En Sık Yapılan Havuz Bakım Hataları Nelerdir
02-02-2021
21:07
En Sık Yapılan 13 Havuz Bakımı Hatası
Kimse mükemmel değildir. Herkes hata yapar.
Havuz bakım hatalarından nasıl kaçınılacağını öğrenmek için burada olduğunuza sevindim.
Havuz bakımında yapılacak olan hatalar, özellikle havuz bakımı söz konusu olduğunda hızlı bir şekilde gerçekleşir. Havuz bakımı hataları sadece can sıkıcı değil, aynı zamanda muhtemelen havuz ekipmanları ve havuz kaplama malzemelerine ve özellikle yüzücülere zarar vereceği unutulmamalıdır..
Havuz sahibi olmak, yapabileceğiniz her türlü hatayı ve sorunları beraberinde getirir. Başkalarının hatalarından yararlanmanıza yardımcı oluyoruz. Şöyle düşünün: "Her hatanın bir dersi vardır".
Yaygın hataları biliyorsanız, zaten bir havuz bakım uzmanısınız ve kazandığınız zamanı, geceleri dizüstü bilgisayarın önünde oturup saçınızı yırtıp uzun forum tartışmaları okumak yerine temiz, temiz ve hijyenik bir havuzda geçirebilirsiniz.
Hata 1: Havuz suyu kimyasal değerleri kontrol etmeden ezbere belirli bir oranda havuza kimyasal eklemek
Hata 2: Havuza aynı ayda kimyasal eklemek kimyasalların birbirine karıştırılması
Hata 3: pH'ı göz ardı etmek
Hata 4: Doğrudan suya klor eklemek
Hata 5: Havuz pompa sepeti sık sık temizlenmemesi
Hata 6: Havuz filtresini çok sık geri yıkama
Hata 7: Havuz çek valf temizliği
Hata 8: Filtrenin günde sekiz saatten az çalıştırılması
Hata 9:Aşırı çöktürücü kullanımı
Hata 10: Havuz suyunuzu haftalık olarak kontrol etmeyi ihmal etmek
Hata 11: Havuz suyunda yoğun klor kokusu
Hata 12: Havuz suyunun kalsiyum sertliğini göz ardı etmek
Hata 13: Havuzun temiz olmayan suyla doldurulması
Hata 1: Maalesef diyerek başlıyorum çünkü bir çok havuz sahibi ve havuz bakım personeli havuz operatörü havuz suyu test kiti ile havuz suyu kimyasal değerlerine bakmadan havuza kimyasal ilavesi yapmakta havuz kimyasalları kullanımında havuz suyu sıcaklığı kullanıcı sayıcı havuz çalışma süresi ve bir çok değişkene bağlı olarak havuz kimyasalları kullanım oranları değişiklik göstermektedir havuza ihtiyacınız kadar kimyasal kullanmak için test kiti sonucuna göre havuza kimyasal ilavesi yapılmalıdır veya yapılmamalıdır.
Hata 2: Evet bu hatayı bir çok kişi yapmıştır hiç bir havuz suyu kimyasal ürünlerini diğerleri ile karıştırılmaması gereklidir iki farklı kimyasalın karışması reaksiyon sonucunda zehirli gazlar açığa çıka bilmektedir bu kural evde kullanılan temizlik ürünleri içinde geçerlidir havuz suyuna herhangi bir havuz kimyasalı ilavesi yapılırken havuz sirkülasyon sisteminin açık olması önerilmektedir havuz suyuna klor ve ph ilavesi yapılacak ise ph düşürücü ilavesi yapıldıktan sonra en az 6 saat sonra klor eklemeniz önerilmektedir diğer biosit yardımcı kimyasal ilaçların kullanımı haftada bir defadır onların ilavesi yapılacağı günler dede 6 saat kuralı geçerlidir azami kimyasal kullanım miktarları ürün etiketleri üzerinde yer almaktadır
Hata 3: pH'ı göz ardı etmek
PH değeri, su miktarını ölçer ve sağlıklı, kararlı ekosistemlere çok önemlidir. Aynı şey havuzunuz için de geçerli. Düşük pH, yüksek asitlik anlamına gelir havuz derzlerinde aşınma ciltte tahrişe sebebiyet verir. Yüksek bir pH, yüksek bir kostik konsantrasyonunu gösterir havuz kloru etkisi yüksek ph oranlarında azalır havuz filtresi kumunda taşlaşma meydana gelebilir . Her iki uç da iyi değil. Havuzunuz için çözüm ortada.
