Havuz Sonrası Kulak Enfeksiyonu
14-07-2021
09:45
Yüzme Sonrası Dış Kulak İntihabı
Dış kulak yolu enfeksiyonu; havuz, deniz ve duşta kulağa su kaçması nedeniyle ortaya çıkabilir.
Yaz aylarında artış gösteren ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen rahatsızlığın sık görülmesinin en önemli nedeni; temizliğinden emin olunmayan havuz ve deniz su deposu sularından bulaşa bilen dış kulak kanalındaki bir enfeksiyondur.
Genellikle yüzdükten sonra kulağınızda kalan ve bakteri üremesine yardımcı olan nemli bir ortam yaratan su tarafından ortaya çıkar.
Kulaklarınıza parmak, pamuklu çubuk veya başka nesneler sokmak da kulak kanalınızı kaplayan ince deri tabakasına zarar vererek kulak enfeksiyonuna yol açabilir.
Kulak enfeksiyonu, otitis eksterna olarak da bilinir. Bu enfeksiyonun en yaygın nedeni, kulak kanalınızın içindeki deriyi istila eden bakterilerdir.
Genellikle yüzücü kulağını kulak damlası ile tedavi edebilirsiniz. Hızlı tedavi, komplikasyonları ve daha ciddi enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir.
Dış kulak enfeksiyonu intihap belirtileri nelerdir
Yüzücünün kulak semptomları başlangıçta genellikle hafiftir, ancak enfeksiyonunuz tedavi edilmezse veya yayılırsa kötüleşebilir. Doktorlar genellikle yüzücü kulağını hafif, orta ve ileri ilerleme aşamalarına göre sınıflandırır.
Hafif belirtiler ve semptomlar
Kulak kanalınızda kaşıntı
Kulağınızın içinde hafif kızarıklık
Dış kulağınızı (kulak kepçesi veya kulak kepçesi) çekerek veya kulağınızın önündeki küçük "yumru" (tragus) iterek daha da kötüleşen hafif rahatsızlık
Berrak, kokusuz sıvının bir miktar drenajı
Orta derecede ilerleme
Daha yoğun kaşıntı
Artan ağrı
Kulağınızda daha yaygın kızarıklık
Aşırı sıvı drenajı
Kulağınızın içinde dolgunluk hissi ve kulak kanalınızın şişme, sıvı ve kalıntılarla kısmen tıkanması
Azalmış veya boğuk işitme
Gelişmiş ilerleme
Yüzünüze, boynunuza veya başınızın yanına yayılabilen şiddetli ağrı
Kulak kanalınızın tamamen tıkanması
Dış kulağınızın kızarıklığı veya şişmesi
Boynunuzdaki lenf düğümlerinde şişme
Ateş
Ne zaman doktora görünmeli
Kulak enfeksiyonu hafif belirtileri veya semptomları varsa doktorunuzla iletişime geçin .
Aşağıdaki durumlarda hemen doktorunuzu arayın veya acil servise gidin:
Şiddetli acı Ateş nedenler
Enfeksiyonlu kulak intihabı, genellikle bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur.
Bir mantar veya virüsün yüzücü kulağına neden olması daha az yaygındır.
Kulağınızın doğal savunması
Dış kulak kanallarınız, onları temiz tutmaya ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olan doğal savunmalara sahiptir.
Koruyucu özellikler şunları içerir:
Mumsu bir madde (serumen) salgılayan bezler. Bu salgılar, kulağınızın içindeki deride ince, su geçirmez bir film oluşturur. Serumen ayrıca biraz asidiktir, bu da bakteri üremesini daha da engellemeye yardımcı olur.
Cerumen ayrıca kiri, ölü deri hücrelerini ve diğer kalıntıları toplar ve bu partiküllerin kulağınızdan dışarı atılmasına yardımcı olarak, kulak kanalınızın açıklığında bulduğunuz tanıdık kulak kirini bırakır.
Kulak kanalını kısmen kaplayan kıkırdak. Bu, yabancı cisimlerin kanala girmesini önlemeye yardımcı olur.
Orta Kulak İltihabı Neden Olur?
Orta kulak iltihabına orta kulaktaki bir bakteri veya virüs neden olur. Bu enfeksiyon genellikle soğuk algınlığı, grip veya alerji gibi başka bir hastalıktan veya tıbbi sorundan kaynaklanır.
Enfeksiyon burun kanallarının, boğazın ve östaki tüplerinin tıkanmasına veya şişmesine neden olabilir.
Östaki tüpleri orta kulaklardan boğazın gerisinde yer alan burun geçişlerinin arkasına uzanan bir çift dar tüptür.
Bu tüplerin boğaza uzanan ucu orta kulaktaki hava basıncını düzenlemek, kulaktaki havayı tazelemek ve orta kulaktan normal salgıları boşaltmak için açılıp kapanabilir.
Şişmiş östaki tüpleri ise tıkanarak orta kulakta sıvı birikmesine neden olabilir. Bu sıvı zaman içinde enfekte olursa ve orta kulak iltihabı semptomları ortaya çıkabilir. Çocuklarda östaki tüpleri daha dar ve daha yataydır. Bu durum tüplerin boşaltılmasını zorlaştırır ve tıkanma olasılıklarını yükseltir.
Enfeksiyon nasıl oluşur ?
