Havuz Nasıl Yapılır

19-03-2020 18:00
Havuz Nasıl Yapılır

Betonarme Havuz Yapımı 

 
İlk önce havuz kullanım amacını ve ihtiyaçlarınızı belirlemeniz önemli bir faktör olacaktır.
 
Boş zaman, eğlence veya egzersiz için yer altı havuzu isteyip istemediğiniz - havuz, eviniz ve yaşam kaliteniz için bir gelişmedir. Bununla birlikte, betonarme havuzunuz inşaattan önce uygun şekilde belirlenmemişse, inşa süreci maliyetli ve stresli olabilir.
 
Hangi aşamada olursanız olun, şüphesiz bir havuz önemli bir yatırımdır ve seçimler dizisi - tur havuzu veya sonsuzluk skemmerli havuz şelaleli havuz taşmalı ve tasmasız olmak üzere bir çok havuz modeli bulunmaktadır. 
 
Unutulmaması gereken konu havuz yapımında yapılacak olan bazı hataların geri dönüşü zor ve çok maliyetlidir.
 
Başlangıçta havuz yapımında yer alan süreç göz korkutucu görünebilir.  
  

Betonarme havuz havuz yapımlarında temel atmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken 5 önemli faktör şunlardır:   


1.Proje Tasarım
havuz nasil yapilir
Bir havuz tasarımı boyut, renk, malzeme, ek özellikler, şekil ve derinlik içerebilir. Üç ana yerleşik havuz türü beton, vinil astarlı ve fiberglastır. Ek özellikler arasında şelaleler, bronzlaşma çıkıntıları, dalış tahtaları vb. Yer alabilir. Havuz şekliniz kare, dikdörtgen, böbrek şeklinde veya yuvarlak olabilir. Unutmayın, daha detaylı, özel bir tasarım daha pahalı olacaktır.

2.İmar Ruhsat

Tıpkı bir ev yenileme projesi gibi, yer içi havuzunuz da yerel bina ve imar düzenlemelerinize uygun olmalıdır.
 
İnşaatın sorunsuz ilerlemesini ve havuzunuzun güvenli olmasını sağlamak için bağlı bulunduğunuz imar müdürlüğüne inşaat ruhsatı başvurusunda bulunmanız ve onay almanız gerekir.
 
İnşaat izinleri , mülkünüze, kuyulara, kanalizasyon hatlarına, sulak alanlara ve diğer çevresel faktörlere olan gerileme mesafelerini dikkate alır .

3.Hangi mevsim havuz yapılır ?

Havuzunuzu inşa etmek için yılın doğru zamanını seçmek size zaman ve para kazandırabilir.
 
Sonbahar ve kış, yüzme için en iyi mevsimler olarak bilinmez, ancak ılıman bir iklimde yaşıyorsanız, bir havuz inşa etmek için en iyi mevsimlerdir.
 
Daha soğuk mevsimlerde, havuz yapım firmaları fiyatları ekonomik olabilmektedir kış aylarında daha ucuz fiyatlara havuz sahibi olabilirsiniz bizlerin önerisi ise sonbahar daha uygun olacaktır.

4.Havuz filtrasyon sistemi seçimi

Havuz filtrason dezenfeksiyon tesisatı kurulumları havuz suyunu, berrak ve sağlıklı tutmak için çok önemlidir.
Tipik bir sirkülasyon sistemi şunları içerir: bir pompa, filtre, ısıtıcı ve dezenfeksiyon sistemleri .havuz çalışma sürecinde havuz suyu, denge deposu dip emiş  skimmer aracılığıyla çekilecek, filtreden geçirilecek arıtılacaktır. Ana filtre seçenekleri kum, kartuş ve diyatomlu bez elyaf  filtrelerdir.

5.Havuz suyu dezenfeksiyonu
havuz mekanik tesisati dezenfeksiyon
Klor ve brom geleneksel havuz sanitasyon biçimleriyken, daha sağlıklı, daha keyifli bir yüzme deneyimi sağlayan alternatifler vardır.
 
