrar dönüşür. Böylece klor sürekli olarak yenilenir. Söz konusu klorun kimyasal klorun dezavantajları yoktur: hafif ve kokusuzdur. Tuz elektrolizi tüm yüzme havuzlarıyla uyumludur.
UV morötesi
Yüzme havuzunun UV tedavisi de otomatiktir. Filtrasyon sistemine takılan UV lambası bakteri, virüs ve algleri yok eder. Böylece su mükemmel bir şekilde dezenfekte edilir. Tedavinin tamamen etkili olması için, az miktarda (klor, brom, aktif oksijen vb.) Artık bir ürün ilave edilmelidir. Bu nedenle kimyasalların kullanımı en aza indirilir. UV işlemi her türlü yüzme havuzuna ve filtrelemeye uyum sağlar ve nazik yüzme suyu sağlar. Kurulumu kolaydır, ancak fiyatı diğer sistemlerden daha yüksektir.
Havuz Ozon Nedir? Nasıl Çalışır,
Ozon, üç oksijen atomundan oluşan mavi renkli bir gazdır. Ozon yüzme havuzlarında faydalıdır, çünkü bakterileri, parazitleri ve virüsleri etkili bir şekilde öldürür ve etkisiz hale getirir. Aynı zamanda iyi bir oksitleyici, bu da sudaki kirleticileri kimyasal olarak yok edebileceği anlamına gelir.
Ozon, diğer havuz kimyasallarını eklediğiniz gibi havuzunuza eklemek yerine, sirkülasyon sistemi içindeki havuz suyunuzu dezenfekte eder. Yüzerken ozon gazı ile temas etmek istemediğinizi söylediğimizde bize güvenin.
Dolaşan su havuza veya spada geri döndüğünde, ozon çok düşük ve güvenli bir konsantrasyonda bulunur. Kalıntı dezenfektanı muhafaza etmediğinden , suyun tamamen sterilize edilmesini ve yüzme için güvenli olmasını sağlamak için havuza klor veya brom gibi başka bir kimyasal ilave edilmelidir.
Ozon kararsız ve taşınamaz, yani diğer gazlı kimyasallarla olduğu gibi tanklarda satın alamazsınız. Yerinde bir ozonatör veya ozon jeneratörü kullanılarak üretilmelidir.
Bir ozon jeneratörünün nasıl çalıştığını açıklayalım.
Havuz Ozon Jeneratörü Nasıl Çalışır?
Ozonatorlar veya ozon jeneratörleri, havuzun sirkülasyon sistemine işletim ekipmanından aşağı doğru monte edilir. Su ozonatörden geçerken havuza dönmeden önce ozon tarafından dezenfekte edilir. Ozon insanlar için güvenli olmadığından, arıtılmış su yüzücülerle temas edeceği havuza geri verilmeden önce ozonun tamamı veya çoğu tüketilmelidir.
Unutmayın yerel veya devlet sağlık düzenlemeleri de ek bir önlem olarak bir ozon algılama sistemi kurmak isteyebilir söyledi.
Akılda tutulması gereken başka bir şey, havuz ozon jeneratörünüzün yerleştirilmesidir. Bir ozonatörü her takıp kullandığınızda, temiz havaya erişmesi gerekir ve yeraltında olamaz .
Ozon genellikle iki yöntemden biriyle üretilir: korona deşarjı veya ultraviyole ışık . Bu jeneratörlerin nasıl çalıştığını kısaca açıklayalım.
Corona Deşarj Ozonatörü
Bir korona deşarj ozonörü (ayrıca bir korona deşarj jeneratörü veya CD ozon jeneratörü olarak da bilinir) ozon oluşturmak için yüksek voltajlı elektrik deşarjları kullanır.
Kulağa karmaşık geliyor, ancak bilim aslında oldukça basit: elektrik deşarjları bir enerji halkası yaratıyor ve hava bu halkadan akarken, bazı oksijen molekülleri parçalanıyor ve ozon oluşturmak için yeniden bir araya geliyor.
UV Ozonator
UV ozon jeneratörü, yüzme havuzunuzu dezenfekte etmek için ozon üretmek için ikinci bir yöntemdir. Ultraviyole ışığın havayı ozona dönüştürmesi için havanın 185 nanometrede ışık yayan UV lambalardan geçirilmesi gerekir.
Hava bu lambaların üzerinden geçerken, enerji oksijen moleküllerini böler, daha sonra ozon moleküllerine tekrar bir araya gelirler. Unutmayın, oksijen iki oksijen atomu içerir ve ozon üç içerir. Oksijen molekülleri parçalandığında, stabilize olmaya çalışırlar ve bu süreçte ozon oluştururlar.
Ozon üretildikten sonra (her iki jeneratörü kullanarak), suyun içinde çözülmesi gerekir. En yaygın yöntem venturi enjeksiyonudur. Bunun gerçekleşmesi için, cihazın yapısı, sistemde dolaşırken ozon gazını havuz suyuna çekmek için bir basınç vakumu oluşturur.
UV Ozon Jeneratörleri ve Korona Deşarjı
Her iki ozon jeneratörü de ozon üretmek için oksijen atomlarını karıştırmak açısından aynı şeyi yapar. Ancak, birkaç anahtar yolla farklılık gösterirler. İlk olarak, korona deşarj jeneratörleri UV jeneratörlerinden daha yüksek konsantrasyon ve ozon kalitesi üretir.
Yüzme Havuzu Ozon vs Klor
Ozon ve klorun her ikisi de havuz sanitizörü olmasına rağmen, bunları karşılaştırmak elma ve portakalları karşılaştırmak gibidir. Ozon ve kloru birbirine sürtünmek yerine, birlikte kullanmayı denemek daha iyi bir fikir olabilir. Aslında oldukça iyi bir takım oluşturuyorlar.
Örneğin kapalı bir havuzda klor kullanıyorsanız, bir ozonatör, havuz suyu kimyasınızı dengelemenize yardımcı olmak için başka bir avantaj sunabilir.
Ozon, cildi ve göz tahrişine neden olabilecek kombine kloru azaltmaya yardımcı olmak için aslında inorganik ve organik kloraminleri okside eder. Bu, kapalı yüzme havuzlarındaki hava kalitesini artırmak için uzun bir yol kat edebilir.
Ozon ayrıca, dezenfektan ve oksitleyici olarak havuzlarda ve kaplıcalarda brom ile iyi çalışır. Brom ile kloru karşılaştıran makalemizde hatırlayacağınız gibi , güneş ışığına veya yapay UV ışığına maruz kaldığında bromin daha hızlı parçalanır, ancak ozonun brom üzerinde bu etkisi olmaz.