Havuz Sonrası Göz Yanması
06-05-2020
21:44
Yüzme Sonrası Göz Yanması Neden Olur?
Havuzlar pek çok kişinin bir arada kullanıma sunulan ortak alanlar olması nedeniyle pek çok bulaşıcı hastalıklar ve enfeksiyonlar açısından da kişileri riskli hale getirmektedir. Havuz temizliği için kullanılan yüksek klor oranı ise bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermektedir.
Bu alerjik reaksiyonların en başında ise yüzme sonrası ciltte kızarıklık ve gözlerde kızarıklık olarak kendini göstermektedir.
Peki, Yüzme sonrası Ciltte Kızarıklık Ve Gözlerde Yanma Neden Olur?
Havuzda Yüzme Sonrası Ciltte Kızarıklık Sebepleri
Ortak kullanıma açık yüzme havuzlarında ciltte kızarıklık oluşumunun en büyük sebeplerinden biri klor alerjisidir.
Havuz hijyenini sağlamak amacı ile çok fazla klor kullanımı bazı ciltlerde reaksiyona sebep olabilmektedir.
Yüzme sonrası ciltte kızarıklık oluştuğu zaman ilk yapmanız gereken en yakın sağlık kuruluşuna giderek durumunuzu anlatmanız ve doktorunuz tarafından önerilecek tedaviyi uygulamanız olacaktır.
Cilt üzerinde kızarıklık, enfeksiyon gibi bir rahatsızlıklarınız olması halinde yüzme havuzu kullanmamanız gerekmektedir.
Cilt sorunlarınıza rağmen yüzme havuzunu kullanmanız halinde hem cilt sorununuzun daha da büyümesine sebebiyet verebilirsiniz hem de havuzu kullanan diğer kişilere de bulaştırma riski ortaya çıkmaktadır.
Denizde Yüzme Sonrası Ciltte Kızarıklık Yanma Sebepleri
Denizde yüzdükten sonra da ciltte kızarıklık oluşumları gözlemlenebilmektedir. Bunda ki en büyük sebeplerden biri güneş olmaktadır.
Denizde yüzme sonrası ciltte kızarıklık oluşmaması için güneşin en etkili olduğu saatlerde denize girilmemesi, denize girdikten sonra tuzlu cilt ile güneşte kalmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir.
Denizde yüzme sonrası ciltte kızarıklık olumunun bir diğer sebebi ise tuzlu sudur.
Cilt üzerinde kalan tuz kristalleri nedeniyle güneş ışınları cildimizi üzerinde çok daha yakıcı bir etkiye sahip olmaktadır.
Bu nedenle ciltte kızarıklıklar hatta uzun süreli maruz kalınması halinde cilt yanıkları oluşabilmektedir.
Koruyucu güneş kremi kullanımı ve denizde yüzme sonrası duş alınması bu kızarıkların oluşumunu engellemekte etkili olacaktır.
Yüzme Sonrası Ciltte Kızarıklık Nasıl Önlenebilir?
Yüzme sonrası ciltte kızarıklık oluşmasının başlıca sebepleri, ciltte hassasiyet, yüksek oranlı klor ve tuz olmaktadır.
Bu nedenle hassas bir cilde sahipseniz çok daha fazla dikkatli olmanız önemlidir. Öncelikli olarak havuza girmeden önce ve sonra duş almayı kesinlikle ihmal etmemelisiniz.
Bu kişisel hijyen kuralı hem sizi hem de diğer yüzücüleri enfeksiyon ve alerjilere karşı koruyacak bir önlemdir.
Yüzme sırasında gözlük ve bone kullanımı da özellikle göz ve saç bölgenizi koruyacak hem kolay hem de etkili bir önlem olacaktır.
İster havuzda ister denizde yüzme sonrası ciltte kızarıklık sorunları ile karşı karşıya gelmek istemiyorsanız gözlük ve bone kullanımı ihmal edilmemelidir.
Yüzme havuzlarında güneş kremi gibi cilt üzerinde kalıntı bırakan ve havuz suyunu kirletecek bir krem uygulamamış olmanız önemlidir.
Ancak güneşli saatlerde denize giriyorsanız mutlaka güneş kremi kullanmanız gereklidir.
Denizden çıktıktan sonra duş almanız, iyice kurulanmanız ve yeniden güneş kremi uygulamanız denizde yüzme sonrası ciltte kızarıklık yaşamanıza engel olacaktır.
Yüzme havuzları deniz kadar steril bir kullanım alanı sunmamaktadır.
Her ne kadar havuzlar belirli bir düzende temizlenerek klorlanıyor olsa da enfeksiyon ve alerji olması halinde havuzu kullanmamanızı tavsiye ederiz.
