Dozaj Pompası Nedir
14-01-2020
00:09
Dozajlama Pompası Nedir Nasıl Çalışır ?
Dozajlama Pompası nedir?
Pozitif bir yer değiştirme pompası olan bir dozlama pompası, bir kimyasal veya başka bir maddeyi su, gaz veya buhar akışına enjekte etmek için tasarlanmıştır.
Tipik olarak küçük olan dozaj pompaları, maksimum kontrol için son derece hassas bir akış hızı sağlar.
Kimyasalların otomatik dağılımı için tasarlanmış entegre bir dozaj sisteminin merkezi parçasıdırlar.
Bu dozaj tanımı, atık su arıtmasından gıda işlemeye kadar çok çeşitli uygulamalar ve endüstriler için geçerlidir.
Ne için dozaj pompaları kullanıyorsunuz?
Dozaj pompaları, çeşitli endüstrilerde çok çeşitli uygulamalara sahiptir.
Bu su arıtma, tarım, endüstriyel, imalat, tıbbi, gıda işleme ve madencilik arasında değişmektedir.
Genel olarak dozlama pompaları, kimyasal veya fiziksel reaksiyona neden olmak üzere bir ürünü su veya sıvı akışına enjekte edecek şekilde ayarlanır.
Bu, pH'ı istenen aralığa getirmek için suya asit veya kostik kimyasal eklemek veya bakterileri öldürmek için klor eklemek kadar basit olabilir. Ayrıca, bir sıvıdan katı bir çökeltme yapmak veya özelliklerini değiştirmek için flokülantlar gibi diğer ürünler için de kullanılabilirler.
Dozaj, ürünleri yapmak için kimyasalları bir akıntıya dozlamak için de kullanılabilir.
Bu, et üretimi için salamura sağlamak için lifli levha yapımında tutkal veya katkı maddesi için düzenli bir kıvam elde etmek gibi imalat gibi şeyler için kullanılabilir.
Dozaj pompaları, bir kazan beslemesinin korozyon veya kireç önleyici veya bir izabe beslemesindeki bir katalizör ile dozlanması gibi yüksek basınçlı ve yüksek sıcaklıktaki uygulamalar için de kullanılabilir
Markaya ve modele bağlı olarak, bir dozlama pompası çeşitli farklı yöntemlerle çalışır.
Tüm bu yöntemler, ölçülen miktarda kimyasalın alınmasını ve daha sonra bu ürünün bir boruya veya benzer bir kaba enjekte edilmesini içerir.
Bir dozlama pompası kurulumunun birkaç ana parçası vardır:
Kimyasal tank veya kap. Dozlanan ürün,
Ayak valfi. Bu, bir emme hattına bağlı tek yönlü bir valftır. Ürünün tamburuna yerleştirilir ve pompanın hazır kalmasını sağlar. Üzerinde bir ağırlık olmalıdır, bu nedenle ürünün tamburunun altında kalır ve bazen üzerinde bir şamandıra anahtarı bulunur, böylece ürün bittiğinde pompaların alarmı etkinleştirilir.
Pompanın kendisi. Bu, boyut ve malzeme olarak değişebilir, ancak genellikle çeşitli kimyasallara dayanıklı plastik (PVC, PE veya benzeri), kauçuklar veya paslanmaz çeliktir.
Girişe bağlı bir emiş hattı ve emişe bağlı dozaj hattı vardır. Pompanın mekaniği değişebilir.
Dozlama hattı bu genellikle oldukça sert bir PVC veya PE tüp veya güçlendirilmiş bir hortumdur.
Buhar, sıcak su veya süper yüksek basınç uygulamalarında, hat paslanmaz çelik olabilir.
Bu, içine çeşitli kanama, basınç tahliye, hava tahliye vanaları dahil olabilir, ancak genellikle sadece bir hattır.
Enjektör. Ürünün ürüne enjekte edildiği noktada, bir enjektör noktası vardır.
Bu tek yönlü bir vanadır, böylece dozaj pompası bir miktarda ürünü hatta ittiğinde, dağıtım borusundaki basıncın üstesinden gelebilir ve ürünün akışa girmesine izin verebilir.
Bir atış ürünü serbest bırakıldığında veya pompa durduğunda, tek yönlü valf, dağıtım hattındaki sıvının dozlama hattından yukarı çıkmasını ve pompaya zarar vermesini durdurur.
Enjektörde ayrıca, ürünün yan duvardan ziyade akışın ortasına iletilmesi için bir çıkış ağzı vardır.
Zamanla belirli ürünler, özellikle klor veya peroksit gibi asitler ve oksitleyiciler, akışın kenarında serbest bırakılırsa, bir borunun duvarlarını korozyona uğratabilir.
