Havuz Bakımı Püf Noktaları

Havuz Bakımı Püf Noktaları

Havuz Bakımı Püf Noktaları Nelerdir ?

 
Havuz havuz bakımını iki bölüme ayıra biliriz 1 mekanik fiziksel bakım diğeri 2 kimyasal bakım 

Havuz mekanik ve fiziksel bakımı bakımı nedir ?

Sezon başlangıcı havuz temizliği yapıldıktan sonra havuz derzlerinin kontrolü yapılması gerekledir aşına  yıpranan derzlerin yenilenmesi havuz derzlerinde oluşa bilecek yosunlaşmanın önemli ölçüde önüne geçilmesine yardımcı olmak ile birlikte havuz btb seramik dökülmelerine engel olacaktır.

Havuz  içi aydınlatma lambalarının kontrolü yapılmalı arzalı olan lambalar değiştirilmesi önerilmektedir burada dikkat edilmesi gereken husus ise sıva ltı havuz lambası diye adlandırılan lambaların havuz ampulü ve havuz lamba tası arasında su var ise havuz lamba gövdesinin komple değişimi tavsiye edilmektedir sıva üstü led havuz aydınlatma armatürlerinde ise lamba gövdesi komple değiştirilmektedir.
Havuz kenarı savak kanal ızgaraları kontrolü yapılmalı yıpranan ızgaraların herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için değişimi önerilmektedir eger havuz ızgaralarının sezon sonu havuz kapatılıyor ise toplanıp depolanması yeni sezona kadar muhafaza edilmesi havuz ızgarası kullanım ömürlerini ciddi oranda uzatacaktır.

Havuz pompası bakımı sezonluk kullanılan havuzlar da sezon sonu pompanın sökülmesi rutubetsiz bir ortanda depolanmasında havuz pompasının ömrünü uzatacaktır
Havuz kum filtresi bakımı havuz filtresi sezon başı kumlarının kontrolü yapılması gerekmektedir havuz filtresi kumlarında taşlaşma var ise kuvars kumlar yenileri ile değiştirilmesi gerekmektedir eğer havuz filtre kumlarında taşlaşma yok ise eksik olan kumlar tamamlanmalı ve kum filtresi kumları filtre temizleyici yardımı ile temizliği yapılmalıdır. 
 

Havuz Bakımı Nasıl Yapılır ?


1.Çöktürücü uygulamasında , önce  suyun ph değerini ölçün ve 6,8-7,2 aralığında olmasına dikkat  edin.Çöktürücü attıktan sonra en az 4 saat daha sistemi çalıştırın ve havuzu stop ettirerek sabaha kadar ( veya en az 8 saat ) dinlendirin.gereğinden fazla çöktürücü kullanımı havuz suyunun bulanmasına sebep olur.
 
2.Şok klorlamanın etkili olabilmesi için ph  değerinin 7,0-7,4 aralığında olması gerekir.Şoklama için günlük ortalama dozajın en az 4 katı veya  bağlı klor oranının 10 katı klor dozlayın
 
3.Şoklamanın hemen ardından ölçüm yapmayın yanıltıcı sonuçlar alırsınız. şoklamadan sonra klor seviyesi  3 ppm altına düşmeden  ( veya en az 12 saat)havuza girmeyiniz.
 
4.Test cihazınız ile ölçümleri kimyasal  attıktan en az 4 saat sonra yapın.
 
5Kkimyasalları arka arkaya atmayın.aynı gün içinde kullanılacak kimyasallar arasında en az 4 saat ara olmasına dikkat edin.
 
6.Siyanürik asit (Stabilizer) oranı yükseldikçe klorun dezenfekte etkisi kaybolur.
 
7.Siyanürik asit oranını düşürmek için havuza taze su ilavesi gerekir.80 ppm siyanürik asiti 40ppm seviyesine getirmek için havuz suyunu yarı yarıya tazelemek gerekir.Siyanürik asit 100 ppm değerini geçmişse bütün suyun değişmesi  lazımdır.Fazla stabilizatör havuz  suyunda bulanıklığa sebep olabilir.
 
8.Alkalinite değeri 120 ppm üzerindeki havuz suyunda  kalsiyum hipoklorit (stabilizatörsüz toz klor) kullanılmaz.aksi taktirde suda bulanıklık yapabilir.
 