Daha düşük pH değerine sahip asitli havuz suyu başlangıçta iyi görünür çünkü yabancı cisimler ve özellikle yosunlar asidik suda rahat hissetmezler. Ve ilk bakışta asitli su saf, temiz ve kusursuz görünür.
Ancak asit söz konusu olduğunda, görünüş aldatıcıdır. Havuz pH'ı çok düşük olan su , havuza ve havuzdaki her şeye zarar verebilir. Bunlar şunları içerir:
Havuz ısıtması
Otomatik havuz temizleyici
Güneş tentesi
Havuzun vinil kaplaması
Uv sistemleri tuz klor jeneratörü titanyum plakaları
Havuz içi krom ekipmanlar
Havuz filtresi
Havuz izolasyonu kaplama malzemeleri
pH düşürücü ve yükseltici Kimyasallar farklı şekillerde mevcuttur (toz, granül, sıvı) ve kullanımı çok kolaydır: pH-Plus ile havuzunuzun pH değerini artırırken, pH-Minus pH değerini düşürür.
Amaç, suyu 7.0 ile 7.4 arasında dengelemektir. Havuz suyunun bu doğal dengeye ayarlanması, suyun düzenli olarak test edilmesiyle el ele gider. PH değerini düzenli olarak kontrol edin ve ardından buna göre ayarlayın.
Hata 4: Doğrudan suya klor eklemek
Klor, uygun havuz bakımının önemli bir parçasıdır. Yüksek konsantrasyonlarda klor, havuzdaki her şeyi ağartabilir. Siyah giysiler pembeye, beyaz giysiler sararır.
Endişelenme. Klor bir havuzu boğamaz. Giysilerin renginin solması ilk başta tehlikeli gelebilir , ancak klorun ( şok klorlamada bile ) havuz suyunda dağıldığında önemli bir etkisi yoktur.
Ancak liner vinil kaplı yüzme havuzlarında dikkatli olmalısınız. Liner havuzlarda toz klor kullanılmaz toz klor kullanır iseniz havuza atılan klor erimeden liner vinil üzerine düşecektir belirli bir süre sonra liner kaplama malzemesi renginde ağarmalara neden Ulucak'tır skimmer sepetine dikkatli bir şekilde tablet klor koyarak veya yüzer dispanser yardımı ile havuz suyuna klor ilavesi yapabilirsiniz fakat e havuz market olarak önerimiz sıvı havuz kimyasal ürünleri kullanmamız olacaktır.
Betonarme havuzlarda %56 toz klor kullanımında kova içerisinde de bulunan suya klor atılmalı klor çözeltisi oluştuktan sonra havuz suyuna ilave edilmelidir %90 toz klor kullanımında ise diger 56 lık klor erime oranı çok düşüktür havuz suyunda 90 lık klor 2 günde erimektedir denge deposuna atılması önerilmektedir.
Hata 5: Havuz pompası ön filtre sepeti havuzdan veya denge deposunda gelen yaprakları tutan pompa sepeti düzenli temizlenmediği zaman pompa sirkülasyon debisi düşecek ve yetersiz filtrasyondan dolayı havuz suyu rengi bulutlu olacak ve kristal berraklığını kaybedecektir aynı zamanda pompa sepetinin dolu olmasından dolayı yeterli su geçişi olmayacak ve yüksek vakum etkisinde dolayı sepet yırtılacaktır yırtıktan havuz pompası sepetinden pompa fanına yapraklar geçiş yapacaktır fanın tıkanmasında pompa verimini düşürecektir gerekli bakım temizlik muntazam yapılmalıdır.
