Bebeklerin Havuz Kullanımı Yüzme

Bebeklerin Havuz Kullanımı Yüzme

Bebeklerde Yüzme ve Havuz Kullanımı


Yeni dünyaya gelen bebeklerin çoğu doğduklarından itibaren suya bir sempati duyarlar ve çok severler. Anne karnında 9 ay süre boyunca su içinde bulunan bebekler, doğduklarında da suya çok çabuk alışıyorlar. Bu yüzden bebeklere erken yaşlarda yüzme öğretilmesi kişiler tarafından öneriliyor. Ülkemizde bu nedenden dolayı açılan çok sayıda bebek yüzme kursları vardır. Çünkü yüzme , vücudun fiziksel hareketleri için çok önemli ve eğlence dolu bir spordur. Hem bebeğinizin sağlığı, küçük yaştan spora bakış açısı ve sosyal aktivite olarak eğlenebilmesi için yüzmenin öğrenilmesi bebeklerimiz için faydalı olacaktır. Üstelik tatile gittiğinizde bebeğiniz su da eğlenirken sürekli bir telaş içerisinde kalmayıp, sizde onunla birlikte eğlenebileceksiniz.
 

Bebekler ne Zaman Yüzmeyi Öğrenmeli ?

Bebeklerde yüzme eğitimine 6. Aydan sonra başlamak daha iyi olacaktır. Genelde bebek yüzme kurslarında bu yaşlarda bebekleri görmek mümkün. Eğer bebeğiniz daha küçük ise ona zarar vermeyecek uygun ortam koşullarında ve uygun hareketlerle eğitim verilebilir. Fakat 6. Aydan sonra başlayan eğitimlerin daha makbul olduğunu söyleyebiliriz. Bebeğinizin bir süre su da batmadığını gördüğünüzde benim bebeğim yoksa yüzme biliyor mu gibi sorulara düşebilirsiniz. Böyle bir şey yok fakat bebeklerin doğuştan gelen bir dalma refleksleri olduğunu unutmamak lazım. Eğer tam da bu zamanlarda bebeğinize bu refleksiyle ilgili eğitim verirseniz, artık bebeğiniz suyun içinde veya üstünde bir balık gibi yüzebilecek ve su yutma gibi problemlerle karşılaşmayacak.

Bebeğime Nasıl Yüzmeyi Öğretebilirim ?

bebeklerin deniz havuz kullanımı

Bebekler için yüzme kursu olmasına rağmen ona yüzmeyi siz öğretmek istiyorsanız bazı konuları bilmeniz gerekiyor.
 
Bebeklerin yüzme havuzlarında yüzmeyi öğrenmeleri durağan bir su olduğu için daha güvenli olacaktır.
 
Bebeklerin yüzme havuzu kullanımlarında ciltlerinin narin ve hassas olduğu göz önünde bulundurulduğunda ekolojik havuz tuzlu havuz sistemleri ile çalışan havuzlarda yüzme eğitimi vermenizi öneririz. 
 
Bebeklerin suyu sevdikleri kadar sizin yanınızda kendileri güvende hissetmelerini, rahat olmalarını sağlamanız gerekiyor. Çünkü havuz veya deniz gibi büyük bir su kütlesinin içinde kendilerini bulduklarında onlara bu durum korkutucu gelebilir. Onlara bu durumu güzelleştirici bazı yolları deneyebilirsiniz.

Bebeğinizle aranızdaki mesafeyi oldukça yakın tutmanız onu rahatlatacaktır, kendini güvende hissettirecektir.
Onunla sürekli göz temasında olmanız heyecanını bastıracak ve kendisine güvenmesini sağlayacaktır.
Bebekler genelde yaşlarından dolayı yüzmeye çalışırken bazen suyu yutabiliyorlar. Bunu engellemek için onun suyla oyun oynamasını sağlayın. Ağız hizasını suya paralel olarak konumlandırıp suyu üflemesini sağlayın. Çıkan ses ve kabarcıklar onun hoşuna gidecek ve bu sayede su yutmama alışkanlığını kazandıracaktır. 
İlk hareketiniz , bebeğinizi suda sırt üstü durmasını öğretmek olmalıdır. İlk denemede ona omuzlarında ve bacaklarından yardım etmeniz hareketi çabuk kavramasına yardımcı olacaktır.
Sonraki hareketler ise kollarını çırpmayı ve su üstünde kalmaya çalışması olacaktır. Bunu yaparken tüm gücünü kullanmaya çalışacak ve bu sırada suyun üstünde kalmanın püf noktasını çabalarken bulmuş olacaktır.
Bu egzersizleri denerken yüzüne, gözüne veya kulağının içine su gelmemesine dikkat etmeliyiz. Çünkü bu durum oluştuğunda bebeğimiz sudan korkabilir ve yüzmeye karşı kafasında kötü şeyler düşünmeye başlayabilir.

Bebeğimize Yüzme Öğretirken Nelere Dikkat Etmeliyim ?