9.Sıvı klor ve kalsiyum hipoklorit  kullanımında havuz suyunun ph değeri yükselir.Diklor ( stabilizatörlü granül klor) ph oranını etkilemez.triklor ( tablet klor) kullanımında suyun ph değeri düşebilir.
 
10.ph değeri 8 ve yukarısına çıktığı zaman sudaki klor aktivasyonu büyük oranda azalır.ph değeri 7 nin altına düştüğünde  ise klor aktivitesi süratlendiği için klor çabuk tükenir.ideal ph değeri 7,2-7,6 aralığıdır.
 
11.Havuzlara kimyasal ilaveleri elle yapılacak ise mutlaka havuz da yüzücü yokken ve akşam saatlerinde yapılmalıdır.
 
12.ph düşürücü kullanımında suyun alkalinitesi önemlidir.Alkalinitesi düşük 100 lt suda 1 kg ph düşürücü, ph değerini  0,2 derece ; alkalinitesi yüksek suda  ise  0,1 derece düşürür.
 
13.ph düşürücü kullanırken aynı anda yüksek oranlarda kullanımdan kaçının.Eğer fazla miktarda kullanmak gerekiyorsa önce ilk gün yarısını kullanın, ertesi gün yeniden ölçüm yaparak ilave edilecek değeri hesaplayın.
 
14.Fazla miktarda yosun öldürücü/önleyici kullanıldığında suda köpürme olabilir.Yosun ilacı klor gibi suda kaybolmaz ,konsantrasyonunun düşürülmesi için havuza taze su ilavesi gerekir.
 
15.Havuz boşken havuz içi temizliği yapılırken 100 tonluk bir havuza 2,5 kg yosun öldürücünün sulandırılarak fırça ile tüm yüzeylere sürülmesi yeterlidir.
 
16.Havuza her gün yüzücü başına en az 30 lt taze su ilave ediniz. 
 
17.Havuz suyunda bulanma,renklenme olması halinde şok klorlama,sürekli filtrasyon ve çöktürme  işlemini sorun giderilene kadar uygulayınız.Berrak ama renkli su ( mavi,yeşil,kahverengi ) suda demir,bakır,mangan gibi metal  iyonları olduğunu  gösterir.
 
18.Duş yapmadan havuza giren bir yüzücü 20 ton,duş yaparak giren bir yüzücü ise 2 ton havuz suyunu kirletir.
 
19.Kum filtresi ters yıkama süresi 5-7 dakika,durulama süresi ise 30 saniyeden az olmamalıdır.
 
20.Havuz suyunda  ( 100 tonluk havuz için) 1 ppm klor seviyesi elde etmek için sıvı klordan 1 kg, %56 diklordan 200 gr , % 70 kalsiyumhipokloritten  150 gr yeterlidir.
 
21.Sıvı klor beklediği yerde aktif klor oranını süratle kaybeder. üretim tarihinde % 12-15 olan oran depolama şartlarına bağlı olarak kısa sürede % 10’nun  altına düşebilir.
 
22.Kimyasalları mutlaka başka bir kapta bol su ile çözündürdükten sonra havuza ilave ediniz.Kabın içine önce bol su daha sonra kimyasal koyunuz.Asla tersini yapmayınız.ani bir reaksiyon olabilir.toz halinde doğrudan suya atılan klor bulunduğu  zeminde renk atmalarına,ph düşürücü toz asitler ise derz dolgularının aşınmasına sebep olurlar.
 
23.Kimyasallara ve test ayraçlarına ( tablet-sıvı) çıplak elle temas etmeyin daima eldiven kullanın.Kimyasalları çocukların erişemeyecekleri yerlerde muhafaza ediniz.
 
24.Havuz sirkülasyon sistemlerinin sürekli açık olması tavsiye edilir.çok gerekli ise gece kullanılmadığı  zamanlarda  dinlendirebilirsiniz. Havuz kullanıldığı sürece sirkülasyonu asla kapatmayınız.
 
25.Havuz doldurma suyu için en ideali şebeke suyudur.şebeke suyu dışında  başka bir kaynak kullanılacaksa mutlaka dolumdan önce tahlil yaptırınız.Aşırı yüksek alkaliniteli,sınır değerleri aşan nitrat,demir ,bakır,alüminyum,amonyak ihtiva eden suları kullanmayınız.Nitrat ve alüminyum hiçbir kimyasalla sudan giderilmez,suyun tazelenmesi / yenilenmesi  gerekir. Yumuşatılmış su kullanmayın,seramik derzlerinin erimesine sebep olur.
 