Tuz klor jeneratörleri kendi klorunu üreterek çalışır ve ekipman ve yüzeyler için aşındırıcı olabilir.
 
UV ve ozon sistemleri , klor kullanımını önemli ölçüde azaltabilir, ancak sürekli, dezenfeksiyon için klor veya brom gerekli olacaktır. 
 
Başlangıçta havuz yapımında yer alan süreç göz korkutucu görünebilir. 

Ancak havuz yapımı herkes tarafından çok basite indirgenmekte hatta toprağın kazılması, beton dökülmesi ve çeşitli renklerde fayans/kalebodur vb. maddeler döşenerek içinin su ile doldurulmasından ibaret olduğu düşülüyor. 

Bu son derece yanlış bir düşünce olup kişiyi tamamen yanlış tercihlere sürükler.
 
Bunun sonucunda da öncelikle kişinin parası ve her kaynak milli servettir düşüncesinden hareketle milli servetler, yapılacak bilinçli veya bilinçsiz küçük hatalar ile boşa harcanabiliyor. 

Yanlış tercihlerin katlanılması gereken sonuçları bu kadarla da kalmaz, büyük umutlar ve heyecanla başladığı bir hususta kırılan umudu ve yaşanan başarısızlıklar karşısında havuz yapımı, kişi için serüvenden öteye gidemiyor..

Sizde paranızın ve milli servetimizin boşa gitmesini ve elinizde başarısızlıkların kalmasını istemiyorsanız havuz yapımı konusunda detaylı bir araştırma yapmanız gerekiyor. Ancak bunun için yeterince zamanım yok diyorsanız doğru blog yazısını inceliyorsunuz.
 

Havuz yapımı, varsa kişisel isteklerinizi oturup etraflıca düşünmenizle ve bunun ardından da sektörde olumlu sonuç alabilmek için sektörde uzmanlaşmış bir firmaya başvurmanızla başlar.
 
Söz konusu firmaya başvurduğunuzda firma sizin talepleriniz ışığında, ekonomik şartlarınız ve havuz yapılacak yerin nitelikleri gibi taahhütlerinize bağlı olarak çeşitli yol haritaları oluşturarak tercihinize sunar. 

Firma, tercihiniz sonucunda netleşen yol haritasına bağlı olarak havuz yapımının ilk safhası olan planlama safhasını gerçekleştirmeye başlar.
 
Söz konusu planlama dâhilinde karar kıldığınız hususlar üzerinden havuz projesini titiz şekilde çalışılarak oluşturulur. 

Havuz iç tesisatının nelerden oluşacağının düşünülmesi, havuz aydınlatmasında kullanılan armatürlerin çeşitlerinin, renklerinin ve yerlerinin belirlenmesi, havuzun betonarme mi yoksa liner(Saf PVC Hammaddesinden Üretim) olarak mı imal edileceği, havuz suyunun doğal hareketi ile filtrasyon oluşması için betonerme yan kesit, özel porselen tutamak ve kaymazların uyumunun sağlanması gibi havuz yapımının her noktasının bu safhada belirlenerek bir bütüne dönüştürüldüğü ve de ilerideki problemlerin oluşmasının engellenmesinde bu safhanın çok etkili olduğu göz önüne alındığında havuz projesi hazırlanması çok önemli bir adımdır. 

Havuz Yapım Setleri

Havuz malzemelerin bir araya getirilerek temin edilmesi zor olabilmektedir. İşte bu noktada sizler için hazırlanan hazır ve ekonomik fiyatlı Havuz Yapım Setlerinden sipariş vererek kolay bir şekilde havuz yapım işlemlerine başlayabilirsiniz. Havuz yapım setlerinin içerisinde havuzunuzun yapımı için gerekli bütün malzemeler bulunmaktadır. Bu setler skimmerli ve taşmalı havuzlar için ayrı oluşturulduğu gibi havuz m3 boyutlarına görede sınıflandırılmıştır 50m3 ila 100m3 arasında ki havuzlar için setler bulunabilir.. Kum filtresi, havuz pompası, ızgara savakları, havuz lambası gibi bir çok ürün bu set içerisinde yer almaktadır. Ayrıca Havuz Yapım Setleri Ambar ile ücretsiz bir şekilde adresine kadar sevkiyat edilmektedir. Setler iki farklı markanın setleridir gemaş ve atlas pool havuz yapım seti olmak üzere iki farklı se mevcuttur. Bu havuz setleri ile mekanik ekipmanlarınızın tamamını temin etmiş olacaksınız. 