Bebeklerinizin yüzmeyi tam olarak kavramasını istiyorsanız eğitmenden yardım almanız daha iyi olacaktır. Hem yüzme esnasında oluşabilecek olumsuzlukları engellemiş olur , hem de çocuğunuzun yüzmeyi daha iyi öğrenmesini sağlamış olursunuz.
Yüzme öğretirken bebeğinizi tutuş şekliniz çok önemlidir. Kafasının ilk başlarda suya girmesini engellemeli ve su yutmasına izin vermemelisiniz. Aksi halde sudan korkup, yüzmeden nefretlik duyabilir.
Eğer bebeğiniz yüzme esnasında bazı şeyleri yapmaya çekingen davranıyorsa, o sırada onun üstüne gidip daha da korkutmamalı , bir daha ki gelişine saklamalısınız.
Bebeklerimizin dikkat süresi kısa olduğu için , mümkün olduğunca dersin yarım saati geçmemesine dikkat ediniz.
Bebeğinizin gireceği suyun sıcaklığının uygun olup olmamasını kontrol etmelisiniz.
Her 10 dakikada bir dinlenme araları vermeniz daha iyi olacaktır.
Eğer bebeğinizin hassas bir cildi varsa suya girmeden önce doktora danışmanızda yarar vardır.

Yüzmenin Bebeklere ne Gibi Faydaları Vardır ?

bebeklerde havuz kullanımı sudan korma

Yüzme küçükten büyüğe çoğu insanın sevdiği bir etkinlik ve vücuda çok sayıda faydası bulunan bir spordur.
 
Özellikle yaz mevsiminde denizler ve havuzlar çocuklarla dolup taşar. Ama konu ebeveynlere geldi mi tedirginlik tarafı başlamış oluyor. 
 
‘’Acaba çocuğum havuza girecek yaşta mı ? Bir kereden bir şey olur mu ?’’ bunun gibi sorularda kendilerini bulmuş oluyorlar.

Uzmanlara göre, altı haftalıktan küçük bebeklerin klorlu havuz suyuna girmesini sağlıklı bulmuyor.
 
Çünkü kazara yutabilecekleri klorlu su onların bağışıklık sistemini kolaylıkla bozabilecek bir şey olduğu için bebeklerin o yaştan önce havuza girmesini tavsiye etmiyorlar. Fakat altı haftadan sonra bebeğinizi suyla tanıştırmak için geç kalmamanızı öneriyorlar. Bunun sebebi ise yaşları ilerledikçe suya alışmaları ve yüzme konusunda isteksizlik , korku ve hevessizlik yaşamamaları içindir.

Yüzmenin bebeklere olan faydası sayamayacak kadar çoktur. İşte bunlardan bazılarını aşağıda sizler için hazırladık.
 
Yüzmeye olan korkusu gider , özgüven kazanır.
Annesi ya da babası ayırt olmaksızın aralarındaki iletişim olumlu yönde artar.
Bebeğin fiziksel olarak güzel gelişmesine yardımcı olur ve kas altyapısını geliştirir. Diğer sporlara yakınlık kazanmasını sağlar.
Denge ve kontrol konularında kendisini geliştirir.
İştah artışı yapar ve uyku ,sosyal hayat ve genel hayat açısından düzene girmesini sağlar.
Küçük yaşlardan itibaren talimatlara uyma becerisini kazanır.
Otistik veya özel ihtiyacı olan çocuklarımızın kendilerine olan özgüvenlerini artırma ve kendilerini müsait bir ortamda keşfetmelerini sağlar.  
Vücut dirençlerinin artmasını sağlar , hastalıklara karşı bağışıklıkları güçlenir.

Deniz ve Havuz Kullanımı ve Sıcak Hava Bebeklere Zarar Verir mi ? 

Bebekler havuz suyu yuttuklarında, havuz suyunun içinde olan bazı kimyasal maddelerden dolayı yüksek ateş, kusma ve benzeri hastalıklara yakalanabilirler. Bebeklerin ciltleri hassas olduğu için mümkün olduğunca öğlen saatlerinde bebeklerinizi deniz veya havuz kenarından, gölgelik yerlere götürmeniz onların sağlığı için iyi olacaktır. Bebeklerimizi denize götürdüğümüzde nemlendirici ve güneş kremleriyle onların cildini korumalı, hava sıcaklığından dolayı su kaybetmelerini engellemek için de bol bol su içirmelisiniz.

Bebeğim Yüzmekten Korkuyor, ne Yapmalıyım ?

bebeklerin su kan korma yüzmeyi ögretme

Bebeklerimizde farklı nedenlere bağlı olarak sonradan su korkusu gelişebilir. Bu nedenlerden başlıca sayılabileceklerden biri ise ailelerin su ile yasadıkları korkuyu, çocuklarına duygu olarak geçirmesidir. Bu gibi duyguları çocuklarımıza geçirmekten kaçınmalı, bu konu gibi şeyler yaşadığı durumda onlara destek olmalıyız. 

Bebeklerimizi havuza veya denize girmeleri için zorlamamalıyız. Onların korkmaya başladığı zamanı bulup ,çözümü arayınız. Yüzmenin hangi aşamasında korkmaya başladığını fark ediniz ve bu konu üzerinde ona destekleyici, motive edici ve eğitici bir tavırla yaklaşınız. Bebeğiniz suyun içerisinde veya yanında iken onun hareketlerini kısıtlayıcı şeylerden kaçının, onun sizin ve suyun yanında rahat olmasını sağlayınız.
Havuz kullanımında veya denizin içine onun en sevdiği oyuncakları getirmeniz, ona oranın tatlı ve sevimli gelmesini sağlayacak ve suyu sevmesini sağlayacaktır. Bu sayede de suyun içinde çabalarken bir nevi yüzmeyi öğrenmeye başlayacak ve ona olan korkularını yenmeye başlayacaktır. Hala korku ile yaklaşıyorsa yüzmeye bu işi biraz zaman bırakmalı , fazla üzerine gitmemelisiniz. Çünkü bebeğinizin o yaşlardaki yaşayacağı bir korkuyu atlatması hiç de kolay olmayabilir. Biraz zamana bırakıp daha sonra tekrar denemek en makul olandır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.