26. % 56 diklor (granül) çözeltisi hazırlanırken 100 lt suda en fazla 2,5 kg klor  çözülebilir.kalsiyum hipoklorit için bu miktar 1,8 kg.dır.
 
27.Sıvı klorun suda güneşin uv ışınlarından etkilenerek kaybolma süresi 4-6 saat iken stabilizatörlü klorun 6-8 saattir.
 
28.Ölçümlerde yeterli klor seviyesi olmasına rağmen suda bozulma varsa ;ph değerleri kontrol edilmeli,suda bağlı klor olup olmadığına ve siyanürik asit seviyesine bakılmalıdır.
 
29.Alkalinite değerini düşürmek için ph düşürücü kimyasal farklı şekilde kullanılır.Bunun için havuz pompası durdurulduktan sonra ph düşürücü havuza bir noktadan toplu olarak yavaş yavaş ( toz asit ise eritilerek) verilir.( asit şok uygulama) Yarım saat sonra sirkülasyon pompası çalıştırılır.
 
30.Kış sezonunda  yer hareketlerine karşı havuz çanağını,dış etkenlere karşı da havuz seramiklerini korumak için havuzunuzu boşaltmayın ve kış tedbirlerini uygulayın.Sezon başlarken suyu boşaltıp havuzunuzu dezenfekte edin.
 
Havuz suyu ph değerinin önemi 

Havuz kimyasalları kullanımında havuz suyu test ve analizi yapılmadan havuz suyuna klor ve ph ilavesi yapılmamalıdır
Havuz suyu kimyasal bakımında en önemli konuların başında havuz suyu ph degiri yer almaktadır unutulmamalıdır ph değeri 7,0 ppm altı asitik olduğu için havuz derzlerinde aşınmalar havuz küpeşte ve travertenlerinde erimeler yüzücü gözlerinde yanma ve ciltte kızarıklıklar meydana gelmektedir aynı zamanda klor tüketiminde artış gözlenmektedir havuz suyu ph değerinin ideal ph değerleri olan 7,2 ile 7,6 arasında olmalıdır.
Havuz suyu selbest klor miktarı 1,0 ila 1,5 ppm ideal değerlerdir 

Havuz Bakım Kimyasalları Önemi

Özellikle yaz döneminde sıklıkla kullanılan havuzun ihtiyaç duyduğu bakımın yapılması zorunludur. İnsan sağlığının korunması açısından elzem olarak görülen bakım faaliyetinin profesyonel kurumlar tarafından yapılması veya işletmenin istihdam edeceği eğitimli personel tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Bilgisiz, tecrübesi olmayan ve havuz bakımı konusunun önemini kavramamış kişiler tarafından yapılacak bakımlardan dolayı da bir takım zararların doğması mümkündür. Kullanılacak kimyasal bakım malzemesi türünden, miktarına kadar hassasiyet içeren bakımın gerçekleştirilmemesi halinde ilgili kişi ve kurumlar sorumlu tutulur. 

Bakımın önemi nereden kaynaklanır?

Havuz eğlence aracıdır. Eğlenirken hayatınızın geri kalanını kaybetmeniz büyük bir badire yaşamanız anlamına gelir. Havuz bakımın eksik veya yanlış yapıldığı yerlerde cilt kanseri, mantarı, solunum yolları yetmezliği, akciğer hastalıkları gibi birtakım sağlık sorunlarının ortaya çıkması muhtemeldir. Bu durumu önceleyici bakım çalışmalarının yapılması durumunda ise, güvenilir bir yüzme havuzu elde edilebilir. Havuzun yüzülebilir olmasını sağlayıcı kimyasal bakım maddelerinin doğru kullanımı da önem arz eder. Aksi durumda cilt ve gözde tahrişlerin söz konusu olur.  
 
Havuz suyu dezenfektanı klor 
Havuz kloru en çok kullanılan kimyasal bakım ürünleri arasında bulunur. İnsan vücuduna herhangi bir yan etkisi olmayan klor belli bir oranda içme sularında da yer alır. Havuz içerisinde de belli oranda kullanılan klor ile görülmeyen bakteri ve parazitler ölmesi sağlanır. Havuz suyunun yüzülebilir olmasını sağlayıcı etkene sahip klorun yanlış kullanılması halinde havuz pH değerlerinde bozulma yaşanır. Bu nedenle klor takviyesinden sonra pH ölçümünün yapılması ve herhangi bir değişimin olması halinde pH dengeleyici kimyasalların kullanımı gerekir. 
 