Enfeksiyonlu dış kulak varsa, doğal savunmanız bunalmıştır. Kulağınızın savunmasını zayıflatabilecek ve bakteri üremesini artırabilecek durumlar şunlardır:
Kulağınızda aşırı nem. Ağır terleme, uzun süreli nemli hava veya yüzdükten sonra kulağınızda kalan su bakteriler için uygun bir ortam oluşturabilir.
Kulak kanalınızda çizikler veya sıyrıklar. Kulağınızı pamuklu çubuk veya saç tokası ile temizlemek, kulağınızın içini bir parmakla kaşımak veya kulakiçi kulaklık veya işitme cihazı takmak deride bakteri üremesine izin veren küçük çatlaklara neden olabilir.
Duyarlılık reaksiyonları. Saç ürünleri veya takılar, enfeksiyonu teşvik eden alerjilere ve cilt koşullarına neden olabilir.
Risk faktörleri
Kulak enfeksiyonu riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:
Yüzme
Kulağınızda yüksek bakteri seviyesi olan su almak
Pamuklu çubuklar veya diğer nesnelerle kulak kanalının agresif temizliği
Kulaklık veya işitme cihazı gibi belirli cihazların kullanımı
Takı, saç spreyi veya saç boyalarından kaynaklanan cilt alerjileri veya tahriş
komplikasyonlar
Yüzücü kulağı, derhal tedavi edilirse genellikle ciddi değildir, ancak komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Geçici işitme kaybı. Enfeksiyon temizlendikten sonra genellikle daha iyi hale gelen boğuk işitme duymuş olabilirsiniz.
Uzun süreli enfeksiyon (kronik otitis eksterna). Belirtiler ve semptomlar üç aydan uzun sürerse, dış kulak enfeksiyonu genellikle kronik olarak kabul edilir.
Nadir bir bakteri türü, alerjik cilt reaksiyonu, antibiyotik kulak damlalarına karşı alerjik reaksiyon, dermatit veya sedef hastalığı gibi bir cilt rahatsızlığı veya bakteriyel ve bir mantar enfeksiyonu.
Derin doku enfeksiyonu (selülit). Nadiren yüzücü kulağı derinin derin katmanlarına ve bağ dokularına yayılabilir.
Kemik ve kıkırdak hasarı (erken kafa tabanı osteomiyeliti). Bu, enfeksiyonun dış kulak kıkırdağına ve kafatasının alt kısmındaki kemiklere yayılarak giderek daha şiddetli ağrıya neden olmasıyla ortaya çıkan yüzücü kulağının nadir görülen bir komplikasyonudur.
Yaşlı yetişkinler, diyabetli kişiler veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler bu komplikasyon açısından yüksek risk altındadır.
Daha yaygın enfeksiyon. Yüzücünün kulağı ileri kafa tabanı osteomiyelitine dönüşürse enfeksiyon yayılabilir ve beyin veya yakındaki sinirler gibi vücudunuzun diğer kısımlarını etkileyebilir.
Bu nadir komplikasyon hayatı tehdit edici olabilir.
Önleme
Kulak enfeksiyonu şu ipuçlarını izleyin:
Kulaklarını kuru tut. Yüzdükten veya banyo yaptıktan sonra kulaklarınızı iyice kurulayın. Sadece dış kulağınızı yumuşak bir havlu veya bezle yavaşça ve nazikçe silerek kurulayın.
Kulak kanalınızdan suyun akmasına yardımcı olmak için başınızı yana doğru eğin. En düşük ayara getirip kulağınızdan en az bir fit (yaklaşık 0,3 metre) uzakta tutarsanız, kulaklarınızı fön makinesiyle kurutabilirsiniz.
Evde önleyici tedavi. Delinmiş bir kulak zarınız olmadığını biliyorsanız, yüzmeden önce ve sonra ev yapımı koruyucu kulak damlaları kullanabilirsiniz.
1 kısım beyaz sirke ile 1 kısım ovma alkolü karışımı, kurumayı teşvik etmeye ve yüzücü kulağına neden olabilecek bakteri ve mantarların büyümesini önlemeye yardımcı olabilir.
Her bir kulağa 1 çay kaşığı (yaklaşık 5 mililitre) solüsyon dökün ve geri akmasına izin verin. Benzer reçetesiz çözümler eczanenizde bulunabilir.
Akıllıca yüzün. Yüzücüleri yüksek bakteri sayıları konusunda uyaran işaretleri izleyin ve o günlerde yüzmeyin.
Kulağınıza yabancı cisimler sokmaktan kaçının. Pamuklu çubuk, ataş veya saç tokası gibi nesnelerle asla kaşıntı çizmeye veya kulak kiri çıkarmaya çalışmayın.
Bu öğelerin kullanılması malzemeyi kulak kanalınızın daha derinlerine sıkıştırabilir, kulağınızın içindeki ince cildi tahriş edebilir veya cildi kırabilir.
Kulaklarınızı tahriş edici maddelerden koruyun. Saç spreyi ve saç boyası gibi ürünleri uygularken kulaklarınıza pamuk topları koyun.
Kulak enfeksiyonu veya ameliyattan sonra dikkatli olun. Yakın zamanda bir kulak enfeksiyonu veya kulak ameliyatı geçirdiyseniz, yüzmeden önce doktorunuzla konuşun.
Kulak kanalının kızarması, sıvıların akması ve irin akıntısı yüzücü kulağının (otitis eksterna) belirtileridir. Tedavi edilmezse enfeksiyon yakındaki doku ve kemiğe yayılabilir.