Havuz Enfeksiyonlarından Korunmanın 25 Yolu
Havuz Enfeksiyonlarından Korunmanın 25 Yolu
Havuzlarda enfeksiyon bulaşma riski elbette vardır. Fakat gerekli önlemlerin alınması ve havuzun temizliğinden emin olunması ile güvenli bir şekilde havuzlarda yüzülebilir. Havuz enfeksiyon ve hastalıklarından korunmak için;
1.Kişisel Hijyeninize Dikkat Edin: Havuza girmeden önce ve havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duş alın.
2.Her Havuz Çıkışı Mayo ve Havlu Değişimi Yapın: Mayonuzu ve havlunuzu her havuz kullanımı sonrasında yıkayın ve kurutun.
3.Hastayken Havuz Kullanımından Kaçının: Özellikle ateşli hastalık ve ishal gibi rahatsızlığınız olduğu zamanlarda havuza girerek başkalarını riske atmayın.
4.Havuz Suyunu Kirletmeyin: İdrar, tükürük gibi vücut sıvılarınızın suya karışmasına izin vermeyin.
5.Havuza Girmeden Önce Ayaklarınızı Dezenfekte Edin: Ayaklarda mantar enfeksiyonu olabilir, dezenfekte ederek yayılmasını ve bulaşmasını engelleyin.
6.Açık Yaralar ile Havuza Girmeyin: Hem kendi sağlığınız için hem de havuzu kullanan diğer kişilerin sağlığı için havuza açık yaralarınız varken girmeyin.
7.Gerekli Ekipmanları Kullanın: Bone, kulak ve burun tıkacı, havuz gözlüğü gibi ürünleri kullanarak vücudunuzu enfeksiyonlara karşı koruyun.
8.Havuzdan Sonra Islak Kalmayın: Havuz kullanımından sonra duş ve kurulanmak mantar ve nemden oluşan bakterileri yok etmeye yardımcı olur.
9.Aktif Enfeksiyon ve Bulaşıcı Hastalıklarınız Varsa Havuz Kullanmayın: Toplum hijyenini sağlamak için hastalık durumlarında havuz kullanımına ara verin.
10.Havuzda Çok Uzun Süre Kalmayın: Maksimum 30 - 40 dakika sonra havuzdan çıkarak duş almanız enfeksiyon riskini azaltacaktır.
11.Klor Seviyesi Uygun Havuzlar Tercih Edilmeli: Enfeksiyonların büyük bölümü klordan kaynaklıdır. Klorlamanın doğru yapıldığı havuzları tercih edin.
12.Havuzun Hijyen Kurallarına Uyduğuna Emin Olun: Hijyen standartlarını yerine getirmeyen havuzlara girmeyin.
13.Su Sirkülasyonu Olduğuna Emin Olun: Suyun sürekli devir daim yaparak yenilendiğine emin olun. Durağan sular mikroplar için elverişli olacaktır.
14.Havuz Suyunu Yutmayın: Olabildiğince ağzınız kapalı yüzmeye çalışın ve suyu yutmamaya özen gösterin.
15.Çocuk ve Yetişkin Havuzlarının Ayrı Olduğu Tesisleri Tercih Edin: Temizlik açısından çocuk ve yetişkin havuzlarının ayrı olması önerilir.
16.Su Altında Gözlerinizi Açmayın: Havuz içinde gözleri açmak göz enfeksiyonunu tetikleyebilir.
17.Büyük Havuzları Tercih Edin: Havuzun büyüklüğü sudaki bakteri miktarının az olmasına yardımcı olacaktır.
18.Havuzun Görüntüsüne Dikkat Edin: Bulanık ve kirli sulara girmeyin.
19.Genel Hijyen Kurallarına Uyulmayan Havuzları Tercih Etmeyin: Havuza giriş sırasında duş zorunluluğu olmayan, kıyafet ve bone gibi denetimlerin olmadığı havuzları kullanmayın.
20.Kalabalık Saatlerde Havuzlardan Uzak Durun: Havuz içindeki kişi sayısı mikrop ve baterilerin üreme hızını artıracaktır. Mümkün olduğu kadar kalabalık olmayan saatlerde havuz kullanın.
21.Ortak Havuzlara Çocukları Sokmayın: Yetişkinlerin girdiği havuzlar çocuklar için tehlikeli olabildiğinden 2 yaşın altındaki çocukları havuza sokmamalısınız.
22.Havuz Etrafında Ayakkabı ile Dolaşmayın: Dışardan gelen kir ve mikroplar ayakkabılardan suya geçerek bakteri oranını artırabilir.
23.Havuz Kenarında Yemek Yenilmemeli: Yemek artıkları suya bulaşabilir, havuza yakın yemek yenmemelidir.
24.Sudan Gelen Rahatsız Edici Koku Varsa Çıkılmalı: Suyun kokusunun farklılaşması su içerisindeki organizmaların varlığına işaret edebilir.
25.Yosunlu ve Paslı Havuzlara Girilmemeli: Eski ve dezenfekte edilmemiş havuzlarda pas ve yosunlar olabilir. Bu havuzların kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Havuz kullanımı sonrası rahatsızlık hissedildiği taktirde doktora başvurulmalıdır. Enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Genellikle ilaç ile geçen enfeksiyonlar yayılma ve artma durumlarında komplikasyonlar meydana getirebilir. Aktif bir enfeksiyonunuz varsa iyileşene kadar havuz kullanmamanız sağlığınız için önemlidir.