Bu gibi durumlarda havuzda yüzmeniz hem sizin rahatsızlığınızın daha da ilerlemesine neden olmakta hem de enfeksiyonunuzun başka yüzücülere bulaşmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle hasta iken havuzu kullanmamak yapılabilecek en doğru hareket olacaktır.
Yüzme Sonrası Göz Yanması Nasıl Çözülür?
İnsanların yüzdükten sonra göz yanması yaşaması alışılmadık bir durum değildir . Ayrıca gözlerinizde kızarıklık ve hatta kaşıntı fark etmiş olabilirsiniz
Hiç havuzda bir gün geçirip eve yanan kırmızı, kaşıntılı gözlerle geldiğin oldu mu? O kadar da nadir değil.
Aslında çoğu insan havuzda yüzerken gözleri yanıyorsa bunun havuzdaki klordan kaynaklandığına inanır. Kırmızı, tahriş olmuş gözler genellikle kuru, kaşıntılı cilt ile el ele gider. Ancak bu rahatsızlıklar için kloru suçlamayın.
Milyonda beş parçanın üzerinde konsantrasyona sahip havuzlarda bile klor gözleri yakmaz, cildi kurutmaz veya saça zarar vermez. Aslında süper klorlama, göz yanması ve cilt rahatsızlığı için en etkili tedavilerden biridir. Öyleyse, suçlu klor değilse nedir? Göz yanıklarının arkasındaki üç ana faktöre bakalım.
pH Dengesizlikleri
Gözleri yakmanın başlıca nedeni, yüzme havuzunuzdaki uygun olmayan pH dengesidir. PH'ınız 7.4'ün altındaysa, konfor için seviyeleri yükseltmelisiniz. PH'ınız 7.8'den yüksekse, düşürmeniz gerekir. İdeal bir pH, alg büyümesini önler ve sabit bir 7.8'de oturur. pH'ın genellikle suçlu olmasının nedeni, insan vücudunun pH için çok dar bir konfor aralığına sahip olmasıdır. Bu aralık 7,4 ila 7,8'dir. Daha yüksek veya daha düşük herhangi bir şey yanmaya, kırmızı gözlere ve kaşıntılı cilde neden olur.
PH'ınızı gözlerinizdekiyle aynı seviyede tutarsanız, yanan kırmızı gözlerin yan etkileri minimumda tutulur. Klorun bu seviyede dezenfekte etme yeteneği de optimumdur.
Baglı klor kloramin
Havuzunuzda kırmızı, yanan gözlerle birlikte belirli bir aroma fark ederseniz, muhtemelen kloraminleriniz vardır. Bazen havuzunuza eklediğiniz klor, sudaki amonyak ve nitrojen ile bağlanarak Kombine Klor olarak da adlandırılan kloraminleri oluşturur.
Bir kloramin, amonyak ve nitrojenle birleşerek sanitasyon gücünün çoğunu kaybeder ve yüzücülerin cildini ve gözlerini tahriş edebilir.
Baglı klor Kloraminler, birleştirilmemiş bir serbest klor molekülünden 60 ila 80 kat daha az etkilidir ve ayrıca güçlü bir klor kokusu yayarlar.
Hem Serbest hem de Toplam klor seviyelerini kontrol eden basit bir DPD test kiti çalıştırarak havuzunuzu kloraminler açısından test edebilirsiniz.
İdrar
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC) yeni bir raporuna göre, yüzerken göz tahrişine neden olan kimyasal idrardır.
Havuzunuzdaki klor idrarla bağlandığında yüzücü sağlığı için kötü olan kimyasallara neden olabilir. Ancak bir ankette havuza işemek alışılmadık bir durum değil, yanıtlayan beş kişiden biri "havuza işediğini" kabul etti.
Daha önce havuzda tapu işlemi yaptıysanız, bırakmadan önce mutlaka iki kez düşünmelisiniz.
Gerçek şu ki, havuza işemek yüzücü sağlığı için kötü çünkü klor, havuzunuzdaki idrar ve diğer kimyasallarla reaksiyona girerek gözlerde kızarıklık, yanma ve kaşıntıya neden olan kimyasal bir tahriş edici oluşturur.
Çözüm
Günün sonunda, havuz suyunuzun arkasındaki problemin tamamı su kimyasına bağlıdır. İşte tüm kimyasal tahriş edici maddelere yardımcı olması gereken bazı çözümler.
pH seviyelerini kontrol edin—7.8'de sabit olduklarından emin olun. Buna göre ayarlamak.
Yüzme havuzundaki baglı klor seviyesini havuz suyu şoklaması ile . Bunu, yüksek dozda klor ekleyerek, yapa bilirsiniz veya diger altarnatiflerden klor olmayan bir şok ekleyerek, suya ozon ekleyerek veya zeolit kumu ekleyerek yapabilirsiniz.
Tuzlu suya geçin.