Havuz çökertici kimyasallar
 
Klordan sonra ne çok kullanılan kimyasallardan biri havuz çökertici maddedir. Polimer esaslı bir kimyasalı ifade eden madde sayesinde havuz içerisindeki istenmeyen maddelerin havuz dibine çökmesi sağlanır. En ufak parçaların bile birbiri ile birleşerek havuz dibine çökmesini ve daha sonra da havuz dibinde yapılacak bir temizlik veya havuz pompası tarafından havuz suyunun filtreden geçirilmesi ile dışarıya atılır. Bu ürünlerin hem sıvı hem de katı formları bulunur. Tercih edilmesi gereken ürün ise sıvı formdur. Böylece havuz temizliğinden elde edilmek istenilen verimlilik sağlanılabilir. 
Sağlık bakanlığınca onaylı ürünler tercih edilmelidir

Havuz kimyasalları ile yapılacak bakımda dikkat edilmesi gereken bir dizi husus vardır. Tedarik edilecek ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olup olmadığının sorgulanması gerekir. Aksi durumdaki ürünlerin havuzlarda kullanılması bazı sağlık problemlerine neden olabilir. Havuz fiyat kimyasal fiyatları bakımından en ucuz ürünlerin tedarik edilmesinden de kaçınılması lazımdır. Etken madde açısından insan vücuduna zarar verecek ağır metaller içeren kimyasalların havuz temizliğine pozitif bir katkısı olmaz. Bakanlık tarafından onaylı ve kaliteli etken maddelere sahip kimyasal bakım ürünlerinin tercih edilmelidir.

Havuzlarda yosun oluşma ihtimali yüksektir. Bu durum suyun rengini değiştirebileceği gibi estetik açıdan da birtakım sorunlar ortaya çıkarır. Yosun engelleyici ve yosun öldürücü kimyasallar ile havuz diplerinde meydana gelecek yosunlaşma önlenir. Bu yosun önleyici ürünler havuz su renginin açılmasında da önemli bir işlev sağlar. Yosun önleyici bakım kimyasalı ile beraber su rengi açmak için kullanılan parlatıcı kimyasallar da bulunur. Bu ürünler suyun daha temiz, berrak ve yüzülebilir olmasını sağlar. 

Berrak kristal bir havuz suyunun temiz olduğunun önemli göstergelerinden bir tanesidir. Havuza girmeden önce suyun berrak olup olmadığına dair görüntüler havuz hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayabilir. ancak şunun da bilinmesi gerekir. havuzun suyunun temiz olduğunu gösteren tek işaret berraklık değildir. Havuz suyu berraklığı normal bazı havuzlarda gözle görünmeyen bakterilerin olması muhtemel olabilir. Bunu da anlayabilmek için havuz yan duvarlarına dokunmak ve herhangi bir kayganlığın hissedilmesi halinde yosunlaşmanın başladığına kanaat getirmek mümkündür. Buradan yola çıkarak havuz ile ilgili bakımların yapılmadığı anlaşılabilir. Ayrıca havuz suyunun kokması da yeteri kadar bakımın yapılmadığını gösteren bir diğer işarettir. 

Havuzların günlük bakımı da yapılması gerekir. Bu bakımlar arasında klor ve pH ölçümü önemlidir. Ülkemizdeki havuzların önemli bir bölümünde klor kullanılır. pH ölçümleri de her gün yapılması gerekenler arasında yer alır. Her gün havuz dip temizliğinin yapılması gerekir. Bu manüel süpürgeler veya otomatik havuz robotları ile yapılabilir. Bu durum dipte biriken kum veya değişik partiküllerin temizlenmesini sağlar. Havuzda görünmeyen mantar ve benzeri bakterilerin önlenebilmesi için ek olarak kullanılabilecek kimyasal maddeler arasında mantar önleyici ürünler vardır. Bunlar, daha iyi ve temiz bir havuz deneyimi sunmak adına kullanılabilecek yardımcı havuz bakım kimyasalları arasında bulunur. 
 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.