havuz-yapim-seti

Havuz Yapım Seti İçerisinde Bulunan malzemeler Nelerdir? ( Set içerikleri boyutlara göre farklılıklar göstermektedir. )
  • 1. kum filtresi 1 ad
  • 2. A havuz pompası 1 ad
  • 3. havuz merdiven 3 basamak 304 model standart 1 ad
  • 4. 25x25 kare dip emiş süzgeci 1 ad
  • 5. pvc yapıştırıcı 1 kg 1 ad
  • 6. Havuz trafosu 12 volt 300 waat 1 ad
  • 10. Elektrik Panosu Mono (1 motor+1 lamba) zaman saatsiz
  • 7. sıva üstü beyaz ışık Led havuz lambası slim model 3 ad
  • 8. Plastik pompa sehpası
  • 9. Kuvars kum 150 kg
  • 10. 20cm tek geçme savak ızgara 30 mt
  • 11. 20/90 savak köşe parçası 4 ad
  • 12. D63 süpürge nozulu yapıştırma tip 1 ad
  • 13. D63 besleme nozulu yapıştırma tip 6 ad
  • 14. D63 vana 4 ad
  • 15. D50 pvc boru 10 atü 2 mt
  • 16. D63 pvc boru 10 atü 30 mt
  • 17. D63 kapalı dirsek 17 ad
  • 17. D63 açık dirsek 5 ad
  • 18. D63 te 8 ad
  • 19. D63 manşon 5 ad
  • 20. D63X50 redüksiyon 5 adet
 
Bu adımda havuzunuzla ilgili yapacağınız en büyük seçim havuzun betonarme mi yoksa liner olarak mı imali hakkındadır.
liner havuz yapımı plastik 

Betonarme Havuz İmali: Adından da fikir yürütüldüğü üzere, havuz iskeletinin tamamen kalıp oluşturulup beton dökülerek üretilen havuz imalidir.
 
beton yüzme havuzu yapımı
 
Havuz iç yüzeyi seramik ile kaplanır.
 
Bu imal yöntemi tüm dünyada genel kabul görmekle beraber inşaat maliyetiyle havuz yapımı pastasında en büyük dilime sahiptir.
 
Haliyle havuz yapım maliyetini de bu imal yöntemi  ile artmaktadır.

Liner Havuz İmali: Saf PVC hammaddesinden üretilen liner maddesinin kişinin tercihine göre hazır beton kalıplar veya çelik paneller üzerine uygulanarak havuz iskeletinin oluşturulduğu havuz imalidir.
 
Liner 1,5 mm kalınlığında olup beton veya çelik ana yapılar ile uyumludur.
 
Özellikle bir madde ile kesilmedikçe yırtılmaz hatta esnekliği nedeniyle muhtemel yer hareketlerinden zarar görmez.
 
Liner maddesinin, seramik, mozaik, bordür gibi çok renkli desenlerinin yanında tek renk ya da dokulu görünüme sahip modelleri vardır.
 
Bu nedenle seramik ihtiyacı ortadan kalkar. Betonarme havuz imaline göre daha düşük maliyet ve zaman gerektirir. 
 
Söz konusu tercihinizi betonarme havuzdan yana yaptığınızda süreç aşağıdaki gibi devam eder.
 
Havuz betonarme aşamasına havuz alanının hafriyatını yapılarak başlanır.
 