Tuzlu su daha doğal bir yaklaşımdır ve cildiniz, saçlarınız ve gözleriniz için daha güvenlidir. Havuzunuzda ana bileşen olarak klor yerine tuzlu su kullandığınızda göz tahrişi azalabilir.
Yüzme havuzuna işemeyin. Ayrıca çocukları sık sık banyo molalarına götürün ve onlara havuzu tuvalet olarak kullanmamaları gerektiğini sık sık ifade edin.
Küçük çocukların yüzücü bezlerini düzenli olarak kontrol edin ve bezlerini havuz başında değil, banyoda değiştirin.
Havuzda yüzmeden önce duş alın ve küçük çocukların duş almasına yardımcı olun.
Duş almayan yüzücüler ve jakuzi kullanıcıları, farkında olmadan suya küçük miktarlarda kir, vücut yağları, makyaj malzemeleri, ter ve dışkı katarak kalabalık bir havuz veya spada birikirler.
Gözlük tak. Yüzdükten sonra gözlerinin yandığını hisseden birçok kişiden biriyseniz, tüm kimyasal tahriş edici maddelerden kaçınmak için iyi bir UV koruyucu gözlüğe yatırım yapmanın zamanı gelmiş olabilir.
Yüzme Sonrası Gözlerde Kızarıklık Yanma Nasıl Önlenebilir?
Yüzme sonrası gözlerde kızarıklık yanma sorunu ile karşılaştıysanız ilk yapmanız gereken bol su ile gözlerinizi durulamak ve açık havaya çıkmak olmalıdır. Özellikle havuzlarda çok fazla klor kullanılarak hijyen sağlanmaya çalışılıyor olsa da havuzun bulunduğu ortamda aşırı kimyasal kokusu olmaması gereklidir. Havada aşırı bir şekilde kimyasal kokusu olması dahi gözlerde kızarıklık yapabilmektedir.
Kesinlikle gözlük ile yüzmenizi tavsiye ederiz. Gözlük sizi pek çok etkiden koruyucu olacaktır. Yüzme sonrası gözlerde kızarıklık yanma hissetmeye başladıysanız duş almanızı ve bol su çarparak gözlerinizi durulamanız gerekmektedir. Ardından hemen temiz havaya çıkarak gözlerinizi kimyasallardan uzaklaştırmanızı öneririz.
Yüzme Sonrası En Sık Görülen Göz Hastalıkları
Bulaşıcı Göz Nezlesi
Yüzme sonrası, özellikle havuzlardaki bakteri ya da virüslere bağlı olarak bulaşıcı göz nezlesi hastalığı ile karşılaşmanız olasıdır.
Bulaşıcı göz neslesi olmanız halinde güneş ışınlarına karşı hassasiyet artabilmekte ve gözlerde kızarıklık, şişlik görülebilmektedir.
Herpes Virüsü (Uçuk)
Havuzlardan gelebilecek olan bir diğer tehlike ise Herpes enfeksiyonudur.
Herpes enfeksiyonunu uçuk olarak tanıyoruz ve çoğunlukla da dudak çevresinde görüyoruz. Ancak göz kapağı üzerinde şişlik ve beyaz noktalar şeklinde kabartılar olarak da gözlemlenebilmektedir.
En etkili bulaşma yeri ise ortak kullanılan havuzlar olmaktadır.
Lens Kullanımı
Lens kullanan kişilerde de yüzme sonrası gözlerde kızarıklık sorunu çok fazla yaşanabilmektedir. Lens etrafında mikropların hızla çoğalma kabiliyetleri artmaktadır ve bu nedenle ortak kullanılan havuzlarda kesinlikle lens ile havuza girilmesi tavsiye edilmemektedir.
Alerjik Tepkimeler
Havuz içerisindeki ter, krem ya da idrar gibi insan atıkları klor ile birleşince açığa çıkan kimyasal çeşitli ciltler üzerinde alerjik tepkimeye sebep olabilmektedir. Özellikle hassas ciltler ve hassas gözler üzerinde çok daha çabuk gelişebilen alerjik tepkimeler nedeni ile yüzme sonrası gözlerde kızarıklık yanma şikayetleri gelişebilir.
Özellikle küçük çocukların kişisel hijyenlerine dikkat etmeleri çok fazla mümkün olmadığı için sık sık duru su ile yıkamak ve gözlük ile bone kullanımını zorunlu tutmak gerekli olmaktadır.
Tabii ki tüm bu sorunlar sadece havuz içerisinden kaynaklı olmamaktadır.
Havuz dışının da düzenli temizlenmesi duş, giyinme odası gibi ortamların hijyeninin sağlanması gereklidir.
Özellikle kullanılan tarak, terlik ve havlu gibi kişisel eşyaların ise kişiye özel olması ve ortak kullanılmaması sizleri yüzme sonrası ciltte kızarıklık ve yüzme sonrası gözlerde kızarıklık yanma sorunlarına karşı koruyucu olacaktır.