Havuz Enfeksiyonu Nedir?
Yüzme havuzları özellikle yaz aylarında sık tercih ediliyor. Özellikle halka açık havuzlar her gün yüzlerce kişi tarafından kullanılıyor. Hijyen kuralları yerine getirilmediği zamanlarda havuzlarda bulaşan hastalıklar görülebiliyor. Bu hastalıklar özellikle çocuk ve gençlerde etkisini yüksek olarak gösterebiliyor. Doğru temizlenmeyen ve periyodik bakımı aksatılan havuzlarda havuz kullanıcıları hastalanabiliyor. Havuzda bulaşan hastalıkların başında havuz enfeksiyonları gelir. Enfeksiyon türleri vücudun farklı bölgelerinde çeşitli rahatsızlıkların oluşmasına neden olabiliyor.
Enfeksiyonların bulaşma riskinin azaltılması için havuz temizliği düzenli olarak yapılmalı ve kişisel hijyen sağlanmalıdır. Havuzda bone, mayo ve çeşitli önlemlerin alınması, havuz öncesi ve sonrası duş alınması oldukça önemlidir. Özellikle yoğun olarak kullanılan havuzların dezenfeksiyon işlemleri aksatılmadan yapılmalıdır. Su içerisinde mantar ve bakteri üremesine oldukça uygun bir alandır. Bu mantar ve bakteriler havuzu kullanan kişilere bulaşarak rahatsız edici enfeksiyonlara yol açabilir.
Bu enfeksiyonların belirlileri hafif ve ağır olabilir. Çeşitli enfeksiyonlar vücudun bazı bölgelerine ciddi zararlar verebilir.
Havuzlarda Bulaşabilecek Enfeksiyon Türleri Nelerdir
Havuz suyundaki enfeksiyonun farklı sebepleri olabilir. Kirli ve temizlenmemiş havuz enfeksiyona neden olabileceği gibi kontrolsüz yapılan klorlama da ciltte enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Çocuk ve kadınlarda enfeksiyon belirtilerinin daha fazla olduğu görülmüştür. Özellikle yaz aylarında sıcaktan bakterilerin üreme hızı artabilir ve enfeksiyon riski fazlalaşabilir. Bez kullanan bebek ve çocukların havuz bezi kullanması ve bezlerinin temiz olması da oldukça önemlidir. Havuzda bulaşabilecek enfeksiyonlar şu şekildedir;
·Sindirim sistemi enfeksiyonları: Havuzlarda bulaşabilen enfeksiyon türlerinden en yaygın olanı sindirim sistemi enfeksiyonu ve buna bağlı ishal görülmesidir. Rotavirüs, hepatit a, tifo, dizanteri gibi çeşitli virüs ve bakteriler temiz olmayan sularda ve yetersiz klorlamanın olduğu havuzlarda uzun süre canlı olarak varlığını sürdürmektedir. Genellikle sindirim sisteminde bulaşan enfeksiyonlar havuz suyunun yutulması ile vücuda giriyor. Ayrıca ishalken havuza kesinlikle girilmemelidir. Bu durum kendi hastalığınızın artmasının yanı sıra havuzda bulunan diğer kişilerin de sağlığını riske atacaktır.
·İdrar yolu enfeksiyonları: Genital mantar enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları ve kadınlarda görülen vajinit havuzda rastlanan ve oldukça rahatsız edici enfeksiyonlar arasında yer alır. İdrar yolu enfeksiyonlarının belirtileri genellikle idrar sırasında yanma, kasık ağrıları, kaşıntı ve akıntı gibi kendini gösterir. Kirli havuz ve mayonun temizlenmemesi bu enfeksiyonlara neden olabilir. Havuza idrar yapılması enfeksiyon riskini artacaktır ve bulaşıcı hastalıkların da yayılmasına neden olacaktır.
·Deri enfeksiyonları ve mantar: Havuzlarda bulaşan enfeksiyonlar arasında mantar ve deri hastalıkları da görülüyor. Vücuttan salgılanan ter, havuzda mantar üremesini artıran etkenlerdendir. Aynı zamanda aşırı klorlu su özellikle hassas ciltlerde deriyi tahriş edebilmektedir. Özellikle ortak kullanılan havlular da çeşitli deri hastalıklarına neden olabilir.
·Dış kulak yolu enfeksiyonları ve sinüzit: Kulak enfeksiyonları oldukça sancılı ve ciddi problemlere yol açabilen rahatsızlıklar arasında yer alır. Uzun süre suda kalınması ve kulağa su kaçması kulak enfeksiyonlarına neden olan etkenler arasındadır.
·Göz enfeksiyonları: Vücudun en hassas bölgelerinden biri gözlerdir. Bakteriler ve yüksek miktardaki klor gözü tahriş ederek gözde enfeksiyon ve kızarıklıklar oluşturabiliyor.
Enfeksiyon belirtileri görüldüğünde doktora gidilmeli ve tedaviye en kısa sürede başlanmalıdır. Özellikle küçük çocuklar ve kadınlar idrar yolu enfeksiyonlarını daha ağır atlatmaktadır. Çeşitli enfeksiyon belirtileri güneş çarpması ile benzerlik gösterebilir. Bu durumlar göz ardı edilmemeli ve uzman kontrolünden geçilmelidir. Havuz kullanımı sırasında havuzdaki kişilerde hastalık ya da açık yara olduğu görülürse havuzdan çıkılmalı ve duş alınarak temizlenmelidir.