Hata 6: Havuz filtresini çok sık geri yıkama
Geri yıkama, filtrenizdeki kum ve çakılları temizlemek için kullanılan bir tekniktir. Havuz suyu, filtrenizdeki kiri ve kiri tahliye deliğinden temizler.
Kapsamlı havuz bakımı için temiz bir filtre gereklidir. Bu nedenle geri yıkama, havuz temizleme rutininizin önemli bir parçasıdır. Ancak abartı, en yaygın havuz bakımı hatalarından biridir.
Şimdi sık sık ters yıkama backwash yapmanın ne zararı olacak diye soruyor ola bilirsiniz ters yıkama havuz filtresi kumları çalkalanır rinse durulama ve filtrasyon madunda kumlar yerine oturur ilk belirli bir süre kum yatağında mikron bazında kaçaklar meydana gelmektedir bu kaçaklardan su daha az süzülerek filtreden geçmektedir zamanla bu kaçaklar suda bulunan partiküller ile dolmaktadır bu kaçaklar doldukça havuz filtresi basıncı artmaktadır ve havuz filtresinden alınan mikron bazlı verimde artmaktadır sık sık yapılan ters yıkamalarda işlen başa alınıyor ve kumun oturması ve kaçakların dolması beklenmektedir buda havuz filtresinden alınacak verimi düşürmekte ve havuza ciddi oranda taze su alınmaktadır havuza taze su almanın avantajları ve dez avantajları vardır bunu başka bir içerikte yayınlarız.
Çözüm: Filtrenizdeki kir, mutlaka zararlı değildir (bir dereceye kadar). Tam tersi: ince bir kir tabakası, filtrasyon performansını artırır çünkü ilave kir, ince parçacıkları tutar.
Amaç tamamen kirli bir filtre değildir. Çözüm, bir geri yıkamanın ne zaman ve ne sıklıkla yapılacağı sorusunda yatmaktadır. Lütfen filtre tankınızdaki basınç göstergesine dikkat edin. Geri yıkamadan hemen sonra, basınç 0,7 ila 1,0 bar olmalıdır.
Filtrenizde zamanla biriken polen , kir ve döküntü, filtreleme oranını iyileştirir, ancak işlem sırasında basınç oluşturur.
Basınç göstergesi, geri yıkamadan hemen sonra başlangıç değerinin yaklaşık (1.5) üzerinde bir basınç değerine ulaşırsa, filtrenizde zaten iyi bir kir tabakası vardır ve bir sonraki geri yıkama zamanı gelmiştir. Bu şekilde sisteminiz maksimum verimlilikte çalışır.
Hata 7: Taşma kanalına sahip olan savaklı tip yüzme havuzlarında denge deposu emişinde çekvalf bulunmaktadır ve pompa sepeti gibi muntazam düzenli bir şekilde temizlik yapılması gerekmektedir çek valf tıkalı oldugu zaman pompa ön filtre sepeti su ile dolmayacaktır ve gürültülü çalışacaktır çekvalfi düzenli temizleyin lütfen.
Hata 8: Filtrenin günde sekiz saatten az çalıştırılması
Bir havuzun filtreleme sistemi, çalışmıyorsa havuzu temiz tutamaz. Filtre ne kadar uzun süre çalışırsa, suda o kadar az kirlilik, yabancı cisim, yaprak ve kir kalır ve bir sonraki banyoyu engeller. Çalışmak için çok az zamanı olan bir filtre görevini yerine getirmekte başarısız olmaz.
Çözüm: Havuz filtresini ve pompayı her gün en az sekiz saat çalıştırın. Kesin süre, havuzun türüne ve boyutuna bağlıdır. Çoğu yüzme havuzu için sekiz saat, her şeyin filtreden akması ve etkili bir şekilde temizlenmesi için makul bir süredir .