Kontrol sistemi. Bazen dozlama pompasının doğru olduğundan ve belirli zamanlarda açılıp kapandığından emin olmak için bir kontrol sistemi kurulur.
Bu, dozlanan seviyeyi yükseltmek ve düşürmek için pH, klor ve benzer ve değişken hız kontrolü sensörlerine sahip tam bir SCADA'ya veya benzer bir merkezi kontrol sistemine kadar bir zamanlayıcı veya akış anahtarı kadar basit olabilir.
Ayrıca daha karmaşık bir işletim sistemine entegre edilebilir.
Bir dozlama pompası için bir emme mızrağı ve ayak valfi.
Bir Grundfos dozaj pompası için enjektör düzeneği
4 farklı tipte dozaj pompası vardır, bunlar etki ve pompalama mekanizmalarına göre değişir ve çeşitli farklı uygulamalar, basınçlar ve kimyasallar için uygundur. Onlar:
Diyafram tipi sabit enjeksiyon dozaj lama
Giriş ve çıkışta bir piston ve diyafram ve valfler ile doldurulmuş ve boşaltılmış bir pompa odası vardır.
Hücre pistona çekilerek doldurulduğunda, dozlanan miktara (genellikle maksimum akış hızının% 'si) bağlı olarak, dozlanan hacim belirli bir hızda enjekte edilir.
Bu pompalar çok hassastır ve genellikle 6-250L / sa aralığında sabit bir ürün akış hızı sağlar. Doğru kontrol ile değişken dozaj hızları da sağlayabilirler.
Bunun bir örneği anelsa DDE ve DDA serisidir.
Diyafram tipi darbe enjeksiyonu. Burada yine bir diyafram mekanizması vardır, ancak yavaş ve sabit bir akış hızı yerine, pompa bir solenoid bobin tarafından kontrol edilir.
Bu bobin, akış hızının kontrolünü sağlayan darbeler arasındaki zaman boşluğu ile darbeyi kimyasal olarak emer ve enjekte eder.
Bu, bu tür bir pompayı, ürün enjeksiyonlar arasında bir zaman aralığı olan atımlarda verildiği için çok daha az doğru hale getirir.
Hem mekanik hem de elektriksel olarak genellikle çok basittirler ve aynı zamanda çok ucuzdurlar. Sizin için ne ödeme olsun ve pompa görevinin sadece% 100'e yakın düzgün bir şekilde teslim edebildiklerini veya arıtılan su daha sonra bir tanka veya benzerine pompalanır ve daha sonra uygun şekilde karıştırılırsa.
Günümüzde uygun "sabit" dozaj pompalarının çok daha düşük fiyatıyla, bu tür bir teknoloji modası geçmiş.
Lob tipi pompalar. Bu tip pompalar, bir dizi dişli çark tipi pervane ile belirli bir hacme izin verir. Bu çarklar arasındaki hacim muhtemelen uygun diyafram pompaları kadar doğru değildir ve ayrıca bir aşınma yüzeyine sahiptir, bu nedenle sadece ürün yüksek viskoziteli ve kendinden yağlamalı olduğunda gerçekten uygundur, böylece aşınma en aza indirilir. Ayrıca daha düşük akış hızları için doğru bir şekilde ayarlanması zordur.
Peristaltik pompalar. Peristaltik veya lob pompaları özel ve çok doğru bir dozlama yöntemidir.
Mekanizma, ürünün içinden geçmesi gereken esnek bir tüpe sahip olarak çalışır. Bu boru yarım daire şeklinde bükülür ve mekanik bir kol üzerindeki küçük bir silindir borunun dışına doğru hareket eder.
Bu işlem, ürünün tüp içindeki bir "bölümünü" yakalar ve dozaj tüpü ve ana akım boyunca içine ve içine iter.
Bu pompalar kolayca sterilize edildiklerinden ve pompa mekanizması hızlı bir şekilde değiştirilebildiği için kontamine veya hasar gördüğünden tıp endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bu ünitelerin dezavantajı, çabuk yıpranmaları ve pompa hareketi için esnek bir kauçuk tüp kullandıkları için, sadece esnek tüpün patlama basıncı için iyi oldukları için yüksek basınç akışına pompalamayı başaramazlar.
Peristaltik bir pompa
Bir dozlama pompası hazırlandıktan sonra, tüm hava hatlardan enjektöre kadar itilir, daha sonra gerekli doz oranına ayarlanır veya giriş sinyalinden çalışmaya ayarlanır.
Bir giriş sinyalinden çalışıyorsa, dozunu bir ölçüme göre değiştirmek ve değiştirmek için kalibre edilmesi gerekebilir.