Hafriyat bitiminde havuz zemini ve perdeleri dökülürken hem göz zevki için estetikliği elde etmek hem de havuz çevresini tamamen havuz kullanıcılarına bırakmak adına bütün hidrolik bağlantılar, deşarj rögarları, borular, süzgeçler, havuz aydınlatma lambası kovanları ve gerekli her türlü beton geçiş parçaları proje ile belirlenmiş yerlerine yerleştiriliyor.

Ek olarak betonarme havuzlar filtrasyon hususunda üstten taşmalı olup, taşma kanalı ve denge deposu ile tamamlanırken daha dar alanlar veya özel kullanımlı küçük havuzlar için ise skimmerli sistem tercih edilebilir.
 
Skimmerli havuz sistemleri ise havuz duvarında su hattına monte edilerek pompanın emiş ucuna bağlanan silindirik parça olan skimmer ile havuz suyunun bir veya birkaç noktadan emilerek filtrasyonunun sağlanmasıdır.
 
Skimmer havuz duvarına monte edildiği için taşma kanalı ve denge deposu gibi ek unsurlara ihtiyaç duyulmamaktadır. Bunun sonucunda da kullanılacak alandan tasarruf edilmiş olur. 

Havuzun çoğu zaman toprağa oturan çevre koridor ve teraslar ile statik çalışması farklı olduğundan havuz içerisinde yapısal ekler(dilatasyon) oluşturulmaktan uzak durulması gerekirken havuz çevresinde yapısal ekler(dilatasyon) çoğu zaman gerekli oluyor.
 
Yapısal ekler(dilatasyon) konusunda dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biri de bu yapısal eklerin hiçbir zaman malzeme ile kaplanmamasıdır.
 
Bu yapısal ekler elastik silikon gibi malzemeler ile sızdırmaz hale getirilmelidir.

Yine betonarme yan kesit dökümünden sonra havuz iç yüzeyinde sıva ve şap ile düzeltme ihtiyacını minimuma indirgemek için betonarme yan kesit dökümü son derece titiz bir çalışma gerektirir.
 
Eğer gerçekten ihtiyaç duyulur ise sıvanın ve şapın mümkünse katkı ile hazırlanması ve kalınlığının 8-15 mm yi geçmemesi gerekir.
 
Çünkü daha kalın sıva ve şaplar ileride çeşitli etkenler nedeniyle havuz yüzeyinden kopmaktadır. 

Söz konusu yapılacak sıva ve şaplar yapılacak iken bir diğer dikkat edilecek husus ise olimpik yüzme havuzları gibi havuzların ölçülerinin yüzme federasyonu tarafından belirlenen standart ölçülere uygun olmasının zorunluluğudur. 

Eğer liner havuz imali tercih edilir ise az önce ifade ettiğimiz betonarme aşamasında ilgilenilecek tek husus filtrasyonun skimmerli sistemle sağlanmasının zorunlu olduğudur.

Yüzme havuzlarının kullanılabilirliğinin sağlandığı havuz izolasyonu aşamasında ise havuz içerisindeki suyun herhangi bir şekilde kaçak oluşturması engellenir.
 
Eğer sağlıklı şekilde havuz izolasyonu yapılmaz ise betonarme olarak imal edilen havuzlarda; Havuz kullanılmaya başlandığında küçük sızıntılar ile başlayan su kaçakları gün geçtikçe su basıncı ve kimyasalların etkisiyle artar ve havuzun betonerme yan kesitinin çatlayarak parçalanmasına neden olurken liner olarak imal edilen havuzlarda ise; küçük sızıntılar betonarme havuz misali hızla büyümezken havuz su ile doluyken bile söz konusu sızıntılar kolayca onarılabilir.
 
Ancak her iki yöntemde de herhangi bir sızıntı onarılabilse ek maliyetlere onarılamaz ise havuz kayıplarına neden olur.
 
Bunun sonucunda da en başta ifade ettiğimiz üzere paranız ve milli servetimiz boşa gitmiş olur. 

Betonarme olarak imal edilen havuzların izolasyonu: dökülmüş beton üzerinde çatlak vb olup olmadığının keşfi ile başlar.
 