Hata 9: Yanlış oranda çöktürücü kullanımı çöktürücü güçlü bir yardımcı havuz kimyasal ürünüdür çok sevdiğim söylenemez :)) eğer çöktürücüyü fazla kullanır iseniz 1 hafta havuzu süpürürsünüz lütfen çöktürücü kullanım oranının ürün üzerinde yazan kullanım miktarlarına göre kullanınız çöktürücü kullanımdan 1-2 saat sonra havuz pompası stop edilir sabaha kadar havuzda bulunan koldial parçacıklar topaklaşarak havuz tabına çökmektedir havuz tabanında çökelen tortuyu havuz süpürgesi ile temizleriz burada hata sudur havuz süpürgesi ile dip temizliği yapılır iken süpürgeyi hızlı hareket ettirmek tabanda çözelen çökeltilerin havalanmasına ve havuz suyunun bulanıklaşmasına sebebiyet vermektedir süpürgeyi yavaş hareket ettirmek çok önemlidir bazen havuz filtresinde yoğun koloidal parçacıkların birikmesinde filtre tutamaz ise havuz içi besleme nozullarında sigara dumanı gibi tabanda çökelen koldial parçacıklar çıkacak ve havuz rengi bulunacaktır böyle bu durumda waste ile süpürge yapması önerilmektedir fakat bunun bir dezavantajı havuzdan aşırı bir su kaybı olmasıdır ve buna ilaveten çöktürücü kullanılan havuzlarda hiç bir şekilde havuz robotu kullanamazsınız havuz robotu havuz tabanında çökelen döküntüleri havalandıracaktır baş tada belirttiğimiz gibi çöktürücü yerine parlatıcı topaklayı e havuz olarak önermekteyiz fakat bazı istisna durumlarda kesinlikle çöktürücü kullanımı önerilmektedir örnek havuz suyunda demir olması durumunda çöktürücü birçok sorunu çözme konusunda kesinlikle yardımcı olacaktır.
Hata 10: Havuz suyunuzu Günlük haftalık olarak kontrol etmeyi ihmal etmek
Yeni havuz sahiplerinin günlük, haftalık, aylık veya yıllık olarak yapacakları uzun bir görev listesi vardır. Suyun incelenmesi en önemli görevlerden biridir. Kimse su kalitesi veya su kimyası ile ilgili sorun yaşamak istemez.
Çözüm: Havuz suyunu haftada en az günde kez test edin. Bunun için test şeritleri veya test kiti kullanın . Test kitini kullanmak için daha fazla reaktif tableti satın almanız gerektiğinden, her ikisi de belirli bir dereceye kadar kullanılır.
Fiyat açısından şeritler ve test kiti benzerdir. Test kitiyle elde edilen sonuçlar biraz daha doğru olma eğilimindeyken , şeritlerin kullanımı çok kolaydır. Kendinizi birkaç saniye suya bırakın ve havuz suyunun değerleri okunabilir.
Havuzunuzdaki sudan bir numune alarak, su kalitesinin ayrıntılı bir analizi için yerel uzman satıcılara da gidebilirsiniz.
Havuz suyunda test etmeniz gereken değerler şunlardır:
PH değeri
Kalsiyum sertliği
Siyanürik asit (klor stabilizatörü)
klor
bakır
Demir
tuz
Not: Havuz suyu pH'ını ölçmek için talimatlar .
Tüm bu maddelerin konsantrasyonunun her hafta kaydedilmesine gerek yoktur. Temiz, güvenli ve hijyenik bir havuz için en önemli bileşenler pH ve klor seviyeleridir. Bu değerleri haftalık olarak kontrol edin.
Hata 11: Havuz suyunda yoğun bir klor kokusu hissedilmesi
Havuz suyunuzdaki klor yabancı cisimleri kendine bağlayarak "öldürür". Bu, kloramin adı verilen kimyasal bileşikleri geride bırakır. Yüzme havuzlarında yüzücülerin gözlerin ve cildin sürekli tahriş olmasının nedeni bunlar.
Büyük yüzme havuzlarında bundan kaçınılamaz, ancak havuz suyunuz yabancı partiküller içermeyebilir ve gözleri veya cildi tahriş etmez.