Çalıştırıldıktan sonra, bir durdurma sinyali eylemi veya benzerlerini duraklatana kadar pompa gerekli akış hızında çalışır.
Ürün düzeyinde bir sorun veya benzeri bir durum varsa, bazen operatörü uyarmak için bir alarm etkinleşir, ürün biterse, sistem ayrıca arıtılmamış su veya sıvının akışın daha fazla soruna neden olmasını önlemek için kapanabilir veya daha yüksek bir alarm sağlayabilir.
Bir fonksiyon olarak, bir dozaj pompası güvenilir olacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle düzgün bir şekilde kurulduktan sonra, kendisine bakmalı ve büyük miktarda girdi gerektirmemelidir.
Dozaj pompalarını nasıl kurarsınız?
Bir dozaj sisteminin bileşenleri çok önemli olduğundan, nasıl kuruldukları da her şeyin iyi çalışması için önemlidir. Sağlanması gereken ilk şey, tüm bileşenlerin hem dozajlanan ürünle hem de besleme akışıyla uyumlu olmasıdır.
Yüksek korozif, yüksek basınç ve yüksek sıcaklık gibi şeyler, onlar için özel parçalara ihtiyaç duyar, böylece işler patlamaz, erimez veya paslanmaz.
Her şey uyumlu olduğunda, dozlama noktası için iyi bir yer seçilmelidir.
Unutulmaması gereken şey, ürünün iyi karışması ve diğer boru parçalarını etkilememesi için yerleştirilmesidir, yani bir vana veya su sayacının önüne yerleştirilirse, bu parçalar doğru şekilde okunamayacak veya bir yapıya sahip olmayacak şekilde erken aşındırabilir. kireç veya çamur yakın çekim.
Dozlama noktası seçildikten sonra, pompanın uygun şekilde yerleştirilmesi gerekir.
Bunun, çalışmasını sağlamak için güç veya basınçlı havanın yanında, genellikle sifonlamayı önlemek için dozaj noktasının yanında veya altında bulunması ve su, toz, güneş veya ısı hasarından korunması gerekir.
Bir dozlama pompası çok aşındırıcı ürünleri vb. İşleyebilse de, genellikle hava koşullarına karşı çok dayanıklı değildir ve kasaları oldukça düşük bir IP derecesine sahiptir, bu nedenle çalışma ömrünü en üst düzeye çıkarmak için bazen bir dolapta veya muhafazada korunması gerekir.
Dikkate alınması gereken bir diğer faktör ürün kabıdır.
Bu, ürünün kendisine, ne kadar doz verildiğine ve pompada ne kadar depolanması gerektiğine bağlıdır.
Pompaya erişilmesi zorsa veya uzun süre bırakılacaksa, büyük miktarda ürünün depolanması gerekir.
Bu, bir kaldırma tankı veya bir IBC konteyneri ile sahada kaldırma veya dökme sıvı taşıma ekipmanı olduğu sürece mümkün olabilir.
Aksi takdirde servis aralığının daha kısa olması ve kabın daha küçük fakat daha fazla tutamak olması gerekebilir.
Özellikle ürünün yerinde makyaj yapılması durumunda sınırlı bir raf ömrüne sahip olması durumunda göz önünde bulundurulması gereken başka bir yöntem.
Bu, baz kimyasal veya bileşeni bir katı olarak içeri sokar ve daha sonra su ile tutarlı bir çözelti haline getirir ve bunu dozlar.
Bu yöntem için ekipman için büyük sermaye harcamaları vardır, ancak yüksek verim durumları için ve maliyet tasarrufu varsa, bu haklı olabilir. Bunun bir örneği, su arıtımı için polimer üretimi veya hipoklorit üretimi için tuzdur.
Dozlama sürecinde oldukça tehlikeli kimyasallar kullanıldığından, diğer bir büyük faktör operatörler, son kullanıcılar ve çevre için güvenliktir. Buna bakılması gereken en önemli şey MSDS ürünüdür. Bileşenlerle uyumluluğun görülmesine yardımcı olmak için buna danışılmalıdır.
MSDS bilgileri ve üretici verileri ile dertermin yapabilmeniz gerekir:
Ürünlerin aşındırıcı yapısı ve toksisitesi.
Operatörler ve çevre için gerekli KKD.
Dökülme veya diğer kazaları en aza indirmek için demetleme veya benzer depolama korumasına ihtiyacınız varsa.
Kontrol sistemlerinin, performans için kritik olması durumunda düşük veya aşırı dozun en aza indirilmesini sağlamak için uzmanlaştırılması gerekiyorsa.
Bütün bunlar göz önüne alınırsa, sistem verimli ve güvenli olmalıdır. Dozlama ile büyük anahtarlardan biri, köşeleri keserseniz, şeylerin düzgün şekilde nasıl çalışması gerektiği ve maliyet, güvenlik ve çıkışın tehlikeye gireceği.