Çatlak tespit edilirse tespit edilen zemin basınçlı hava yardımı ile temizlenir. İç köşeler pahlanarak ovalleşmeleri sağlanır.
 
Havuzlar perde beton ile imal edildiği için tayrot boşlukları bulunur. Mevcut olan bu tayrot boşluklarına şok prizlenici malzemeler ile dolgu yapılır.
 
Bunlara ek olarak gerekli görüldüğü hallerde sızdırmazlık bantları kullanılır.
 
Aydınlatma armatürleri ve su çıkışları epoksi esaslı yalıtımla dikkatlice izole edilir.
 
Ardından uygulanacak olan izolasyonun adelansını artırırken kimyasal etiklerden koruyan kristalizayon sıvıları, fırça ile uygulanır. Bunlar gibi birçok yol izlenerek havuzlar izole edilir. 

Böylelikle hem yüklü miktarda para ödeyerek, imal ettirdiğiniz havuzunuzun yapısını, hem havuzunuzu doldurduğunuz suyun miktarını hem de bu suyun dezenfekte edilmesi için kullandığınız kimyasalların etkisini korumuş olursunuz. 

Liner olarak imal edilen havuzlar ise hazır beton kalıplar veya çelik paneller üzerine liner maddesinin uygulanması neticesinde izolasyon kolay ve hızlı şekilde gerçekleştirilir.

Son olarak da havuzlardan kullanılan su yalıtım ürünleri kimyasal ve asit etkilerine karşı dirençli malzemeler olmalıdırlar.

Havuz Yapımı Maliyeti Ne Kadardır?

liner havuz beton havuz tesisat mekanik

Havuz yapımı buraya kadar anlattıklarımız, elektrik, su, inşaat, mimari dekorasyon gibi çok çeşitli iş alanları olması ve yapılan bu işlerin tamamının belirli bir süre garantisinin sağlanabilmesi için sıradan müteahhitlerce başarılı şekilde gerçekleştirilemeyecek kadar büyük ve karmaşık projelerdir.
 
Bir de tüm bunlara, bu müteahhitlerin ücret konusunda fahiş fiyatlar talep etmeleri göz önüne alınmalıdır. 

Bu hususlar nazarında müşteri isteklerine tam olarak cevap verecek şekilde, mümkünse garantili ve kaliteli hizmetler sunan, havuz yapımında kullanılan malzemeleri edindiği fiyatların üzerine cüzi kar oranları ekleyerek ekonomik bir ücretlendirmeye tabi tutan sektörde başarılarıyla adından söz ettirmiş firmalar tercih edilmelidir. 

Havuz yapımı sizlerin taleplerine, havuz metre kare alanı başta olmak üzere çeşitli verilere göre değişiklik göstermekle beraber net tutarlar hakkında havuz olarak belirlediğiniz firmalardan detaylı bilgi alabilirsiniz.
 
Liner havuz yapım maliyetleri minimum 5.000€ euro'dan başlayarak yapılacak havuzun ve ekipmanların kalitesi bağlı olarak havuz kurulum fiyatları degişmektedir.
 
Betonerme havuz imalatı ise daha kapsamlı geniş ve zaman alan süreçtir beton havuz yapımında kullanılacak kalem sayısı ve işcilik maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı havuz yapım fiyatları çok değişkendir ve havuz içi ekipmanları havuz içi kaplama malzemelerin fiyatları'da kalitesine göre farklılık göstermektedir havuz imalatında seci cenginiz havuz ekipmanları havuz aksesuarları havuz içi kaplama malzemeleri güneşlenme terasın büyüklüğü taşmalı ve tasmasız özellikleri ile fiyatlar değişmektedir ortalama bir savaklı tip betonarme havuz yapım maliyeti 5x10 yüzey alanı 50m2 olan bir havuz yapımı fiyatı ise minimum 15000€ euro dan başlamaktadır.

Siz de hayalinizdeki havuza ulaşmak için lütfen işinin ehli olan ve kaliteden ödün vermeyecek şekilde hizmet sunan firmalar ile çalışmayı tercih ediniz.
 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.