İşte bağlı klorun yüksekliğinden dolayı yoğun bir klor kokusu hissedilmektedir şokun geldiği yer burasıdır. Havuz suyu şoklama kloraminleri ortadan kaldırır ve klor seviyelerini milyonda 12-14 parça (ppm) gibi dengeli bir seviyeye getirmenize yardımcı olur.
Çözüm: Geceleri havuzu şoklayın. Başlangıçta miktara göre değişmek zorundasınız. Her 10.000 litre su için havuza 13 gr havuz şok edici eklemenizi öneririz. Suyun klor içeriğini gözlemleyin ve su 12 ila 14 ppm klor ile şok uygulayın.
Hata 12: Havuz suyunun kalsiyum sertliğini göz ardı etmek
PH'da olduğu gibi, berrak, temiz ve güvenli bir havuz için su sertliği önemlidir. Su sertliği, yalnızca sudaki kalsiyum ve magnezyum oranının bir ölçüsüdür .
Çok fazla kalsiyum (çok "sert" olan su) havuz suyunu bulanıklaştırır, ancak biraz kalsiyum iyi bir şeydir çünkü havuzun ömrünü uzatmaya yardımcı olur (vinil kaplama, beton veya cam elyafı) ve havuz aksesuarları (örneğin filtre) su ile sürekli temas halindedir.
Çözüm: Bölgeye bağlı olarak, musluk suyu zaten sert olabilir. Musluktan kalsiyum ve magnezyum açısından düşük su varsa, kalsiyum bazlı su sertleştirici bir madde ekleyebilirsiniz.
Kalsiyum sertliği için ideal değer milyonda 200 ila 250 parça (ppm) aralığındadır. İlkbaharda havuza başlarken suyun kalsiyum içeriğini doğru ayarlamalısınız. Yüzme sezonu boyunca, buharlaşma ve dışarı pompalanan su nedeniyle konsantrasyon tekrar düşebilir, bu nedenle havuz suyuna biraz daha koymalısınız.
Kalsiyum hipoklorit havuz şokları pratik ve para tasarrufu sağlayan bir çözümdür. Her şok verdiğinizde suya biraz kalsiyum eklenerek havuz ve havuz ekipmanının korunmasına yardımcı olur.
Hata 13: Havuzun temiz olmayan suyla doldurulması
Etrafa sıçradığınızda, havuza atladığınızda, buharlaşarak ve temizlerken havuz suyunu kaybedersiniz. Düzenli olarak temiz su doldurmanız gerekir. Bu doldurma suyunun eklenmesi havuz bakımının önemli bir bileşenidir. Aynı zamanda sudaki filtre edilemeyen maddelerin seyreltilmesine de hizmet eder.
Dolum suyu kaynağına dikkat edin. Bozucu etkileri önlemek için sınır değerlerine uyun. Demir ve bakır gibi metaller havuzu paslı kırmızı veya yeşile boyar. Fosfatlar ve nitratlar algler için ideal besin maddeleridir ve suda büyümelerini hızlandırırlar. Amonyum klor ile reaksiyona girerek istenmeyen yan ürünler bırakır.
Herhangi bir artezyenden su alıp havuzu doldurmak iyi bir fikir değildir. Sloganına göre ("Klor bununla ilgilenecek.”) Ne yazık ki bazı havuz sahipleri, doldurma suyundan biraz tasarruf ettikleri için her türlü problemle mücadele etmek zorunda kalıyorlar.
Suyu havuza eklemeden önce test edin . Su kalitesi hakkında ilk izlenimi test şeritleri veya bir test kiti ile elde edebilirsiniz.
Bölgenize ve suyun sertliğine bağlı olarak, modern bir kuyudan gelen su veya hatta musluk çok fazla kalsiyum içerebilir ( havuz suyunu bulanıklaştırır ).
Yeni havuz sahiplerinin yaptığı ve yaşanan sık karşılaşılan hatalar listesinden çok şey öğrendiğinizi umuyoruz. Biraz zaman ayırın ve başkalarının hatalarından ders alın. Böylece hem paradan tasarruf edersiniz hem de havuzda daha fazla zaman geçirirsiniz ve yalnızca havuz bakımı ile meşgul olmazsınız.