Bir dozlama pompasının ne olduğunu ve nasıl çalıştığını öğrenmek için bir rehber.
Antech anelsa, endüstriyel uygulamalar için güvenilir, ağır hizmet tipi dozaj sistemleri sunar.
Dijital-Dozaj Pompası Uygulamalarına Örnekler
Su arıtma ve gıda endüstrisine ek olarak, kimyasal ölçüm pompaları olarak da bilinen dozaj pompaları, endüstriyel tesislerde, tarımda, üretim tesislerinde, tıbbi laboratuvarlarda ve madencilik operasyonlarında kullanılmaktadır.
PH'ı nötralize etmek için bir su depolama tankına bir kostik kimyasal veya asit eklemek için bir kimyasal besleme pompası kullanılabilir.
Bakterileri öldürmek için klor pompası olarak da kullanılabilir.
Kimyasal bir dozlama pompası, yüksek sıcaklık ve yüksek basınç ortamları gibi zorlu durumlarda çalışacak şekilde tasarlanmıştır.
Bir Dozaj Pompası Nasıl Çalışır?
Bir dozaj pompası, ölçülen miktarda sıvıyı odasına çeker ve kimyasal maddeyi, dozajlanan sıvıyı içeren bir tanka veya boruya enjekte eder.
Bir elektrik motoru veya hava aktüatörü ile çalışır ve pompayı açıp kapatan ve akış hızını yöneten bir denetleyiciye sahiptir.
Bazı modellerde daha gelişmiş kontrol sistemleri bulunur.
Bir Dozaj Pompasının Parçaları
Bir dozaj pompasının ana bileşenleri şunları içerir:
Kimyasal Konteyner veya Tank - dozlanacak ürünü tutar.
Pompa - malzeme ve boyuta göre değişir; giriş, emme hattı ve dozaj hattını içerir.
Enjektör - kimyasal maddenin ürüne enjekte edildiği tek yönlü valf; borudaki basıncın üstesinden gelir ve kimyasalın sıvı akışına izin verir.
Ayak Valfi - emme hattına bağlı tek yönlü valf; Ürün tamburuna yerleştirilir ve pompayı hazır tutar.
Dozlama Hattı - sert boru veya güçlendirilmiş hortum; yüksek basınçlı kullanım için PE, PVC veya paslanmaz çelik olabilir.
Kontrol Sistemi - Doğruluğu sağlar; belirli zamanlarda açılır ve kapanır. Çeşitli sensörler için SCADA merkezi kontrol sistemine kadar daha basit bir akış anahtarı veya zamanlayıcı olabilir ve daha büyük bir sisteme entegre edilebilir.
Dozaj Pompaları Türleri
Bu dört dozaj pompası tipi farklı basınçlar, kimyasallar ve uygulamalar için tasarlanmıştır. Pompalama hareketi ve mekanizmasına göre değişir.
Diyaframlı (sabit enjeksiyonlu) pompalar , odasını doldurmak ve boşaltmak için hem giriş hem de çıkış üzerinde bir diyafram, piston ve valfler kullanır.
Pistonda çizim hazneyi doldurur ve önceden belirlenmiş bir hızda, genellikle maksimum akış hızının bir yüzdesi olarak belirli bir miktarda kimyasal enjekte edilir.
Bazı pompa modelleri değişken dozaj hızlarına sahiptir.
Diyafram (darbe enjeksiyon) pompaları da diyafram mekanizmasını kullanır, ancak sabit bir akış hızı yerine bir solenoid bobin kimyasal maddeyi alır ve nabızlara enjekte eder. Akış hızı, darbeler arasındaki sürenin uzunluğudur.
Sabit enjeksiyon pompasından daha az doğrudur, ancak tasarımı basit ve ucuzdur.
Lob pompaları , örgü dişli çarkları aracılığıyla belirli bir hacimde sıvıya izin verir.
Bir diyafram pompası kadar doğru değildir ve sadece aşınmayı en aza indirgemek için kendi kendini yağlayacak yüksek viskoziteli sıvılar için uygundur.
Doğruluğu sağlamak zor olduğu için düşük akış hızları için üretilmemiştir.
Peristaltik pompalar dozlama için son derece hassastır.
Esnek bir bükülmüş boru sıvının geçmesine izin verir ve akış, dışarıdaki mekanik bir kol vasıtasıyla hareket eden bir silindir tarafından kontrol edilir. Bu, tüp içindeki ürünü dozlama tüpüne ve ana sıvı akışına iter.
Dozaj pompası yedek malzemeleri ve dozaj pompası fiyatlarına buradan ulaşa bilirsiniz.